• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KASUMIPALNÉ ZBRANĚ a život s nimi. Sport, sebeobrana, svobodná nátura? Gentlemans' club
    I beg you, Gentlemen, act with Conduct and Discretion. A Pistol is your last Resort.
    The Beggar's Opera, John Gay
    Na homepage jsou odkazy na střelnice.
    rozbalit záhlaví
    EMDEE
    EMDEE --- ---
    XMEDA: čekal bych, že jo a taky, že to pak bude klasicky po česku "kus od kusu"
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    EMDEE: no uvidim pristi rok :) treba se to jeste nejak usadi.
    EMDEE
    EMDEE --- ---
    XMEDA: nemám vlastní zkušenost. Předpokládál bych, že ano. Ve finále ale budou chtít kvéry fyzicky zkontrolovat, takže je tam poneseš tak jako tak ne?
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    EMDEE: Bullshit. Beru antidepresiva už roky, a fakt to není pro zbroják překážka.
    A po tom, co se stalo na fildě, s tou "buzerací" absolutně souhlasím.
    EMDEE
    EMDEE --- ---
    EMDEE:
    Ještě doplním kontext co se reality buzerace ohledně zdravotního posudku týče.
    Informace mám přímo od doktora:
    1) PČR při každé žádosti doktorovi následně volá a lustrují si daného žadatele (viz níže).
    2) Ptají se obvoďáka i na běžné chování = byl jste někdy v čekárně hlasitý, nepříjemný nebo, nedej bože, hraničně vulgární (např. po 5 hodinách čekání), případně se v čekárně hádal (když vás někdo předbíhá) = máte problém! Jste agresivní. Víme, jaké možnosti má PČR v takovém případě po novele. Plus je snadné si představit, co se stane, pokud máte doktora, který vás ani zbraně nemusí...
    3) Prodělal jste "vyhoření", silné trauma (např. vám umřel partner) a součástí vaší léčby jsou antidepresiva? Byť na absolutně minimální hranici (která neovlivní ani řízení dopravního prostředku)? Zapomeňte na zbroják. Nedostanete!
    Taže si tu libově vytváříme společnost, kde "léčit se" znamená se připravit o právo držet a nosti zbraň. Výsledkem takového sinastavení systému bývá vyhýbání se léčbě a diagnostice = skrývání. Což léčbě začínajících problémů nepomůže a zpravidla namísto relativně rychlého zaléčení / podpory rychlé léčby menšího prolbému se vytváří podmínky pro podstatné zhoršení situace. A to v nemonitorovaném stavu, kde legislativa "je slepá". Za mě systém na pikaču
    EMDEE
    EMDEE --- ---
    Koukám, že se řeší prodloužení zbrojáku (nově "zbrojní list"), tak popíšu svojí nedávnou zkušenost.
    Online je spousta bludů a starých informací a to i na oficiálních stránkách PČR a portálu občana.

Co JE potřeba:
    1) řešit prodloužení minimálně 2 měsíce a maximálně 6 měsíců před vypršením zbrojáku
    2) přiníést na PČR posudek od lékaře o zdravotní způsobilosti specificky na zbroják (má expiraci, tuším cca měsíc)
    3) přinést na PČR všechny zbraně (= vše, na co byl vydán průkaz zbraně = i tlumiče) ke kontrole (samozřejmě vybité, řeší vizuálně sériová čísla a relativně i značky zkušeben)
    Co NENÍ potřeba = vyplňovat žádný formulář (hlavně ne tan za pár litrů na portálu občana), fotky apod.

Na místě vám řeknou, jestli máte prodlouženo o 5 let nebo máte problém. Nic vám fyzicky nedají, jen se to promítne v Portálu občana. Já to tam vidím:
    - "Datum a čas pořízení zbrojního listu" = datum, kdy jsem byl na PČR
    - "Zdravotní způsobilost do" = datum, do kdy to platí (není to "datum pořízení" + 5 let, ale 5 let mínus cca 1 týden)
    EMDEE
    EMDEE --- ---
    XMEDA: ano, nosí se a kontrolují to
    EMDEE
    EMDEE --- ---
    CERMI_FOX: elektronicky to IMHO nedává smysl, stejně tam neseš tam fyzicky zbraně, dáš to najednou. Takhle sem to udělal před pátr týdny.

Elektronicky můžeš zdravotní posudek poslat jen pokud je eklektronicky vydanej lékařem (good luck takovýho najít) nebo si prolezeš procedurou, která je o řád komplexnější, než to tam donést, a jít tam musíš se zbraněma
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    No a driv se na prodlouzeni nosily kvery na kontrolu, to uz nebude vubec?
    SPM
    SPM --- ---
    OCTOPUSS: Doktori by od noveho roku meli (ale ne vsichni to delaji, moje doktorka to ocividne neudelala) vkladat ty posudky do nejakeho statniho registru, kam pak urady vidi. Jestli to funguje pro prodlouzeni zbrojniho oprávnění netusim, ale minimalne by to melo fungovat pro vydavani ridicaku, kde kdyz to v tom registru je, tak si tu zadost o ridicak jde podat online z portalu obcana a neni potreba ty papiry vubec nosit na urad.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    OCTOPUSS: pro me to prave není jednodušší, czechpoint mam na urade, ale fizlarnu cca pulhodinu autem. Navic mozna ted delsi dobu nebudu moct jet autem (jeste papir od doktora nemam) a hromadna doprava tam jede asi hodinu a pul :-)
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    CERMI_FOX: Podle mě je datovka ok, ale nejspíš by člověk ten papír od doktorky musel nějak ověřit, a to už je snad jednodušší tam jet osobně...
    Zbraně po mně chtěli, ale možná je to jen napoprvé. Upřímně řečeno jsem to nezjišťovala.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    OCTOPUSS: a je treba to nest fyzicky? Nebo staci sken datovkou?
    Prinest zbrane me (zatim) nikdo nevyzval
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    TEMPCZ: Diky moc za info. Ja jsem videl i fotky Suhl 150 se zasobnickem, tak nevim jestli se tak delaly, nebo je to nejaka ceska kutilska konverze.

Normalne mi mladez strili z RPRR, kam mam namisto zasobnícku 3D-tistenou nabijeci rampu s drazkou, kam polozi naboj a klikou si jej zasunou do komory. Souhlasim, ze muset se trefovat nabojem v prstech primo dokomory a vkladat ho tam by byla otrava, a pro me s mymi prsty asi i dost obtizne.

Jestli ma tvuj kolega Suhl s rybinou na montaz puskohledu, zkus se prosim optat, co by za jednu chtel.

REDSNAKE: No hlavne opravdu pri podavani ze zasobniku presnost o neco klesa, protoze to mekke olovo se proste trosku "ostrouhne". Proto jsem i na RPRR dal tu vkladaci rampicku, kam se .22 pokladaji do osy komory.
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    PRL: Řešila jsem to v rámci prevence, a prostě platila 600. Prostě je to ze strany lékaře úkon navíc, a holt to je placený. 600 mi žíly netrhá.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    IAMTHELAW: To je diskutabilni, muze to svadet ke “kropeni”
    PRL
    PRL --- ---
    OCTOPUSS: Od 1.1.2026 by to ale uz melo byt jinak: https://mv.gov.cz/docDetail.aspx?docid=22537373&doctype=ART%02-FAQ_novy_zakon_zbrane#2-FAQ_novy_zakon_zbrane

Někde jsem zde i četl, že lze spojit preventivni kontrolu u obvodaka s prohlidkou na prodlouzeni zbrojaku a vyhnout se poplatku 600 Kc.
    IAMTHELAW
    IAMTHELAW --- ---
    PAN_MYVAL: Nebude pro děcka lepší něco se zásobníkem? Asi je ta přesnost tolik trápit nebude.
    TEMPCZ
    TEMPCZ --- ---
    PAN_MYVAL: SUHL a Ural-2 jsou dost jiné zbraně, než ta CZ457. Ty první dvě jsou terčové jednoranky s důrazem na přesnost. Však SUHL je prehistorická Olympijská malorážka. CZ457 MTR tak přesná není. Respektive je to sériová výroba a jsou kusy, které posílají na 50m do jedné díry a jsou kusy, které mají tu garantovanou 1MOA. Je to trochu loterie jako u každé pušky. Jenže 457 má zásobník (slyšel jsem i názor, že když láduješ do komory ručně, přesnost se zlepší) a to je výhoda. Stejně jako to, že jde o novou zbraň, moderní ergonomie, seženeš na to díly, mají spoustu modelů, ze kterých si vybrat a .... stojí 2x více než SUHLka.
    Jeden kolega nedávno vzpomínal, že má doma 3 SUHLky a nemá místo v trezoru, ale je mu líto se jich zbavovat. Kdyby jsi se pro ni rozhodl, tak dej vědět a můžu ho zkusit naťuknout. Je z Prahy.
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    IAMTHELAW: Pro decka na 50m na benchrestove terciky... Suhl muzu mit za 6, Ural za 9. Tech par recenzi, ktere se daji najit, davaji Suhl do stejne tridy jako Vostok SM-2, ale tvrdi ze Vostok Ural-2 byla vyssi liga, vyberovka pro vykvet sovetskeho svazarmu.

Asi tady nikdo ani s jednou zkusenosti nema, ze?
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    PRL: Zrovna to řeším. Prostě jsem šla k obvoďačce, zaplatila 600, a dostala nějakej papír, kterej spolu se zbraněma (ke kontrole) odnesu na služebnu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam