• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    NIKKITA
    NIKKITA --- ---
    MAR_TINA: To podle mě nejsou samý sacharidy - Vločky - pomalý sacharidy, jogurt - bílkovina, chleba - sacharid, sýr - bílkovina plus tuk, mlíko - tuk, bílkovina a trochu sacharid - ono je málo potravin, který nemaj vůbec žádný sacharidy.
    Ale máš pravdu zkusím čaj a malé kafe :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    NIKKITA: vločky, med i ten jogurt - sacharidy, chleba se sýrem - převážně sacharidy, cukr a mléko v kávě - sacharidy. Kafe a cukr tě nabudí, zrychlí se metabilismus, všechen cukr z krve se spálí a jsi unavená. K tomu odchod do postele po půlnoci a uspávací přednáška v nevětrané (vsadím se) a možná i zatemněné místnosti. Spánek je jasný důsledek.

    A navíc instatní kafe ... no, to moc účinků nemá, kofein s cukrem funguje rychle a skutečně velmi krátce. Zkus radši čaj do té termosky a kafe jedno malé a dobré na chuť.
    NIKKITA
    NIKKITA --- ---
    TABBY: Sakra. Tak to už aspoň nebudu zkoušet :)
    TABBY
    TABBY --- ---
    NIKKITA: Nemozne. Nutno provozovat dve termosky.
    NIKKITA
    NIKKITA --- ---
    NIKKITA: Ta termoska je kovová a zevnitř je taková začernalá od kafe a čaje a nejde to umejt a ničím to nechce pustit.
    NIKKITA
    NIKKITA --- ---
    TABBY: Myslím, že objem 0,4 litru určitě má, je fakt velká. Mlíka dávám tak nějak přiměřeně, bylo by to pak studený :) čaj jsem měla ráno černej - Earl grey. Je fakt že ten mě tak neuspává, nicméně kafe ho dneska převálcovalo. A o to spaní se snažím pořád, vím, že tam je část jádra pudla.
    jo a tip jam odsmardit termosku od kafe, abych si do ní mohla dělat ten čaj? (soda s octem pomohla jen trochu, stejně ten čaj chutnal jak kafe :( )
    TABBY
    TABBY --- ---
    NIKKITA: Pokud chces experimentovat, dej si misto kavy silny caj. IMHO by ale bylo nejlepsi spat vic a jit spat driv nez ve dve. (Jo, vsichni jsme za studii ponocovali, nicmene dobre vyspany clovek funguje lepe.)
    TABBY
    TABBY --- ---
    NIKKITA: Jak velkou mas tu termosku? (3 plnejsi lzicky instantni kavy si davam od 4decoveho hrnku. A nerikam tomu kama, spis mlecky napoj :-)
    NIKKITA
    NIKKITA --- ---
    NTR23: Já obecně moc cukry nejím, snídám většinou jogurt a ovesné vločky s medem, nebo chleba s pomazánkou a sýrem, sladkosti jím fakt výjimečně. Někdy cukr do kafe vůbec nedávám, teda většinou, ale kamarádka mi říkala, že to usínání může být právě tím, že si to dávám bez cukru a že ten tam dává společně s kofeinem tu energii, a taky hořké kafe u mě chuť na sladké vyvolává. Ale zkusím si třeba na tohle dát pozor. Ale pěkně mi to leze na nervy a neznám nikoho, kdo by to takhle měl :( ale fakt je to únava jak kdybych dva dny nespala, nerozumím tomu.
    NTR23
    NTR23 --- ---
    NIKKITA: Nesouvisí tvá únava s cukrem v krvi? Cukr v kávě, sacharidová jídla>zvedne se hladina cukru v krvi, která rychle klesne a dostaví se únava a hlad>o přestávce cukry opět doplníš a vše se opakuje jako na houpačce.
    NIKKITA
    NIKKITA --- ---
    MR_DAN: Uznávám, že se to převážně děje na přednáškách uspávače hadů :D ale stejně se tak děje i na ostatních předmětech, kde bych něco měla aktivně dělat. Chápu, že káva nepřeválcuje nevyspání, ale šla jsem spát v půl 2, vstávala v 9, a teď jsem unavenější než ráno po probuzení a to jsem vypila teprve půlku termosky, ve které je 2,5 lžičky kávy (instantní - ráno ve spěchu nestíhám nic jiného) s mlíkem a trochou třtinového cukru, a chce se mi fakt spát, zívám, oči se mi klížej… Může to být tedy množstvím? Nedostatek vody k tomu? Měla by být sladká nebo něco k tomu?
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    NIKKITA: Skus ty kavy vypit min najednou.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    NIKKITA: taky znam nektery lidi co po kafi usinaj .. vzhledem k mymu vztahu k ceskymu skolstvi bych to asi resil dopisem do schranky prani a stiznosti vyucujiciho, ze jeho prednaska spolehlive uspi i po (dopln mnozstvi) kafe vypitem bezprostredne pred... podle me neni jedinej duvod proc by to melo bejt nudny
    NIKKITA
    NIKKITA --- ---
    Mám poslední dobou problém s usínáním po kafi. Dám si kotel kávy třeba ve škole a pak mě přemůže strašná únava a začnu usínat. Logicky bych usuzovala, že na únavu káva zafunguje opačně, ale opak je pravdou. Čím to je? Gůgl na dotaz "usínání po kávě" doporučuje triky, jak usnout, a ne naopak :)
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    co ten prekapavac na eshopu doubleshotu co maj? je to dobrej pristroj?
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    VALPURGIS: http://www.piccoloneexistuje.cz/faq
    doporučuji pročíst zejména část "Káva doma" je tam spoustu užitečných a pravdivých informací .. a jako barista (který se tím živí a troufá si tvrdit, že tomu rozumí víc, než běžný spotřebitel) souhlasím se všemi dosavadními odpověďmi (alternativní přípravy se na doma hodí mnohem více - a jsou více user friendly)
    .. i když chápu, že to spousta lidí nechce slyšet, kávovar na doma (pokud to má mít aspoň trochu smysl) je opravdu hodně práce, kterou si málokdo užívá (teď myslím, kromě sebevzdělávání, zejména údržbu, bez které se kávovar neobejde a když ji majitel zanedbává, chuť jde do kopru - a pokud jde chuť do kopru, na co doma ten kávovar mít ..)

    pokud je obdarovaný "hračička" určitě nepohrdne chemexem či V60 (případně vacuum potem), pokud není - doporučuju aeropress a nebo french press
    JELENIPLOUTEF
    JELENIPLOUTEF --- ---
    Chemex je super věc a obsluhovat ho zvládne i zaškolený orangutan.Ze všech alternativních příprav kávy je to můj favorit.
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    VALPURGIS: za 3500 se vyrabeji masiny "proti" kave. ne "na" kavu. jestli mas kavu rada, zkus si o ni neco nejdriv zjistit, dnes uz to neni nic sloziteho.
    CORCHEN
    CORCHEN --- ---
    VALPURGIS: Jestli se chces priblizit kave z kavarny (napojum z espressa, abych byl presnejsi), tak minimum je kolem 20 000 (Rancilio Silvia, mlynek, vaha, tamper…), takze bych zvazil alternativni metody pripravy, napr. do Chemexu se se svym rozpoctem vejdes.
    KOLU
    KOLU --- ---
    VALPURGIS: našetřit víc peněz. fakt.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam