treba ke sdileni:
"Je zajímavé sledovat, jak se z některých mých přátel stávají xenofobní bílí rytíři, kterým není proti srsti smrt a utrpení druhých. Naopak se znásilňováním Afriky nikdo žádný problém nemá. Je jedno, že ropné společnosti ze zazobaného severu mají pod palcem celé vlády, vyhánějí domorodé obyvatelstvo z domovů, nechávají věšet ekologické aktivisty a devastují životní prostředí. Je fuk, že krmivo pro zvířata, která jíte, pochází z úrodných částí Afriky, kvůli kterým se často kácejí deštné pralesy a po pár letech dojde k dezertifikaci, protože tu tenkou úrodnou vrstvu smyje déšť a je potřeba odkrajovat další kusy. To samozřejmě nikomu žíly netrhá. Ani jsem si nevšimnul, že by někdo z vás pozvednul hlas, když Francie, USA a další bombardovali neospravedlnitelně Libyi a celou zemi destabilizovali. Odtud mimochodem pochází velká část uprchlíků, žádajících o azyl. Nejvíce jich je ze země jménem Eritrea (ano, to je skutečně stát), která se může pyšnit tím, že je takovou Severní Koreou Afriky, kde o koncentráky a pronásledování skutečně není nouze. Další velká část pochází ze Sýrie, Afganistánu (možná znáte z Novy a Blesku) a také z Ukrajiny a Ruska (taky válka). Teď jsem málem napsal tu hipísáckou větu, že je mi vás líto, pokud si neumíte spočítat 1 a 1, abyste domysleli příčiny toho, proč lidé opouštějí vše co mají a prchají ze zemí, odkud byste také vzali do zaječích. Ale uvědomil jsem si, že není a pokud jste k tomu všemu lhostejní (zvlášť v naší bohem zapomenuté desetimilionové prdeli, kde největší teroristický čin spáchal bílý důchodce) a myslíte si, že neexistuje globální zodpovědnost, tak jste idioti a za to si můžete sami. Na téhle planetě totiž není jenom vaše dědina."
by Patrik Bartek