• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    NATHAELEN
    NATHAELEN --- ---
    DAVE_PAGE: Mně se právě podařilo vyfiltrovat jeden příspěvek, kde se řešilo množství. Možná jsem to ale prostě přehlídla. Každopádně děkuju, ten další příspěvek říkal totéž, tak se tím asi budu řídit.

MAR_TINA: nějak zatím trpím sentimentem nad babiččinou konvičkou. Návštěvy k nám většinou nechodí na kafe, takže bych ji měla jen na poličce, a to se mi nechce :o) Obzvlášť když ji po ránu s klidem sama vypiju (a pak celý den nepotřebuju kafe, bohatě mi to stačí, ale zároveň nejsem na infarkt). A taky tedy plníš kompletně?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    NATHAELEN: velkou konvičku si nech pro návštěvy a pro sebe si za pár stovek kup malou konvičku :). Já pro jednoho člověka dělám mokka ve velikosti 3 cups.
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    NATHAELEN: tahle diskuze uz zde probehla nekolikrat, zkus filtrovat. Moje zkusenost veli, ze je pro dobre kafe potreba mit to sitko plne. Jinak z toho tece vetsi nebo mensi brecka.
    NATHAELEN
    NATHAELEN --- ---
    Ahoj, prosím vás, kolik kávy dáváte do moka konvičky? Mám takovou docela velkou a vařím si kafe sama pro sebe. Propadla jsem jí po dovolené ve Slovinsku (reálně asi 10 km od Terstu), kde jsem dostala fantastické kafe, tak jsem si vyžebrala k narozeninám moka konvičku po babičce a koupila k němu ruční šlehač mlíka z tescomy. Kafe je neskutečně dobrý, ale přijde mi, že kdyby sypala tu nádobku plnou (resp. když jsem jednou nasypala), tak to bylo tak na půl balíčku, co jsem si nechala namlít (= 50g). Děkuju
    JOSKA_CZ
    JOSKA_CZ --- ---
    KLAIR: mám a nemám problém. Používám ho jen když dělám kafe pro víc lidí (jinak AeroPress), ale nikdo si nestěžoval
    KLAIR
    KLAIR --- ---
    DAVE_PAGE: Moc děkuji, tak já to koupím a v nejhorším obrečím 249 korun, to není tak strašná cena :)
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    KLAIR: mam v praci jeden kousek z Ikey, ale trosku jiny typ. A funguje mi uz druhym rokem dobre. Sitko drzi, netrapi se a tesni dostatecne. Pouzivam ho minimalne 2x denne.
    PRASOLET
    PRASOLET --- ---
    CABANNOS: ja jsem si takhle na jednoduchou pripravu koupil do prace clever dripper a jsem naprosto spokojen.
    CABANNOS
    CABANNOS --- ---
    Váhám co si pořídit do práce na přípravu kávy... Aeropress mám doma s tím jsem spokojený, uvažoval jsem však, jestli nezkusit ještě něco dalšího. Třeba Hario V60 nebo French press. Příprava by měla být hlavně co nejjednodušší. Co vy na to?
    KLAIR
    KLAIR --- ---
    Máte prosím někdo zkušenosti s Frenchpressem z Ikey? Nebo existuje někde nějaký, který je cenově podobný, ale kvalitnější?
    http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/60241389/
    MATESISKO
    MATESISKO --- ---
    VECTOR: No ja tim chtel rict, ze podle ceny se vazne orientovat nemuzes!
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    balírny praha holešovice - 240 kč/kg, taky čerstvá.
    MLEJNIS
    MLEJNIS --- ---
    VECTOR: ano, ale za 20 g. kavy ;-))
    MAJA
    MAJA --- ---
    VECTOR: Cena zrnkové kávy pražené lokálně se pohybuje typicky kolem 500 Kč / kg, nepražená vstupní se kupuje za méně jak polovinu (arabica).

Nějaké lepší druhy bývají kolem 1000 Kč / kg, popř. to prodraží přímý dovoz.
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    MATESISKO: Tos moc nepochopila otazky, ja smeruju ne k podezrele drahejm, ale podezrele levnejm kavam.

Jestli 250g stoji 250 Kc nebo 100 Kc a oboje se pysni dovetkem cerstve prazena kava, tak by me zajimalo, jestli ta cenova hladina 100 Kc je dosazitelna tak, aby kafe bylo stale dobre.
    MATESISKO
    MATESISKO --- ---
    MAJA:
    TEREZZZKA: Tak to na nej tedy budu davat vetsi pozor, pripadal mi nerozbitny :)

VECTOR: Nefunguje. 350g kavy od Doubleshotu stoji 330Kc, za velice podobnou cenu si muzes koupit rozpustnou Davidoff, ktera bude samozrejme strasne hnusna.
    MAJA
    MAJA --- ---
    U Lodosu se musí pravidelně dotahovat šroubek dole, ale stejně nepodává konzistentní výsledky. Pokaždý jsem měl trochu jinou chuť kafe i přesto, že postup přípravy/množství surovin apod. byl stejný.

Na frenchpress to ale není špatné a při takhle hrubém mletí to mele o něco rychleji.
    WRONSKI
    WRONSKI --- ---
    Jestli Lodos Tramp má stejný vnitřek jako Lodos Temp, tak nejspíš nedokáže namlít dostatečně jemně na espresso - v rozporu s reklamou na cerstvakava.cz.
    Jeden takový jsem reklamoval, s tím že rozsah nastavení nestačí a mele moc nahrubo. Prodejce poslal výrobci, výrobce volal, že opravdu mele nahrubo, a že posílá jiný. Přišel jiný, který ovšem mele úplně stejně. Ovšem narozdíl od toho prvního v něm nedrží zásobník na namleté kafe.
    Na druhou reklamaci už jsem neměl sílu.
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    MAJA: To mi trochu vadi, zatim vsechny rucni mlynky co jsem pouzival (vzdycky starozitne po babickach, teda) mlely zoufale pomalu, coz se uplne nehodi do rychleho pracovniho dne :(
    MAJA
    MAJA --- ---
    VECTOR: Ruční Lodos Tramp - za cca 250 Kč, jsou tam vůle, takže to taky neumele všechno úplně nastejno, ale poměr cena / výkon je hodně dobrý.
    Jeho 25 let starou původní verzi jsem donedávna používal ... jak Hario tak Lodos na jedno kafe v pohodě, když přijde návštěva a člověk musí namlet třeba 40g kafe, tak mele snad 20 minut.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam