• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    MAJA: teplo potřebný pro ohřátí materiálu o 1 °C je přímo úměrný hmotnosti materiálu m vynásobený materiálovou konstantou zvanou měrná tepelná kapacita c. hliník má proti železu zhruba dvojásobnou měrnou tepelnou kapacitu, tedy potřebuje dvakrát více energie na stejné ohřátí, jako železo. jenže - ony ty hliníkové konvičky jsou (alespoň co jsem měl tu čest) mnohem lehčí a především (jak již bylo zmíněno) rychleji vedou teplo.


    za podstatnější fakt však považji ten, že se na hliníkových _musí_ vytvořit a udržovat olejnatá vrstva (jinak to kafe chutná fakt blbě) která bohužel, jak už to tak tuky dělají, časem (a jelikož je to olej z kávového zrna, tak během pár měsíců) žlukne a i bez žluknutí ovlivňuje - unifikuje - chuť výsledného nápoje. avšak proti gustu...
    CLOVICEK
    CLOVICEK --- ---
    MAJA: mi to nezávisle na sobě říkalo docela dost lidí a mám pocit že tady se to nedávno taky řešilo. Odzkoušené to nemám
    MAJA
    MAJA --- ---
    CLOVICEK: ad rychlost zahřátí nerez vs. hliník - toho nerezu je tam odhadem tak polovina co hliníku, tepelná vodivost hliníku je lepší, ale počítám, že ne o tolik - měřil/zkoušel to někdo nebo je to jednapanípovídala ?
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    JAKOUBEK: to je hodně slušná spotřeba :-)
    CLOVICEK
    CLOVICEK --- ---
    CHESUS: přesně jak píšou niže, rovnoměrné zahřátí, rychlost zahřátí, chuť a mnozí samozřejmě nerez doma nechtějí ani vidět a hliník považují za nenahraditelnou klasiku navzdory několika desetiletím lobby za jeho údajnou škodlivost. Vzhledem k dnešním sra*kam všude okolo od vzduchu po vodu jsem nějakou škodlivost hliníku už dávno přestal řešit a už tomu nějak nevěřím.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    TEREZZZKA: jo to vanocni uz nemam davno. jedem 350g za 4 dny .) ale pokud mate tu panamu v kavarne, koupil bych si si ji tam (cimz samozrejme prosim o odlozeni jednoho baleni - ukazu se brzy). predem diky moc.
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    JAKOUBEK: nene, my ho nemame; hele kdyz bude jen trochu chvile, abych si vyhrala s mlynkem tak klidne, ale uz to nebude dobry, jestli to ams od Vanoc; jinak asi neni dobrou zpravou, ze Los lajones brzy dojde a bude nejaky prostoj nez prijde nova sklizen, ktera momentalne konci
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    TEREZZZKA: kdyz si u vas koupim balicek panamy, udelas mi jedno? .) bracha mi ji dal k vanocum, ale u sebe z ni nevymacknu tolik :)

    ps: v coffeesource uz nemaj v nabidce ten la pavoni kavovar. predpokladam, ze uz vam zdobi kuchynskou linku ,)
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    MAR_TINA: yes, panama los lajones honey je moje káva z wbc a nedám na ni dopustit :)

    JAKOUBEK: a na Salvador asi vsadím letos v ČR :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    JAKOUBEK: objednala jsem předplatné, jsem zvědavá, s čím se vytáhnou.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    MAR_TINA: ja doma zas furt do kola tocim ten jejich el salvador .) doubleshot umi.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    vyzkoušela jsem Panamu od Doubleshotu http://www.doubleshot.cz/los-lajones-honey-microlot-350g.html

    Tahle káva mě posadila na zadek. Je velmi plná a přitom jemná a hlavně úplně sladká, naprosto bez uvažování nepřidávám mléko. Technika: ruční mlýnek a bialetti moka konev.

    Nevýhoda: první kafe ode mě, které zachutnalo manželovi nekafaři. Pokoušela jsem se ho ošulit nescafem s mlíkem a cukrem, pak průměrem z makra nacpaným do espresso stroje a jemu zrovna zachutná to nejdražší, nejlepší a náročnější na přípravu. Teda ještě mu zachutnala džezva, abych to měla jednodušší :D.
    MATEYKA
    MATEYKA --- ---
    DESTINYX: moje zkušenost je u pravidelného používání hliníkové verze v lepší chuti samotné kávy než na nerezu
    DESTINYX
    DESTINYX --- ---
    VODOMERKA: Spíš rychost zahřátí.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    CHESUS: rovnoměrný rozvod tepla, předpokládám ;)
    CHESUS
    CHESUS --- ---
    CLOVICEK: s jakym argumentem ti byl doporucenej hlinik oproti nerezu?
    CLOVICEK
    CLOVICEK --- ---
    TABBY: nene, klasika hliník :) každý kávomilec mi doporučoval raději tyto než nerezové, takže jsem vzal v první řadě ty klasické hliníkové
    TABBY
    TABBY --- ---
    CLOVICEK: To asi neni nerez, ze?
    CLOVICEK
    CLOVICEK --- ---
    Kdybyste někdo měli zájem o konvičky na kávu (nejsou to original Bialetti, ale konkurenční italský výrobce) http://devotionshop.cz/smart/kava/pro-pripravu/
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    ZUZKAOU: Hajšlová, ač uznávám, že je super vědkyně, je arogantní megamagor kosmických kvalit, dost pochybuji, že by ji poskytla
    DESTINYX
    DESTINYX --- ---
    ZEMINO: Mám, spokojenost nejvyšší a hodně pochval od návštěv. Mokka konvička+tenhle šlehač dělají doma dobrou službu. Chce to na začátku trošku experimentovat s mlékem a teplotou a pak to dělá pěnu hustou tak, že by se dala krájet :-)
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    Máte někdo doma něco takového? http://www.tchibo.cz/Napenovac-mleka-p400004672.html?wbdcd=gahKA4Jk4z funguje to? nic podobného na netu nemůžu najít,všechno na elektriku a zbytečně drahé.. chci něco pro domáci využítí
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam