LUKAS87: to video není z naháče. proud cremy tomu neodpovídá. resp. mohl by, při nějakym kulturistickym tampu, ale o tom pochybuji. crema z naháče nekape*, táhne se. to je ta její krása. navíc nekapalní ještě chvíli po odstavení.
kapání je právě jeden z neduhů, co naked portafilter svou podstatou odstraňuje. crema se skládá mnohem jemněji do šálku a netříští se tolik.
jinak mě mrzí, že sis to nemohl trochu lépe prohlédnout; kávovar je dost špatně umístěn a za bar jen tak někoho pustit nesmím. dám vědět, až budu mít tu svou směs přímo čerstvou, to by měla být největší podívaná.. ostatně, pokud budeš chtít plýtvat film, mohu otevřít o něco dříve a nechat tě si vyhrát s tím svým fotoaparátem ;)
* - abych zase nebyl nařčen, že kecám. crema z naháče kapat může. při silnym tampu nebo příliš čerstvym kafi, ve kterym se (navíc hned po namletí) uvolňování CO2 hodně plete do procesu. takovej brew ale mnohem rychleji zblonďatí, ještě před natečením ristretta.
MACATA_PRDELKA: já s tím mám v provozu velký problém, abych se přiznal. crema 100pctní arabiky má obecně jemnější a méně odolnou strukturu, než s malou (byť 10tipctní) příměsí robusty. z principu míchám pro americano klasické espresso horkou vodou, abych se vyvaroval přepálení. jenže crema pak na výsledném nápoji nedrží a velice rychle se ztrácí - vykouzlím tygří srst, ale než se šálek dostane na stůl, vypadá to jako černá břečka. pokaždé se za takový nápoj stydím.. a ne a ne přijít na to, jak jí tam - proboha - udržet.
ale to jen tak ;)