Takhle - já si dovolím poukázat na pár věcí:
- slib mluví o "plnění úkolů, které mi budou jako členu stanovené zálohy uloženy" tadydádydády, ale i tyhle úkolu lze ukládat jen za základě zákona
- jediný zákon, který se toho týká, je nadstavbový zákon - v §17 odst. 3 c) se sice říká "podle § 17 odst. 1 zákona nebo podle jiného právního předpisu", ale v žádném jiném než nadstavbovém zákoně se pojem "stanovená záloha státu" nevyskytuje, protože jsme si ho právě teď vymysleli
- §17 odst. 1 nadstavbového zákona říká
Nakládání se zbraněmi za krizového stavu
(1) Je-li to nezbytné pro plnění úkolů v rámci krizového stavu, kterým se rozumí stav nebezpečí), nouzový stav, stav ohrožení státu) nebo válečný stav, může vláda po dobu trvání vyhlášeného krizového stavu nařízením
a) stanovit, nejdéle však vždy na 3 měsíce, podmínky nakládání nebo oprávnění nakládat se střelnými zbraněmi odchylně od právních předpisů uvedených v § 2 odst. 1, nebo
b) nařídit ve zvýšené míře výkon kontrolní činnosti na úseku nakládání se zbraněmi.
což mi teda nepřipadá jako formulace, na jejímž základě by se dalo nařídit něco ve smyslu "jděte střílet své sousedy"
- v případě nedodržení toho slibu je jediným postihem to, že nemůžete být členem stanovené zálohy státu
- a i to se nestane při jakémkoli porušení slibu, ale jen tehdy, pokud tím "jednáním v rozporu se slibem stanovené zálohy státu opakovaně nebo hrubým způsobem znemožní, ohrozí nebo ztíží dosažení účelu systému střelecké přípravy anebo sníží nebo ohrozí jeho vážnost".
(prosím přítomné právníky, aby mi to překontrolovali)