Bush chcel vojnu od svojho nástupu
PRAVDA
Vojnu proti Iraku začal americký prezident George Bush plánovať už krátko po svojom nástupe do funkcie - dávno pred teroristickými útokmi v septembri 2001. Tvrdí to bývalý Bushov minister financií Paul O'Neill. ,,Už od začiatku panovalo presvedčenie, že Saddám Husajn je zlý človek a treba ho odstrániť," povedal O'Neill v rozhovore pre americkú televíziu CBS. Saddám bol vraj témou číslo jeden už desať dní po Bushovej inaugurácii, osem mesiacov pred útokmi na dvojičky.
Dôvody nezaujímali nikoho
O'Neill má povesť otvoreného človeka. Bushovu administratívu musel opustiť po tom, čo verejne vyjadril pochybnosti o Bushovej ekonomickej politike. Údaje zo zákulisia Bieleho domu zverejnil vo svojej knihe Cena lojality americký novinár a držiteľ Pullitzerovej ceny Ron Suskind, ktorému bývalý minister financií poskytol viacero dokumentov, ktoré fakty potvrdzujú.
Podľa O'Neilla boli rokovania vlády často o Iraku. Nikdy vraj nezazneli otázky, prečo práve Saddám a prečo teraz. ,,Všetko bolo len o tom, ako to spraviť. Prezident raz povedal: Nájdite mi spôsob, ako to urobiť," spomína si O'Neill.
O obsadení Iraku sa hovorilo už na začiatku roku 2001. Jeden z tajných dokumentov, ktoré O'Neill dostal, mal názov Povojnová okupácia Iraku. Plánovali sa v ňom také veci, ako vyslanie mierových síl, zriadenie vojnových tribunálov a dokonca čo s irackou ropou.
Ronovi Suskindovi sa podarilo získať aj materiál Pentagonu z roku 2001 o možnej budúcnosti irackej ropnej infraštruktúry. ,,Obsahoval mapy s možnými oblasťami ťažby. Tiež údaje o zahraničných záujemcoch, aké môžu mať plány a podobne," povedal pre CBS Suskind.
George Bush pritom počas svojej prezidentskej kampane kritizoval predchádzajúcu administratívu Billa Clintona a Ala Gora za to, že je príliš zasahuje do cudzích záujmov a posiela do iných krajín veľa amerických vojakov.
Podľa bývalého ministra financií na rokovaniach administratívy úplne chýbal dialóg. Viceprezident Dick Cheney a prezidentovi blízki spolupracovníci slúžili najmä na to, aby zabránili iným názorom dostať sa k prezidentovi. ,,Bush bol ako slepý v miestnosti plnej hluchých," povedal o schôdzach vlády O'Neill. Amerického prezidenta vraj nikdy príliš nezaujímala domáca politika a na zasadaní vlády sa príliš ako inšpiratívny vodca neprejavoval.
O'Neill sa však odvety za zverejnenie citlivých informácií neobáva. ,,Nemusím sa na nič pripravovať, nemyslím, že by na mňa útočili za to, že som povedal pravdu," povedal bývalý minister pre CBS. ,,Prečo by ma mali trestať za pravdu?"
http://spravy.pravda.sk/sk_svet.asp?r=sk_svet&c=A040112_061228_sk_svet_p01