• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JIKENOŽE -
    VACA
    VACA --- ---
    FINSON: No jo panove, byli jste proste vyspelejsi..:)

    Pro me to byl urcitej momemnt kdyz jsem ji dostal.. Proste prvni nuz, do te doby zapovezena vec...
    Tenkrat mi neprisel ani malej, ani aususovej. Ale meritko jsem zadne nemel. Zaviraky ktere jsem v te dobe znal byly jen takovy ty se strenkama z tenkeho plechu (vetsinou promacklejma) s obrazkem, nebo s plastovejma bez prilozek.. Oproti nim byla rybka paradni.. V te dobe se mi ten design libil.. Mel jsem proste svoji rybicku uvnitr ktere byl navic schovanej nuz. No, moc let mi nebylo.. :D

    Samosebou o roky pozdeji na prvni tabor uz jsem mel jinej, lepsi nuz. Pevna konstrukce, myslim ze jeste malfrost mikov.
    Nebyl moc velkej, rucku to melo z nejakyho parohu, kovovou botku a bolster jez naznacoval zastitu... Kozene nic moc pouzdro z takove tenke mekke "rudohnede" kuze, ale funkcni... Ten bych nekde asi jeste nasel.. Jako tabornickej nuz dobry, funkcni ale osklivej, nikdy se mi moc nelibil. Nismene to uz se nebavime o prvnim nozi.

    Jako ja ted nechci aby to vyznelo ze bych deckam chtel cpat nejaky smuky z dob minulych to vubec ne. Je rok2017, nozu je mrakomor. Trea pevnej nuz na tabory pro deti uz muze bejt celkem radost vybirat dneska..

    Ale co se tyce uplne prvniho noze, mi to osobne neprijde tak marna volna, ta ryba. Levne, male, pro spoustu deti atraktivni design.. Samozrejme hodne zalezi na veku kdy to probehne..
    KLATIC
    KLATIC --- ---
    ja mel od dedy jako prvni kudlu takovouhle zabku a pouzivam ji na zahrade doted...a na ruzne klaciky atd je to nejlepsi tvar a otevrena drzi jak zamlada :)

    GANDHI
    GANDHI --- ---
    imho ten kindrmesser od opinelu bude asi nejlepsi volba - ta absence nutnosti pouziti sily pri zavirani a otvirani je velky plus. navic nema spicku, ma jednoduchou pojistku(opet bez nutnosti vynakladat silu) a je relativne lacinej

    ja mel taky jako prvni rybicku, akorat tehda to byl suntovej nuz, ktery mu se po tvrdsim zachazeni velmi rychle zacla viklat cepel, pak jsem od nekoho dostal velke otvirak se strenkou s kovbojem z nejaky pouti, kterej mi hned deda sebral a dal mi svoji malou roubovaci zabku, kterou nepouzival:)
    KURE
    KURE --- ---
    VACA: ale jo. tohle vsechno beru. i pro me to byl prvni nuz. takze tu nostalgii chapu. jenze v ty dobe to byl jedinej nuz. nebo jeden ze tri moznejch. a uprimne valna vetsina vyrobku z ty doby stala za hovno, rozhodne z dnesniho pohledu.
    ale ted? matrial stoji za starou backoru a ty rybicky co jsem videl bych diteti do ruky nedal, vakla se to, nedrzi otevreny....
    financni aspekt, jasny. to je treba zvazit, ale to dite nema jinou hracku za 400? dost pochybuju.
    Mozna ze ten bear gryl je komercni ptakovina, nejsem zadnej jeho fanda, ale zas to ma backlock.

    A mozna ma nejlepci napad Manfred s pevnym nozem. nejakou malou finku, nebo proste Moru...
    FINSON
    FINSON --- ---
    VACA: Já pamatuju, že rybičku měl táta v kuchyni v šuplíku spolu s otvírákem a vývrtkou a už tenkrát, v mých 6 letech, mi přišla jako strašnej šmejd :-) Taky jsem tu rybičku nikoho nikdy neviděl používat. Měl jsem tenkrát čínskou kopii klasického zavíráku Puma Hunter s backlockem až na konci rukojeti, s řádně špičatou bowie čepelkou, a taky jsem to přežil. Pamatuju si vyřezávání loděk z kůry, špičatění opékátek na špekáčky a krájení salámu...
    VACA
    VACA --- ---
    KURE: Ps: ja vim ze 400-500 neni v dnesni dobe moc penez vlastne, ale nezapomen na fakt ze deti veci "rady" ztraceji, a nevis jestli to bude za dva dny.. A taky je mozne ze ten nuz budou ruzne zkouset =nebude zrovna v bavlnce...
    VACA
    VACA --- ---
    KURE: Ja vyrustal v jiny dobe proste no. A tak mam zkreslenej pohled na vec.
    Kdyz vidim rybicku, vidim slunne leto u babicky, janceni venku okolo finskyho domku v podjestedi, a vylety s dedou do lesa. Ach, skoda ze cas nevratis.. :)

    Nevim kolik mi bylo kdyz jsem rybku dostal..

    Me se teda ten gerber nelibi ani jako dospelymu. Natozpak v rucce maleho ditete. Takofej fuj radoby akcnackej agresivni nuz v tom vidim... Ale kazdej sme nakej. Ja jsem ty vzpominky na rybicku vdecnej:)
    O to vic ze se beze zmeny prodava dodnes, a pravdepodobne bude dlouho do budoucna. Takze kdyz jsem pred cca rokem rybicku od nekoho znovu dostal, dychla na me nostalgie, a vybavily se mi vzpominky.. "O, muj prvni nuz! Neni nejakej mensi nez tenkrat?" ;) :D

    Tohle se mi nahodou libi, tu prvni samozrejme davno nemam, nekde jsem ji ztratil v telecich letech.. A pokud se nekdy stanu dedou, jiste se stale bude prodavat, vzdy se mi vybavi tyhle vzpominky, dost mozna ji pak sam venuju vnoucatum a budu pri tom videt jak mi ji kdysi dal muj deda..
    N sorry, sem se ted nechal trochu unest, az jsem se skoro sam dojal.. :D


    KURE
    KURE --- ---
    nebo pavouk?
    Spyderco Bug Miniature | kapesni-noze.cz
    https://www.kapesni-noze.cz/klasicke-zaviraci-noze/spyderco-bug-miniature/
    KURE
    KURE --- ---
    VACA: rybicku? ale to snad ne, ubohy deti.

    copa tohle?
    Gerber Bear Grylls Compact Scout | kapesni-noze.cz
    https://www.kapesni-noze.cz/klasicke-zaviraci-noze/gerber-bear-grylls-compact-scout/

    jinak teda viktorka taky neni marna volba.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    Jo, nejčastějc se fiknou při zavírání, otvírání. Pojistka to moc nevylepší, protože je to další maniulace, pro kterou je třeba pozornost při manipulaci, která pak nezbejvá na to, dát si bacha na prsty.
    Pamatuju na svuj první nůž "na ven", byl to pevnej cca 4 palec s špičkou, k němu byla přiložena historka o lidech co spadli na nůž (ke vzduchovce o těch s vystřelenym vokem a k sirkám o požáru Říma). Akorát jed, ten jedinej mi strejda Rous dát asi zapomněl........
    VACA
    VACA --- ---
    RSZ: RSZ: A nebo me napadla jeste klasicka mikov "rybicka" Pravda ze spicku ma, a nova je asi i celkem dost ostra. Taky teda nema zadnou pojistku, coz muze bejt u deti problem, kdyz je napadne (jako me v detstvi) s tim delat nejakou volovinu a zavre se jim prez prsty (nezapomenu)..
    Ale to byl muj prvni vlastni nuz, nikdy nezapomenu jak jsem jim byl fascinovanej kdyz jsem ho dostal. Proste rybicka.. :)
    Ja na nem teda spicku nemel, budto ji nekdo ulomil uz pred tim nez mi ji deda dal, nebo ji on prozretelne ubrousil do kulata...

    Vyhoda je, ze to stoji asi dve stovky, takze kdyz se ztrati tak to tolik neboli.. A za ty prachy taky nevadi kdyz ji ubrousis spicku, pripadne ji rovnou ztupis aby nebyla jedovata apod..
    A detem se rybicka imho vzdycky libi..
    Akorat ta pojistka, no.. Kdyz vzpomenu na sebe, radsi bych aby deti pojistku meli..

    Tak nevim, asi jsem ti moc neporadil, co? :)
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    bez pojistky tenhle (ten má naše malá)
    Můj první Victorinox s pilkou | Victorinoxcz.cz
    http://victorinoxcz.cz/kapesni-noze-74-a-84-mm/muj-prvni-victorinox-s-pilkou
    RSZ
    RSZ --- ---
    asi po padesáté.. máte někdo tip na dětskou kudlu? Zavírák, pojistka kterou zvládne dítě, tupá špička být nutně nemusí ale asi bude lepší. Kindropinel to splňuje, ale moc se nelíbí ani mně ani dětem.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    :-)

    LUCKYBSD
    LUCKYBSD --- ---
    Skookum 5x (trochu) jinak :-)
    https://www.youtube.com/watch?v=NUsx3t_0yo0&feature=em-uploademail

    ach jo, asi potrebuju jeste Skookum :D
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    Hattori Forums FH Series VG-10 Handmade Knife | JapaneseChefsKnife.Com
    https://japanesechefsknife.com/collections/hattori-fh-series

    Hattori má výprodej série FH. Za tu cenu je to myslím super (pokud preferujete evropské rukojeti a nemáte extraspeciální požadavky na ocel - je to VG-10). Starému pánovi je 77 let a mládnout nebude.
    FINSON
    FINSON --- ---
    LUCKYBSD: O Izule uvažuju. Jenže kromě tohohle Toye mám taky ještě podobnýho prcka z Elmaxu od Želvy a jednostranně broušenej CPM3V necker od J. Hortona a vlastně bych mohl nosit i ten damaškovej svačiňák od Oncudory nebo ten od Snodyho... a pak je problém je prostřídat, aby si vůbec každej z nich řízl. Asi budu muset začít víc opíkat špekáčky :-)
    FINSON
    FINSON --- ---
    LUCKYBSD: Hele ono se mu nic nestalo, jenom trochu víc zapružil. Taky jsem mu ale naložil :-) S tím ostřím nevím, na takhle tvrdým dřevě se uhlíkovka vyhne, S30V se holt vylámala - lehounce, nic strašnýho to není. Ale prostě ten nůž je vylehčenej a vystajlovanej, tak to není heavy user :-) Myslím si, že Lionsteel K.U.R. by to dal v pohodě, ten má ty střenky mnohem robustnější. Vlastně bych to mohl otestovat, sezóna teprve začíná ;-)
    Jinak na tvrdý ovocný dřevo by samozřejmě nějaký menší buschraft platil líp, určitě bych neměl problém, kdybych použil tuhlevá Toy od Prapora nebo ten od Jirky m27 - jenže ten se blbě nosí v úzkých jeansech v kapse. A vo vo vo vo tom to je ;-)
    LUCKYBSD
    LUCKYBSD --- ---
    FINSON: ja mam na tohle izulu I, neomotanou parakordem, aby byla co nejtenci do kapsy, rezal jsem s tim jednou skoro hodinu v kuse kartonovy krabice a nemel jsem otlacenou ruku vubec
    LUCKYBSD
    LUCKYBSD --- ---
    FINSON: hmm, to me mrzi, no ja pouzivam to sanremu 7010 na tyhle veci, tam je mi fakt jedno jestli se s tim za 7$ neco stane, ale pevnejch a jinejch mam taky dost, takze je vzdy z ceho vybirat, ale tvuj post me docela odradil si od ZT neco koupit, videl jsem par threadu, kde si na ten jejich HT u Elmaxu stezovali. Holt spyderco priste no, pevnejch mam momentalne dost :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam