• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JIKENOŽE -
    FINSON
    FINSON --- ---
    Ještě oprava: Pepřově vonící dřevo na Laguiole je jalovec. Vřes byl v e-shopu na výběr taky, ale nakonec jsem vzal jalovec.
    FINSON
    FINSON --- ---
    S motýlkama fakt nepomůžu, omlouvám se. Kdysi před lety jsem si na vyzkoušení nějaký levný koupil a zjistil jsem, že to není pro mě.

    Co pro mě zatím pořád je, je objevování tradičních low end výrobců v Evropě. Po Francii s Opinely, douk-douky a pravda ne až tak lidově naceněnými laguiolami jsem se přesunul do Portugalska k rodinné firmě MAM (Manuel Antonio Martins). Proti Francouzům se mi zde líbí větší variabilita tvarů, však jsem si taky vybral, jinak provedením a cenově je to takový "portugalský Opinel": Stejná koncepce, kus dřívka se zářezem pro čepel na nýtu v plechové objímce, čepel tenká, jak u levného tradičního nože pro normální použití očekávám, ani pojistku to nemá. Stojí to stejné suché z nosu jako Opinel. Ten menší, Operario, mi oproti o něco kratšímu Opinelu No 6 přijde ještě o dost lehčí, fakt pírko, v kapse o něm nevím. Tenhle tvar čepele mi přijde jako úplně nejlepší a nejpraktičtější na jakýkoliv zavírací nebo pevný EDC nůž, výrazně vhodnější než ta zvednutá špička u Opinelu. Ocel je nerez, tvrdost odhadem asi nic moc, nabroušeno z tovární tuposti do brutální, ale fakt brutální jedovaté žiletky asi 10 tahy na kameni 1000 grit a 5 tahy na kůži z každé strany. Zatím krájely ovoce, zeleninu, pečivo, sýr, šunku a kartony s mlíkem a drží, tak uvidím.

    Operario, dřívko buk:




    Douro, dřívko bubinga:


    P.S.: Dělají i verze s linerlockem, nebral jsem je, nějak mě to na nožích tohohle typu neoslovuje.
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    Bradley Kimura Butterfly 2018 Black - MujNuz.cz
    https://www.mujnuz.cz/noze/balisongy-motylky/bradley-kimura-butterfly-2018-black.html

    Pokud jde o motýlky, tak mi docela vyhovuje Bradley Kimura, už ho mám pár let. Já teda mám starší verzi která je celokov se spearpoint čepelí, ale tahle nová verze mi připadá taky pěkná.
    SN0WCRASH
    SN0WCRASH --- ---
    BLOWUP: jj, v NL je to tiez zakazane (a pravdepodobne by ti ho aj zlikvidovala colnica pri pokuse o import) ale ked sa ti magicky zmaterializuje doma a tam aj zostane, tak sa do toho nikto nebude starat. Osobne mi pride balisong ako EDC uz tak trochu anachronizmus ale nic proti retro chutkam, zeano :)
    KURE
    KURE --- ---
    BLOWUP: Tak naštěstí u nás to je ok s legalitou, přesto je dobrý umět politicky korektní nejlepe obouruční pomalé otevření, aby člověk neděsil babky v lidlu, když chce vyndat petku z kartonu.
    Myslel jsem na praktickou stránku věci. Úplně vidím jak tohle nacvičuju s benchmadem za 10k, nebo i něčem za 3k :)
    Balisong Tutorial - (Ferris Wheel) - Intermediate #21.9
    http://www.youtube.com/watch?v=kTjCw0ko5gs
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    KURE: jj, souhlasim. Motylek neni uplne ten typickej praktickej EDC nuz, zvlast u nas kde je zakazanej (ja mam na nej od policie vyjimku ze ho smim legalne vlastnit, ale treba nosit ho vyslovne nesmim :-) A pokud clovek na nejakym levnym italovi zjisti, ze to pro nej je to pravy, tak mu nic nebrani si casem poridit ten drazsi.

    Presne z duvodu o kterejch pise Kure jsem chtel prave ten - quasi kdyz uz motylek kterej nesmim nosit, tak aspon rovnou tenhle.
    KURE
    KURE --- ---
    SN0WCRASH: at si koupi neco za 500,- a trochu si s tím zablbne. Na rozdíl od zavíráku neni levnej motyl nebezpecnej (ve smyslu že selže pojistka) stejně bude potřebovat něco, u čeho mu nebude vadit, že to hodí na zem při nějakejch figurách.

    To mu dá perspektivu do jakýho motejla opravdu jít, pokud vůbec.
    VACA
    VACA --- ---
    BLOWUP: Souhlasím. Taky aby ne, když je to v podstatě jejich pilotní produkt, na kterym v roce 1979 vznikla firma jěž se jmenovala "Bali-Song", co měla v logu motýlek. :D (ten motýlek v logu zůstal dodnes:)
    btw tohle BLOWUP je víceméně původní Jody Samson design, kterej byl "knife of the year" podle magazínu Blade v roce 79:D
    Jody Samson byl jejich první nožíř. Timhle vrtanym designem se v podstatě zapsal do dějin:D Taky teda uděal ňáký meče pro Barbar Conany, starší Batmany, Blady a tak, no.. :D
    Takže jo, když motýlek tak s motýlkem v logu, to je jasná věc!:)

    Nicméně SN0WCRASH: když se potřebuješ vejít mezi 2-3 litry tak na BM to nedá. Uplně nejlevnější motýlek aby to nebyly uplně vyhozený peníze je imho "Boker plus balisong". Pak mi přijde zajimavej ten Kershaw Lucha, i když tam mě neskutečně irituje ta díra v krku čepele... Jinak toho tady imho moc neni, no. Ale ber to jen jako subjektivní..
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    SN0WCRASH: Jj, benchmade je dela moc pekne.
    SN0WCRASH
    SN0WCRASH --- ---
    VACA: podla mna sa typek bude motat na spodnej hranici, cize tak do 2000-3000czk. O legislative toho viem viac nez dost, preto sme prave prisli s napadom kupit to v Cechach a mat to iba doma na hranie sa. Je to sice vacsia nuda, ale jednak je typek zaciatocnik a tiez to robi to cely nakup podstatne jednoduchsim, nez dovazat nejaky high-end cez krajinu s friendly legislativou. Pozeral som mujnuz.cz, odkial som v minulosti uz kupoval a mam s nimi dobre skusenosti, plus je tu este nizsie spomenuty nuz.cz, tak snad si chlapik nieco vyberie. A vdaka za background info :)

    BLOWUP: Inak tento vyzera fakt mega, jednak to ma poriadnu cepel a tiez materialove prevedenie vyzera velmi slusne.
    VACA
    VACA --- ---
    SN0WCRASH: A tak zalezi co chce, co od toho ceka, a v nezanedbatelne mire taky kolik na to ma penez.
    Balisongy tim ze jsou snad na pulce sveta zakazany ci podlehaji nejakejm restrikcim, tak to neni uplne mainstreampvej produkt co se vyrobcu nozu tyce.. Od toho se pdviji celkem mrzka nabidka ale taky vyssi ceny...
    No a pak takovy ty top motylky soucasnosti, jako treba alpha beast nebo cokoli od squid inustries v cechach nikdo na obchodu nema, a ve svetovejch kdyz se obevi novej batch, tak je zpravidla do hodiny komplet vyprpdanej..

    Jakou mate cenovou relaci?
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    SN0WCRASH: ja ten muj kupoval tady, prsty jeste mam.

    Nože Balisong-Motýlek : Balisong 4" Weehawk, zavírací nůž s pouzdrem
    https://www.nuz.cz/...oze/noze-balisong-motylek/62-balisong-4-weehawk-zaviraci-nuz-s-pouzdrem-detail
    SN0WCRASH
    SN0WCRASH --- ---
    Kolega sa rozhodol, že si chce zarezať do prsta a pustil sa do hľadania balisongu online :)
    Nejaké tipy na české webshopy, ktoré majú balisongy v ponuke?
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    DIRTJUMPER: trizact je za me to pás pro zrnitosti 400+, dává to nejlepší finiš a neopotřebovává se tak rychle jak keramika.
    DIRTJUMPER
    DIRTJUMPER --- ---
    IXTREMIST: těch 19x305 bude přesně seděta zrnitosti jsou taky docela blízko originálu. Navíc Trizact by měly být kvalitní a něco vydržet. Dík moc!
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    Nekonečné pasy do ručních brusek 3M Trizact 237 AA
    https://www.topabrasive.cz/cz/sortiment-40-06/

    umí dělat i custom
    DIRTJUMPER
    DIRTJUMPER --- ---
    IXTREMIST: sirka je 19,5 mm (3/4") a delka je 30,5 cm
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    DIRTJUMPER: jakej je presnej rozměr pásu? 3M trizact by to mohl nahradit.
    DIRTJUMPER
    DIRTJUMPER --- ---
    Ahoj, nedávno jsem pořídíl Work Sharp Ken Onion Edition a musím říct, že jsem nadšenej. Chci se ale zeptat zkušenějších - nevíte, jestli se dají někde v ČR sehnat alternativní brusné pásy na tuto brusku od jiných výrobců než je Work Sharp za přijatelnější peníze?
    RIVAN
    RIVAN --- ---
    MATT: Dokonce mi pred par lety podekoval za odber! :))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam