• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LUNGPAAlikvótní zpěv, znáte? umíte? zpívate?
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    ELZA: Zkousite porad v pondeli ve Spektru? ;-)
    ELZA
    ELZA --- ---
    Ahoj, koukala jsem na probehlou debatu a pro všechny zajemce o zpivani ve sboru mam zpravu, ze my radi sikovny basiky (tenory i alty - taky) radi uvitame :-)
    v zari budeme mit koncert s americkym zpevakem a skladatelem Stuartem Hindsem.....kam jste všichni srdečně zváni

a v rijnu bude zase alikvotni zneni.... takze nekde se urcite potkame....
    KORAL_9
    KORAL_9 --- ---
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    Velka prosba na vsechny: nemate nejake pekne alikvotni MP3 nahravky? Nejlepe sborove. Nemam tady svou audioteku a docela mi to chybi...
    KHANDOMA
    KHANDOMA --- ---
    Pozvánka na koncert Swayambhu:

GOBERS
    GOBERS --- ---
    STUART_HAMPLE: To je ale jen otazka vzdelani. Na prvni poslech prijde asi kazdemu indicka, nebo treba japonska hudba stereotypni a nudna. A nedokaze v ni rozlisit co je dobre a co spatne. Ale po nejakem case a pri poslechu kvalitni hudby, pripadne s nejakymi teoretickymi znalostmi to prijde... je to proste jiny svet s jinymi pravidly...
    STUART_HAMPLE
    STUART_HAMPLE --- ---
    Ona Indická hudba je docela specifická v tom, že pro nepoučeného Evropana se může zdát, že to je jen takové divné brnkání, nemá to moc harmonie ani akordy...navic kdo by chtel poslouchat vice nez petihodinove hrani...
    LORIMUS
    LORIMUS --- ---
    STUART_HAMPLE: dekuju z aten nazor na pranu nebot mi tam "neco" chybelo-obcas jsem slysel techniku ale zadnou vnitrni formu jsem tam nevnimal(napr. u indicke hudby//u nektere// hodne vnimam vyzralou vnitrni formu a hlubsi pochopeni zvuku-coz se pak velmi odrazi jak na technice tak na feelingu...). Ale par veci mi libilo-jinak to neni neco co bych poslouchal casto coz je pro mne taky ukazatel ze to ma takovou hloubku...
    STUART_HAMPLE
    STUART_HAMPLE --- ---
    To jo... Ovsem otazka je, k cemu to vede. Pokud znas Pranu (americky alikvotni a jogovy sbor), uznas, ze maji asi nejlepe na svete zvladnutou harmonickou uroven - tj. ladi jim to, nikde to netaha za usi a navic to tak zajimave kombinuje alikvoty a normalni zpev... Nicmene po nekolikerem hoodne dukladnem poslechu mi prave ta dokonalost (rekl bych az sterilnost) docela vadi... Nevim, jak to presne popsat, ale z te hudby je citit jakoby ono usili, az krecovitost, misto toho, aby to bylo plne radosti, volnosti a prirozenosti...ale je to jen muj dojem.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    STUART_HAMPLE: Jasne, to jsou klasicke dva pristupy k duchovnosti hudby: prvni rika, ze hudba musi byt nejprve a predevsim kvalitni z hudebniho hlediska a pak muze teprve povznaset dusi k vysinam, druhy rika, ze "anything goes", hlavne kdyz je duchovni atmosfera (vibrace, energie, atd...) a pripadna hudebni kvalita klasickeho typu je mily, nikoliv nezbytny bonus.
    Nerikam, ze by jeden z tech pristupu mel absolutni pravdu, zazil jsem dostu uzasnych chvil, kdy se zpivalo/hralo zoufale falesne, ale bylo to lautr jedno, protoze TO tam bylo. Nicmene jak jsi asi pochopil, je mi blizsi pristup prvni (zvlaste kdyz na to nahlizim z pozice skladatele).
    U spousty provozovatelu a vydavatelu (zejmena komercnich, ale nejen - i kdyz jsou vyjimky, byt by mohly byt trochu castejsi ;-)) tzv. duchovni/meditacni/sfericke a spol. hudby mam trosku podezreni, ze protoze by se svymi hracskymi/peveckymi schopnostmi stacili tak sotva na skolni akademii, tak si daji prislusnou nalepku a jsou "neprustrelni".
    STUART_HAMPLE
    STUART_HAMPLE --- ---
    Honza Stanek je dobrej, ale ma sve limity. Prvni je ten, ze jeho sbor je predevsim KLASICKY sbor, nezabyva se primarne alikvoty, ale zkousi a zkouma, jak zakomponovat alikvoty do sboroveho zpevu. Coz je z urciteho hlediska dobre, z urciteho nikoli. Ja v jeho sboru byl a odesel jsem prave proto, ze mi slo vice o alikvoty, nez o sborovy zpev a zvuk.
    Jinak u nas je spousta alikvotaku ruzne urovne, zalezi, co od toho clovek ocekava...prijde mi, ze je to takovy polopropustny zrcadlo - nekdo v tom vidi ciste jenom hudbu, jiny to bere z duchovniho hlediska, dalsi zkouma vliv na psychiku, harmonizujici a uklidnujici vliv, dalsi to bere jako pomucku k meditaci... a vsichni maji pravdu.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    EWENICA: No ale to je take pekne...:-)) Me se hodi vsechno...;-)) Kvar(kvin...x...)tet drevenych decharu (zobcovky, gemshorny, okariny, etc. etc...) jest tez mym dlouho zdanym projektem (tam bych se i prakticky podilel, nejradej v base az subbase). :-))
    EWENICA
    EWENICA --- ---
    jestli hotovy matros, tak me leda se zobcovkou :o))))
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    Jejkote, lidicky, ale ja nejsem ani ucitel zpevu, ani ucitel alikvotu... to se obratte na Honzu Stanka a jeho Alikvotni sbor. :-)) Ja (v tomto pripade coby skladatel) potrebuju tak nejak hotovy material...:-D :-D :-D Ale az za ten rok...:-D
    DADKA
    DADKA --- ---
    Tak to by som skusila aj ja, za rok by som mala byt na tom technicky uz relativne
    dobre a alikvoty su zaujimava zalezitost:)
    PAKOK
    PAKOK --- ---
    Fajn tak ja se taky hlasim do sboru. Ale jsem dost hudebni analfabet. :-)
    LORIMUS
    LORIMUS --- ---
    GOBERS: faaaajn
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    LORIMUS: supr. :-)) coz o to, me se porad nejaci hudebnici/zpevaci hodi... napadu je more a da se delat spousta krasnych veci (nejen s alikvoty).
    LORIMUS
    LORIMUS --- ---
    GOBERS: do doby nez se vratis se naucim vsechno potrebne v klasickem zpevu a muzes me zaradit do sboru. ma totiz velk y zajem zpivat v alikvotnim sboru. No uvidime jak se veci budou mit...
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    EWENICA: Ale depa... ten se uz hafo let nepouziva. :-)) (coz neznamena, ze ho neovladam ;-D)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam