• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    přihlásit se
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?

*

odkazy

- jak na kávu

- cuketka

- home - barista

*

Kafe roku není:

*

JACOBS
    *

rozbalit záhlaví
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    MESKALITO: To záleží, jaké kávy ;)
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    navrhuji udělat pokus, všem kdo mě do PM pošle jméno a nějakou zásilkovnu+email (žádné zneužití, jen pro tyto účely), tak mu pošlu třeba 4x100g jedné kávy s větším rozestupem od pražení, kdo to seřadí podle datumu dobře, dostane ode mě nějaký dárek a já rád změním názor.
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    LUCIASHECK: pražička to dělá dost, já bych zase nechtěl mít kafe na stole do 14 dnů od pražení. ale chápu že to každý může cítit jinak
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    LAAZI: Ale jenom když to tam dáš hned. Ne že to necháš vyčuchnout a pak to tam vrazíš :-D
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    MESKALITO: Na espresso jo, na to musí odstát. Ale pokud si kupuju superjuicy naturalni burundi na filtr, nebo nejakou promytou jednodruhovou SL28 na filtr, fakt ji nechci pít měsíc a půl po upražení, chci ji mít za tejden na stole.

Typ pražičky fakt neudělá to, že z jedný je to optimální po 4 dnech a z jiný po měsíci a půl
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    LUCIASHECK: do 14 dnů je to za mě ve srovnání s měsíc odstátým nesrovnatelný, ve prospěch měsíc odstátému, zase záleží na čem to pražíš
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    imo měsíc vs 2 měsíce, když je to dobře zabalený, tak nevěřím že je moc lidí, který by senzoricky poznali rozdíl + to ovlivňuje na jakém stroji je to pražený.
    LAAZI
    LAAZI --- ---
    Ale, ale, ten potetovanej pan na youtube rikal, ze kdyz se to da do mrazaku, tak to vydrzi dlouho.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    MESKALITO: Na filtr je optimální cca do 14 dnů po upražení, protože jako první “vyčichávaj” ty zajímavý svěží ovocný/květinový a podobný tóny, u staršího zůstává pak kvůli tomu větší hořkost, u hodně staršího až “dřevitost”…
    ZOBAAK
    ZOBAAK --- ---
    MESKALITO: dva měsíce jsou (možná) ještě jakž-takž skousnutelné u ultra-light nordic roastů... u běžný výběrovky to přijatelné není, tam se očekávají tak 2 až 4 týdny od pražení max - čím rozvinutější pražení, tím je kratší ta doba
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    co je špatně, že je kafe 2 měsíce odstáté?
    ADAM
    ADAM --- ---
    ADAM: Tak mi prodejce (ikawy) odpověděl, že datum pražení mají uvedeno přímo v popisu. Takže příště zkontrolovat....
    TAP
    TAP --- ---
    ADAM: Což nahrává mojí konspiraci, že na allegru prostě prodávaj fake HAYB :). Furt lepší cena než na kofiu s 30% marží, nic proti kofiu, ale je mi i sympatický nakupovat přímo od pražírny.
    ADAM
    ADAM --- ---
    TAP: Mozna, akorát to na webu je o kus dražší než na allegru...
    Pak už je otázka, Jestli se nevyplatí koupit normálně nějakou českou prazirnu....
    TAP
    TAP --- ---
    HAYB nejlépe přímo od nich na haybcoffee.eu, mají od 70€ free poštovný a fajn ceny. Taky jsem vzal jednou Tropik a Owoc z allegra protože měli zrovna vyprodáno a teda to kafe bylo snad z nějaký béčkový várky, jestli to vůbec HAYB byl, smrdělo to jak psí kšíry.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    ADAM: souhlas, tropik nejlepsi
    ADAM
    ADAM --- ---
    Ad hayb na allegro:
    - Cena za kvalitu je imho dobra
    - na filtr mají 4 druhy, nejvíc mi chutná zelená tropik

ALE:
    Dneska je 10.9. A dorazila mi káva pražená 7.7. vracet to už nebudu, pac bych byl bez kávy, ale příště objednám s předstihem a kdyztak jim to vrátím...
    PUSCHPULL
    PUSCHPULL --- ---
    PUSCHPULL: Trochu jsem si upravil preference a mám tu nového favorita (až odejde moje Gaggia Classic PID):
    A zakoukal jsem se do Profitec (také Němci)
    Domácí pákový kávovar Profitec GO 2.0, black | Bunacafe.cz
    Domácí pákový kávovar Profitec GO 2.0, black | Bunacafe.cz
    https://www.bunacafe.cz/prgo2bl-domaci-pakovy-kavovar-profitec-go-2-black
    Zpracování a design: [ECM] platí za prémiovou „luxusní“ značku (přirovnání k Lexus vs. Toyota). Nabízí preciznější leštěné kovy, detailnější zpracování panelů a robustnější estetiku. [Profitec] mívá industriálnější, čistý a minimalistický vzhled.
    Cena a hodnota: [Profitec] obvykle poskytuje lepší poměr ceny a výkonu, přičemž často přináší moderní funkce (např. flow control) dříve nebo v základní výbavě. [ECM] si připlácíte za prémiové doplňky a luxusní pocit.
    Vnitřnosti a spolehlivost: Vnitřní komponenty a kvalita vaření jsou na srovnatelně špičkové úrovni. Obě značky sdílejí německou konstrukční filozofii a legendární hlavy E61.

Obsáhlé video:
    Profitec GO 2.0 im Test - Alle Neuerungen im Überblick! - YouTube
    Profitec GO 2.0 im Test - Alle Neuerungen im Überblick!
    https://www.youtube.com/watch?v=15CkidEMmSQ
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    Koupil jsem si na vejlet Wacaco Minipresso GR2.
    Jsem zvědavej, jak dlouho to vydrží, ale teda kafe to udělá fakt dobrý (za danejch podmínek). Píšou tam, že to dá 18 barů a že to zvládne jemný mletí. Oproti mletí, který mám nastavený na normálním kávovaru jsem to musel dát nepatrně hrubší, ale je to fakt pěkně udělaná, velice kompaktní věcička. Jsem spokojen
    ZOBAAK
    ZOBAAK --- ---
    BOODIA: jo to je fajn kombinace, a za 4k, to je hodně dobrá cena... do Ode Gen1 prý nepasovaly některé origo SSP kameny, ale fejk SSP snad prý většinou pasují :)

stepless na Ode vím že jde, a je to jednoduchý a i to prý jde vrátit, ale asi bych ani nezkoušel, mohlo by to driftovat
    krok je na filtr právě úplně v pohodě, i ty relativně větší kroky které Ode má - problém s tím espressem nejsou jen ty samotné dílky, ale to, že i když se to předělá na stepless, tak už samotnej sebemenší pohyb má trochu nepředvídatelný dopady, takže poladit hrubost mletí (dial-in) by asi mohlo bejt celkem peklo :)

SSP šutry do Ode sice dát můžeš, a neříkám, že to nebude dělat dobrý kafe, ale za jakou cenu... podle mě ty fejkový SSP se budou chovat v Ode dost podobně, a za cenu pětinovou... ale, přiznávám že to osobně side-by-side vyzkoušený nemám, jen mám doma Ode2 a vidím, jak je to stavěné... taky jsem ji zkoušel s fejkovými SSP z Ali, ale zůstal jsem nakonec u Sculptor 064 Turbo burrs
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    ZOBAAK: mam z výprodeje na alze ode1 a fejk ssp kameny, dohromady to bylo asi za 4k? nekde jsem videl mod aby byl i stepless, ale nezkousel jsem to, na filtr doma mi ty kroky staci v pohode (plus mam i tu zp6) a uprimne do ode2 bych se nebal origo ssp dat,ale i s origo sutrama to dela dobry kafe ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam