• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GORGworld conspiracy // 911 // new world order ... part 2
    MARSHUS
    MARSHUS --- ---
    do místní nálady snad to ani nepatří..
    http://www.critical-art.net
    MARSHUS
    MARSHUS --- ---
    http://blisty.cz/2004/5/3/art17949.html
    Komu vyhovuje rast kriminality
    Zločin a zisk
    Radovan Geist
    Boj s rastúcou kriminalitou je vo väčšine „vyspelých“ krajín jednou z ústredných politických tém. Zdá sa, že čím sú lepšie makroekonomické ukazovatele (a teda, podľa neoliberálneho názoru, blahobytnejšia spoločnosť), tým viac ľudí porušuje zákony. Ako si tento paradox vysvetliť? Hneď v prvom rade by bolo možné spochybniť rovnicu: „vysoký HDP na hlavu rovná sa šťastné obyvateľstvo.“

    Podobné ukazovatele totiž nič nehovoria o prerozdelení bohatstva v spoločnosti. Príkladom môžu byť Spojené štáty -, podľa HDP na hlavu jedna z najvyspelejších krajín sveta, a zároveň štát s relatívne najvyšším počtom uväznených - takmer 500 na každých 100 000 obyvateľov, respektíve 700, ak sa zarátajú aj miestne väznice. (Pre porovnanie, v ostatných industriálnych demokraciách sa to pohybuje medzi 55 a 120, pravdepodobne najmenej v Japonsku s 36, celosvetový priemer je asi 80).

    Argument sa dá viesť ešte ďalej - ak si vezmeme štruktúru zločinov, pri väčšine z nich možno hľadať korene v sociálnej vylúčenosti, zlom sociálnom postavení (krádeže, lúpeže, drogové delikty, kriminalita mladých...). Tým sa však príčiny nevyčerpávajú. So všetkými spomenutými spoločenskými problémami by sa totiž dalo vysporiadať aj inak.

    Musí existovať dôvod, pre ktorý spoločnosť nepoužíva svoje zdroje na zlepšovanie sociálnych služieb, rozširovanie vzdelania, tvorbu pracovných miest (všetky tieto faktory dokázateľne prispievajú k poklesu spomenutého druhu kriminality), ale na posilňovanie polície či súkromných bezpečnostných služieb, rozširovanie a stavbu nových väzníc, dokonalejšie bezpečnostné zariadenia a podobne, ktoré problém prinajlepšom tlmia, určite ale neriešia (ako to dokazuje stály nárast kriminality aj napriek stále reštriktívnejšej politike). Jediným racionálnym vysvetlením tohto zdanlivo iracionálneho postoja je, že na ňom profitujú niektoré spoločenské skupiny. A tie musia mať postavenie, ktoré im umožňuje ovplyvňovať politiku, proces tvorby noriem.

    • • •
    Pojem vojensko-priemyselný komplex sa v USA nezačal široko používať vďaka nejakému „ľavicovému radikálovi“, ale po tom, ako ho vo svojom rozlúčkovom prejave v roku 1960 spomenul prezident Dwight Eisenhower (ktorý sa inšpiroval pojmom „mocenskej elity“ sociológa C. Wrighta Millsa). Označuje sa ním trojuholník prepletených záujmov Pentagonu, súkromných zbrojárskych spoločností a skupiny členov dôležitých výborov v Kongrese. Nie je však špecifikom USA - podobné spojenie legislatívy, exekutívy a súkromných záujmov existuje aj v európskych či mnohých rozvojových krajinách (so silnou zbrojárskou výrobou). Príklad USA (opäť nie exkluzívne, podobné konštatovanie platí sčasti aj pre Britániu) ukazuje, že je potrebné hovoriť aj o „väzensko-priemyselnom“ komplexe.

    Ako už bolo povedané, USA majú pomerne najväčšiu väzenskú populáciu na svete. Nebolo to tak ale vždy - v roku 1925 to bolo len 79 väzňov na 100 000 obyvateľov, v 1935 ešte vždy „len“ 113 a na tejto hodnote to v zásade ostalo do roku 1975. V roku 1995 to však už bolo 411 a v 2002 až 475 väzňov. V súčasnosti sa z väzníc stal lukratívny a rastúci trh. Ako hovorí propagačný materiál investičnej firmy World Research Group: „Zatiaľ čo počet zatknutí a odsúdení stále rastie, treba robiť zisky - zisky zo zločinu. Staňte sa hneď súčasťou tohto prekvitajúceho priemyslu!“

    • • •
    Príčiny náhleho nárastu počtu väzňov od polovice 70. rokov v USA možno hľadať v oslabovaní sociálnej siete v dôsledku prijatia neoliberálnej ekonomickej politiky. Drvivú časť nárastu treba pripočítať krádežiam, lúpežiam... a najmä drogám. Okrem tohto „prirodzeného“ vysvetlenia nárastu kriminality ako reakcie na oslabenie sociálneho charakteru štátu však existuje aj iné.

    S posilňovaním „trhu so zločinom“ rastie aj vplyv skupín naň napojených. Na jednej strane sú to firmy dodávajúce tomuto „priemyslu“ všetko od posteľného prádla, cez mreže, stavbu budov, až po zdravotnú starostlivosť o väzňov. Rozpočet federálnych a štátnych nápravných zariadení v USA bol v roku 2000 34,1 miliardy dolárov. Ďalšiu skupinu tvoria zamestnanci. Väzenská stráž má vyššie platy ako učitelia a je to jedno z mála povolaní v USA, kde existujú silné a zamestnávateľmi rešpektované odbory, ktorým rastie členstvo. Dobrým príkladom je Kalifornia. V roku 1980 mala 22.500 väzňov a ročný plat väzenského strážcu bol 14.400 dolárov. Na väzenia a podobné zariadenia dávala Kalifornia 300 miliónov. V roku 1996 už vyzerali čísla inak - 140.000 väzňov, 3 miliardy dolárov z rozpočtu štátu a plat strážcov 44.000, to je 58 percent nad celoštátnym priemerom. V tomto období predstavovali nové pracovné miesta vo väzniciach takmer polovicu štátneho nárastu.

    Poslednú skupinu tvoria firmy, ktoré majú z väzníc priame zisky. V USA môže byť väzenie aj súkromné a je to výhodný biznis (jeden z takých „majiteľov“ to nazval „hotel so zabezpečeným obsadením“). Naviac, väzni môžu byť využití na rôzne práce (kto videl film The Big One od Michaela Moora vie, že ak si v USA kupuje telefonicky letenku, môže sa rozprávať s doživotne odsúdeným kdesi v Nevadskej púšti) - samozrejme s nižšími nákladmi, než za „normálnych okolností“. Príkladov, ako tieto záujmy negatívne ovplyvňujú politiku, je mnoho.

    Profesor trestného práva Randall G. Shelden vo svojom článku pre Z-mag opisuje, ako zamestnanci väznice protestovali proti tomu, aby odsúdení mali možnosť navštevovať vzdelávacie kurzy. Takéto programy výrazne znižovali úroveň recidívy, no zamestnanci s nimi nesúhlasili. Možno práve preto - oberali ich o prácu. (Samozrejme, argumentovali tým, že ide o mrhanie peňazí daňových poplatníkov na „násilníkov a vrahov“). Podobným príkladom je ALEX - American Legislative Exchange Council - organizácia združujúca zákonodarcov, súkromné korporácie a úradníkov z oblasti spravodlivosti (patrí k nej viac ako tretina členov zákonodarných zborov štátov USA, väčšinou republikánov a konzervatívnych demokratov). Navonok pôsobí ako „diskusné fórum“, v skutočnosti z nej ale vychádzajú legislatívne návrhy recyklujúce a zvyšujúce väzenskú populáciu - a teda zisky (minimálne povinné tresty, „trikrát a dosť“ a podobné nezmysly).

    • • •
    Nakoniec, zvyšovanie väzenskej populácie je aj určitým druhom sociálneho inžinierstva (v USA je aj „administratívnym“ spôsobom riešenia nezamestnanosti, nakoľko väzni sa do štatistík nepočítajú - to znamená asi 1,5 až 2 milióny osôb). Nárast uväznených mimoriadne citlivo zasiahol najmä hispánske a afro-americké obyvateľstvo (v niektorých komunitách je vo väzení až 30 percent dospelých mužov). Výsledkom je, že ich veľká časť je vyradená zo spoločenského a politického života (v 49 štátoch USA nemajú väzni volebné právo). Mení sa štruktúra elektorátu, a to v prospech republikánov a konzervatívnych demokratov. Podčiarkuje to i fakt, že väzni (bez volebného práva) sa počítajú do celkovej populácie oblasti a nové väzenia sa stavajú predovšetkým v okrskoch vidieckych, malých miest s prevažne republikánskymi voličmi. Konzervatívne politické sily tak získavajú na týchto „mŕtvych dušiach“.

    Boj so zločinom sa v mnohom podobá boju s terorizmom. V oboch prípadoch existuje reálny problém - nerešpektovanie zákona, používanie násilia na presadzovanie politických cieľov. Namiesto skutočných riešení sa ale ponúkajú ich karikatúry, ktoré situáciu len zhoršujú. Stoja za nimi totiž ekonomické záujmy spojené s časťou politickej elity. Nevzťahuje sa to len na USA - „tvrdší boj s kriminalitou“ a prehliadanie jej sociálnych súvislostí je politickou témou aj v mnohých iných krajinách.

    Zveřejněno s laskavým souhlasem slovenského kulturně politického týdeníku SLOVO
    TERMIX
    TERMIX --- ---
    BEEJBI: Vsechno co souvisi s USA vysetruji nezavisle komise, ;) mimochodem, jeste jeden link: http://thememoryhole.org/war/iraqis_tortured
    BEEJBI
    BEEJBI --- ---
    hm, v tomto svetle sa clovek vobec necuduje, ze americka vlada bola proti zriadeniu toho medzinarodneho tribunalu, lebo keby fungoval, urcite by tych vojakov a mozno dokonca ich velitelov alebo cele jednotky US Army obzalovali a zacali to vysetrovat, takto jednoducho ustanovia hlupu komisiu a ta to vsetko zmetie zo stola (klasicky pripad...jak moze armada vysetrovat vlastne zlociny, ved to by mal robit niekto nezavisly hm?) , najde par obetnych barankov ktori navyse dostanu len pokarhanie, oo boze, aky to tvrdy trest za take prasarny...udajne po muceni ludia umreli a oni dostanu list od svojho velitela kde im napise aki boli velmi velmi zli a teraz ze uz musia byt dobri...fuj...a vobec, co to je za stat a armadu, ktora si na vysetrovanie najima sukromne firmy? to uz je moc...
    BEEJBI
    BEEJBI --- ---
    tyvole... :(

    Americania tyrajuci irackych vaznov dostali pokarhanie

    http://www.sme.sk/clanok-1482660.html

    a to pokarhanie, imho velmi mierni trest, dostali napriklad za toto:

    http://www.albasrah.net/images/iraqi-pow/iraqi-pow
    http://www.indybay.org/news/2004/04/1679001.php
    PETVAL
    PETVAL --- ---
    "Following months of lobbying by groups such as Irish Citizens for Trustworthy Evoting and a damning and comprehensive report by Ireland's Commission on Electronic Voting, the Irish Minister for the Environment has bowed to pressure and conceded that the system has not been proven safe and has decided not to use Evoting for the forthcoming elections on June 11th.. This is a very welcome move following 6 months of indignation on the part of the Minister and refusals to meet with concerned groups."

    http://yro.slashdot.org/yro/04/04/30/1254226.shtml?tid=126&tid=172
    PETVAL
    PETVAL --- ---
    "The CA Secretary of State has just announced that they're pulling the plug on the use of Diebold voting machines (thank you KNSD) as a result of the flaws that came up where they were used during March's elections. More background on the issue (not updated yet) from the Secretary of State's perspective is available here."
    MONIA
    MONIA --- ---
    :-(
    JAXXE
    JAXXE --- ---
    Sbohem, česká svrchovanosti

    Čím větší moc státu, tím menší svoboda občana. (Mill)

    Vladimír Stwora
    30.4.2004

    V podvečer vstupu do EU se loučím tímto krátkým článkem s českou svrchovaností. Není už příliš co dodat. Lhostejnost, naivita a hloupost opět zvítězila nad rozumem a hrdostí. Všechno podstatné už bylo na toto téma řečeno. O nevýhodách vstupu do EU bylo mnohokrát hovořeno nejen zde ve Zvědavci, ale v řadě dalších stránek na internetu. Kdo chtěl, mohl si to najít.

    Jak říkám, není už příliš co dodat. Snad jen vyjádřit mírný údiv nad tím, jak se původně Hitlerův plán sjednocení Evropy beze zbytku naplnil. Goebels a další nacističtí pohlaváři by měli radost. A šlo to mírumilovnou cestou. Jediné, co stačilo, bylo čtyřicetileté období rozleptávání a demontáž výuky ve školách, výchova rozjásaných idiotů, povýšení konzumu na modlu, pošpinění a pohana slov jako vlast či národ. Kdo hovoří dnes o národě či o vlasti, bývá automaticky označen jako xenofob, v horším případě zařazen rovnou k neonacistům. To jsme to dopracovali.

    Tak nějak se cítím unaven tím marným bojem. Doufal jsem, že Češi a Slováci, kteří prošli drezurou budování reálného socialismu, to prokouknou. Vždyť na totalitu by měli mít vypěstován za ta dlouhá léta položivota šestý smysl, a jejich školství ještě nestačilo za 15 let tolik zdegenerovat, jako na Západě. Ale ne. Nestalo se tak. Omámeni konzumem, plnými obchody, lesklými obaly, ovlivněni zločinnými politiky a umělci to sežrali i s navijákem. A spolu s nimi i další východoevropské národy. Opět mi nezbývá než žasnout nad mírou jejich naivity a sílou propagandy.

    Nemyslím si, že ještě někdy bude příležitost o tomto tématu hovořit takto. Jistě, lidi se k tomu budou vracet, budou remcat, protože budou mít k remcání spousty důvodů, ale nakonec to stejně skončí někde u piva ve sterilně čisté, nekuřácké hospodě vybavené televizory na každé stěně. Na víc se nezmůžou. Ale to už se bude remcat jinak. Tak nějak ve stylu "je to bordel, ale stejně to nezměníme". A bude to pravda. Bylo mnohem snazší postavit se na odpor před tím, než jsme do toho všeho skočili. Ten skok bych přirovnal ke skoku do propasti. I tam je mnohem snazší nejprve jen nakukovat přes okraj. Jakmile skočíme, budeme potřebovat nekonečně více energie k tomu, abychom se zase vyšplhali na povrch. Takže ten skok je nevratný.

    Žijeme v historické době rozpadu národů Evropy. Nevím, jestli z toho mít radost nebo ne. Jásaví idioti v televizi a v novinách ovšem určí směr našeho myšlení, ale stranou toho, co oni tvrdí, říkám, že je to tragédie.

    A nejhorší na tom je to pomalé umírání, které teď přijde. Rozklad bude postupný a pomalý. Je to tím, že v celé Evropě je z dřívějška vybudována dobrá infrastruktura a spousta věcí bude ještě dlouho fungovat relativně dobře. Pouze rok od roku budou bohatí bohatší a střední vrstva chudší. Ta střední vrstva bude postupně mizet, jak víc a víc rodin bude chudnout ožebračováno zločinným super-státem. A do toho nepřetržitý dozor a byrokracie, jaká nemá v historii obdoby. Všichni budeme časem smýšlet stejně. Budeme pojídat stejná jídla, platit stejné daně, smát se stejným vtipům a stejně odsuzovat nevhodné vtipy. K svátkům (stejným) si budeme posílat tytéž pohlednice se stejnými motivy.

    Ne, nemá cenu to znovu vypočítávat. Teď, když máme, co jsme chtěli, do rachoty zvesela. Překročili jsme Rubikon.

    http://www.zvedavec.org/zpravySQL.php?clanek_id=855
    JAXXE
    JAXXE --- ---
    JAXXE
    JAXXE --- ---
    beejbi: imho to zas takova picovina neni... ;) to s tou zabou je pravda zjistena pokusne... muzes ten text brat i doslovne, ale imho je spis symbolicky a pritom velmi trefny... nwo se stavi pomalicku ale jiste a lidi se vzdycky daji necim oblbnout, staci to jen trosku obmenovat. a pritom step by step plni plan... aby ses nedivil az se v roce 2020 potkame u nake jeskyne ;))))) nic neni nemozne. co zaclo, musi skoncit
    JAXXE
    JAXXE --- ---
    Bio-chip featured at government health showcase

    Syringe-injectable device 1 of 20 top innovative health technologies chosen by HHS
    Posted: April 29, 2004
    1:00 a.m. Eastern

    By Sherrie Gossett
    © 2004 WorldNetDaily.com

    A syringe-injectable microchip implant designed to carry medical records and personal identification information underneath the skin of humans is just one of 20 new technologies chosen by the government to be showcased today and Friday at the Healthier U.S. Summit in Baltimore, Md.

    The VeriChip Corporation, maker of the microchip, was invited to participate in Secretary of Health and Human Services Tommy Thompson's "Technology Showcase" following a selection process whereby government "e-health" experts nominated, discussed and selected 20 technologies believed to have significant potential to boost preventative health care for the public.

    ...

    In an interview with WND, Zhou commented, "Before there may have been resistance, but not anymore. People are used to getting implants. New century, new trend."

    Last week VeriChip Corporation also announced that the Italian Ministry of Health has approved a six-month clinical study utilizing the VeriChip healthcare application.

    ...

    Other technologies being featured at the summit emphasize interactive applications that foster proactive and healthy decision-making made in the comfort of one's home. They include:

    * A computerized cigarette holder called SmokeSignals, which stores an electronic profile of a smoker's habit and then beeps, flashes and releases a cigarette only when it is time for the user's next smoke, gradually reducing the number of cigarettes they smoke to zero.

    CHESS (Comprehensive Health Enhancement Support System), a computer-based interactive health resource designed to educate and equip people facing a difficult health crisis. The designers say CHESS provides information, emotional support, decision-making and health-management tools. It's designed to improve patients' quality of life while reducing demands on physician time and the cost of care.

    ...

    http://www.worldnetdaily.com/news/article.asp?ARTICLE_ID=38262
    HVJ3R
    HVJ3R --- ---
    No, zas takova picovina to neni, protoze soju a mouku misto salamu a vodu a burtu zeres uz ted.
    BEEJBI
    BEEJBI --- ---
    imho pekna picovina, navyse nevtipna...
    GHIVERAN
    GHIVERAN --- ---
    Tohle uz se vyskytlo v klubu textovych vtipu, ale imho to patri i sem:

    Kdesi na místě, které není podobné žádnému které známe, si povídají dva cizí lidé, kteří nejsou podobní nikomu koho známe o věcech, které se nikdy nemohly stát.
    „Dědečku, jak je možné, že je naše rodina tak bohatá?“
    „Protože jsme chytřejší než ostatní, Edwarde“
    „Chytřejší?“
    „Ano, dokážeme toho prodat daleko méně, než všichni ostatní.“
    „Ale dědečku, my jsme se v ekonomii učili, že nejlépe na tom jsou ti, kteří toho dokáží prodat nejvíce a ...“
    „Víš, Edwarde, až budeš starší pochopíš, že je rozdíl mezi poučkami, které jsou určené veřejnosti a které nefungují a mezi těmi, které tvoří naše rodinné bohatství a štěstí.“
    „Dědečku, myslím, že už jsem dospělý. Prozradíš mi to tajemství?“
    „Ano, myslím že ano. Chvilku tady počkej.“
    O 5 minut později...
    „Podívej, Edwarde.“
    „Dědečku, ty máš žáby? Na co žáby?“
    „Žáby jsou základem naší filozofie. To ony nám dokázaly vydělat veškeré jmění. Ale nesmíš toto tajemství nikdy a nikomu sdělit. Přísahej!“
    „Přísahám.“
    „Vezmi kotlík a naber do něho vodu.“
    „Ano, dědečku.“
    Starý pán vhodil jednu žábu do hrnce s vodou. Druhou vložil do sklenice, kterou postavil na zem. Pod hrncem zapálil malinký, sotva viditelný plamínek a vložil do něho teploměr. Teplota ukazovala 24 stupňů.
    „Naše rodina měla od nepaměti továrnu na automobily. Když bylo jednomu z mých pradědů asi jako tobě, zavolal si ho k sobě jeho otec a předal mu rodinné tajemství, které dnes předám já tobě.“
    Teploměr ukazoval 30 stupňů. Starý pán posunul hrnec s vodou trošku mimo ohniště, aby plamínek nádobu jen tak tak olizoval. Žába uvnitř udělala několik temp a posadila se na dno.
    „Automobil bylo velmi, ale velmi složité zařízení z mnoha šroubků, kol a jiných součástí. Když přišel zájemce, naše firma mu ho postavila přesně podle jeho přání.“
    „Nerozumím tomu.“
    „No, automobil dříve nevypadal tak, jako dnes. Nakreslím ti ho.“
    Rtuť se pomaličku převezla přes číslo 34.
    „Hm, takhle? Co je tohle?“
    „To jsou kola. Sloužila k tomu, aby se automobil mohl pohybovat. Tudy se lezlo dovnitř.“
    „Dovnitř? Člověk byl uvnitř auta? Ne jako dnes, obráceně?“
    „Tenkrát bylo všechno jiné. Člověk vlezl do auta, tam si sedl a řídil – točil tímhle kolem a auto podle toho zamířilo správným směrem. Prý.“
    „A jak člověk šlapal?“
    „Nešlapal. Auto jelo samo. Jenom se do něho nalila pohonná hmota, a auto jezdilo samo.“
    „Vypadá to zvláštně – kde jsi se to dozvěděl?“
    „Povídám ti, od svého otce. Stejně, jako jsi se to teď dozvěděl ty.“
    „A proč už dnes nevyrábíme auta?“
    „To se ti právě chystám vysvětlit - řeknu ti všechno, co vím. Vyrobit takové auto bylo poměrně dost drahé. A první věc, kterou lidi vždycky zajímalo, bylo jak co nejvíce ušetřit. Hlavním problémem výroby byla nutnost zaměstnávat odborníky, kteří rozuměli autu do posledního šroubku. Takových lidí bylo málo a byli drazí. Můj pra...praděd si spočítal, že když místo drahých a nenahraditelných všeumělů zaměstná spoustu rychle vyměnitelných lidí z ulice, kteří zvládnou alespoň základní úkony, a každý z nich bude dělat jen jednu jedinou součástku, dokáže z nákladů na jednoho člověka uživit deset dalších dělníků a ještě ušetří. Navíc si dělník nemohl moc vyskakovat, protože kdyby to udělal, okamžitě mu práci sebral a zaměstnal místo něho jiného dělníka. Ten se jeho práci naučil za jeden až dva dny a vykonával jí stejně dobře. A neremcal. Pokud ano, cyklus se zopakoval.“
    „Takže výroba se vlastně zlevnila!“
    „Ano, dramaticky. Náš praděd udělal správný krok – dokázal prodat méně práce než ostatní a tím ušetřil. A ten kdo je levnější, je na tom vždycky v očích zákazníků lépe.“
    Teploměr ukazoval 37 stupňů. Žába nevzrušeně seděla v hrnci a občas zatáhla oči dovnitř hlavy.
    „A co bylo pak? S autem?“
    „S autem už nic, firma se prodala a investovali jsme do továrny na těstoviny.“
    „Myslíš takové ty čtverečky co se vyrábějí ze slámy?“
    „Ano, jenže tenkrát se vyráběly z mouky a vajec.“
    „To bylo ale hrozně nezdravé!“
    „Tenkrát ne. Jenže vejce byly drahé, a tvořily zhruba polovinu ceny balíčku těstovin. A můj praděd, moudrý muž si spočítal, že když investuje peníze do reklamy, kde lidi přesvědčí o tom, že vejce vlastně škodí zdraví, dokáže vyrobit těstoviny za polovinu ceny než ostatní, a hodně na tom vydělá. A lidi budou rádi, že žijí zdravěji a vůbec jim nebude vadit, že těstoviny už nechutnají tak, jako dříve. Byly přece zdravější.“
    Rtuť teploměru byla těsně pod hodnotou 42.
    „A co ostatní výrobci? Vždyť si mohli ti, co tomu neuvěřili kupovat u ostatních!“
    „Ano, zpočátku ano. Jenomže lidi se vždy rozhodují podle ceny. Nakonec těstoviny bez vajec kupovala většina, takže na výrobce nezdravých těstovin už nezbylo místo na trhu.“
    „Takže to nebyla pravda? Že to bylo nezdravé?“
    „Edwarde, v ekonomii je pravda pouze to, čemu věří zákazník.“
    „A protože jsme toho dokázali prodat zákazníkům méně než ostatní, vydělali jsme více peněz.“
    Teploměr ukazoval 46 stupňů.
    „A co bylo s těstovinami dál?“
    „Nic, firma se prodala a investovali jsme do výroby salámů.“
    „Myslíš takové ty soudky z lisované strouhanky?“
    „Ano, jenže tenkrát se vyráběly z masa.“
    „Z masa? To bylo ale taky nezdravé! Nebo ne?“
    „To už nikdo neví. Pravda je to, že mého praděda napadlo, že když začne do masa postupně přidávat sóju, dokáže vyrobit dvojnásobné množství za poloviční cenu. A protože se to nedalo jíst, použil opět tu stejnou fintu, jako u těstovin. A snížil cenu.“
    Teploměr ukazoval 51. Žába opět několikrát mrkla.
    „Takže opět dokázal prodat zákazníkům méně masa než ostatní a na tom vydělal!“
    „Ano. Po dvaceti letech už si totiž nikdo nepamatuje, jak chutná sója, a jak chutná šunka. Když se lidem vysvětlí, že sója je zdravá a chutná jako šunka, skutečně jim bude chutnat. A vždycky, vždycky rozhoduje nakonec cena. Ostatní parametry jsou sekundární.“
    Rtuť postoupila k pětapadesátce.
    „A co bylo dál?“
    „Už tenkrát jsme byli dost bohatí. Předkové investovali do pekařství a přestali vyrábět rohlíky z mouky a droždí. Místo toho se používala taková foukaná pasta. Vydělali balík. Pak přišlo na řadu zemědělství. Rychlili jsme rajčata a pomocí levných hnojiv jich dokázali vyrobit tuny. Vydělal se další balík. A dnes máme mlékárnu.“
    Teploměr nepozorovaně překročil 60 a žába se prošla po dně.
    „Víš, dědečku, jak je možné, že si toho celou tu dobu nikdo nevšiml?“
    Starý pán vstal, vyndal ze sklenice druhou žábu a hodil jí do kotlíku. Žába začala v šoku a křečích drápat po stěnách nádoby. Snažila se vyskočit, ale teplotní šok byl příliš silný. Po několika vteřinách plavala mrtvá těsně pod hladinou. Žába sedící na dně tomu nevěnovala pozornost a opět znuděně zatáhla oči dovnitř hlavy.
    „Vidíš – musí se pomalu. A to je základ naší rodinné filozofie. A našeho bohatství. A teď si vezmi auto, a utíkej domů, maminka tě už bude hledat.“
    Chlapec vyndal z kapsy krabičku s nápisem „Sportovní automobil – pro zdravé nohy“ a vyndal jednu tabletku. Spolkl jí a běžel směrem od dědovy jeskyně po svých domů. Zastavil se (značně udýchán) až před ohořelým stromem, kde rodina bydlela.
    Stál a přemýšlel. Cítil, jak je na dědu pyšný.
    Jenom díky chytrosti jeho předků mohli bydlet takhle zdravě. A platit za to relativně nízký nájem. A mohl běhat autem. A pít mléko. To dobré a zdravé, křišťálově průhledné mléko.
    To jediné mu totiž dle přírodního léčitele mohlo zahnat ty ošklivé, mokvavé vředy, které se nejen jemu, ale většině lidí z neznámých příčin tvořily po celém těle a bolely mnohem víc, než řídké kosti, které když se zlomily, odmítaly srůst. Věřil, že ho to ochrání i před tou divnou chudokrevností, na kterou zemřel jeho bratříček, kterého měl moc rád i přesto, že se narodil celý znetvořený. Maminka na něho kývla a odhrnula si z čela svůj poslední pramínek vlasů.
    Byl příjemný večer a všechno, ale úplně všechno bylo v pořádku.
    V kotlíku plavaly dvě uvařené žáby.
    PETVAL
    PETVAL --- ---
    ...
    Jednoho večera po těžkých bojích vysílaly do ulic Fallúdže v arabštině tyto vzkazy: "Vážení teroristé! Moc nás dnes těšilo vás zabíjet. Pořádně jsme si to užili a zítra budeme pokračovat. Budeme pokračovat tak dlouho, až vás dostaneme všechny. Zatím se však na to dobře vyspěte." Vzkaz byl následován klasickou arabskou ukolébavkou.
    ...

    http://lidovky.centrum.cz/clanek.phtml?id=254751
    PETVAL
    PETVAL --- ---
    Američané viděli své vojáky týrat Iráčany

    Americkou armádou v Iráku zmítá skandál. Její příslušníci mučili vězně v bagdádské věznici Abú Ghraíb. Fotografie mučení odvysílala v noci ze středy na čtvrtek v pořadu 60 minutes II americká televizní stanice CBS, která o případu informovala s tím, že podle výsledků armádního vyšetřování jde o rozšířenou praxi.
    29.4. 09:19

    WASHINGTON - Kvůli případu už bylo z Iráku během posledního měsíce odveleno 17 vojáků včetně jednoho brigádního generála. Podrobnosti však do včerejška nebyly známy.

    CBS potvrdila, že ji Pentagon požádal, aby odvysílání reportáže kvůli napjaté situaci v Iráku pozdržela. Televize požadavku vyhověla a reportáž odvysílala s několikatýdenním zpožděním.
    Fotografie ukazují mučení a ponižování

    Záběry jsou skutečně šokující, což potvrdila i reakce amerického generála Marka Kimmitta, který velí jednotkám v Iráku: "Chtěl bych říci Iráčanům i dalším, kdo uvidí tyto fotografie, že jsem jimi byl zděšen."

    Na jedné je zachycen irácký vězeň, kterého vojáci přinutili stát se spoutanýma rukama a přikrytou hlavou na bedně pod pohrůžkou, že bude usmrcen elektrickým proudem, jestliže spadne.

    Na jiné zase zadržení Iráčané klečí jeden na druhém a vytvářejí pyramidu, za níž stojí příslušnice americké armády. Jeden z Iráčanů má přitom na kůži napsané anglické nadávky.

    Další zachycují nahé irácké zajatce v pozicích napodobujících sexuální styk, zatímco vyfotografovaní Američané se smějí a ukazují si na ně. Na jiných snímcích jsou také detaily genitálií omotaných drátem či útok psa na vězně.

    ...
    http://www.novinky.cz/03/09/05.html
    JAXXE
    JAXXE --- ---
    Here's Your 'Democracy': New Iraqi Government Has No Power Over Anything

    The interim government, as recommended by Brahimi, would have a prime minister, president and two vice presidents, but no legislative branch. Brahimi and U.S. officials say its role should be limited because it will be appointed, not elected...

    http://www.newsday.com/news/nationworld/wire/sns-ap-iraq-handover-qa,0,3132385.story?coll=sns-ap-nationworld-headlines
    JAXXE
    JAXXE --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam