• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LUNGPAAlikvótní zpěv, znáte? umíte? zpívate?
    LORIMUS
    LORIMUS --- ---
    PAKOK: ale na alikvotnim fetsivalku budou hoosoo&transmongolia delat jiste workshop-byl jsem u nich trikrat a jednou to vazne stalo za to... na tobe;)
    PAKOK
    PAKOK --- ---
    LORIMUS: Aj, no to je z ruky :-)
    LORIMUS
    LORIMUS --- ---
    PAKOK: ve francii kteryho jsem potkal na didgeridoo festivalu.
    PAKOK
    PAKOK --- ---
    LORIMUS: A kterej mongol to byl?
    LORIMUS
    LORIMUS --- ---
    STUART_HAMPLE: jj a stejne me jeden mongol ucil jit z uplnyho uvolneni do te techniky-tak ze pohoda-trva to nez se odhleni vazy a nez se uvolni ale pak to slape dobre;)
    STUART_HAMPLE
    STUART_HAMPLE --- ---
    Při správné technice a "nepřepínání se" nehrozí nic zásadního.
    Jen bych chtěl varovat před názory, mnohdy hojně živené, typu "rvi to tam silou, správná kargyra tě musí rozplakat bolestí". Takhle opravdu ne. Jde spíš o dynamiku než o sílu jako takovou. Kargyru (a dobrou, krásně znějící) můžeš totiž zpívat i v pianissimu.
    LORIMUS
    LORIMUS --- ---
    GOBERS: oj! díky za info. Vzhledem k tomu ze na hrdelni zpevu jdu pomalu a jsem opatrnej tak myslim ze pohoda ale jsem moc rad ze o tom vim;)
    BRANA
    BRANA --- ---
    GOBERS zboznuju mongolske hrdelni zpevy, ah ... mate nekdo neco pekneho ke stazeni ?
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    LORIMUS: Bavil jsem se na tohle téma s foniatrem a podle něj při takovémhle přecházení hrozí zpěvácké uzlíky (noduli cantorum na wiki nejlépe polsky: http://pl.wikipedia.org/wiki/Guzki_%C5%9Bpiewacze ). Definice o nich praví: "ohraničené reaktivní mozoly, na hranici přední a střední 1/3 hlasivek, hlasovým přetížením při nesprávném (nebo nestandardním, pozn.) způsobu tvoření hlasu". Ty jsou s klasickou západní pěveckou technikou obtížně slučitelné.
    LORIMUS
    LORIMUS --- ---
    GOBERS: zajimava informace ohledne moznych nevratnych zmen na hlasivky-mohl bys to prosim rozebrat vice? velmi by me to zajimalo neb jsem praktikant obou stylu a zatim jsem nepozoroval zmeny(krome pozityvnich) ktere by ovlivnovaly schopnost Evropskeho Al stylu. A jestli neco vis o hlasivkovych vazech tez rad neco prectu-díky;)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    LORIMUS: Nehledě na to, že je s naším západním způsobem zpěvu těžko kompatibilní. Pokud se někdo bude věnovat hrdelnímu zpěvu, pak musí počítat s nevratnými nebo jen obtížně vratnými změnami na hlasivkách samotných, které mu pak třeba již meumožní zpívat "normálně" evropskou zpěvní technikou.
    "Západní" alikvotní zpěv je právě v tom specifický, že kombinuje alikvoty se západní pěveckou technikou. Je to tedy principielně něco zcela odlišného, než mongolský zpěv hrdelní, jak správně říkáš.
    LORIMUS
    LORIMUS --- ---
    CABOWITZ: Podle toho co sem se ptal jednoho Tuvijskeho zpevaka tak zeny akorat nezpivaji Kargaru(nehlubsi hrdelni styl) jinak khoomai(stredne hluboky hrdelni styl) jsem je slysel zpivat na nahravkach a obcas to byl i sygyt(nejvyssi hrdelni styl-co se tyce vysky alikvot) i kdyz ten zpivaji nejvice muzi. Podle me se alikvotni zpev od hrdelniho lisi tim ze u hrdelniho zpevak pouziva hlasivkove vazy a ty tvori pridavne fregvence a jinou charakteristiku alikvot---u alikvotniho se pouzivaji jen hlasivky a modulace cele zeronancni dutiny(ve zkratce). A tim padem hrdelni zpev je mnohem narocnejsi nez alikvotni neb my evropane nejsme zvikli pouzivat hlasivkove vazy a tak nam trva dyl je rozhybat, odhlenit atd..-

A dobra zprava pro zeny-uz jsem slysel zpivat zeny i kargaru(nejhlubsi hrdelni styl) ale diky tomu ze zeny nemaji tak velky krk(rezonancni dutinu) a myslim ze i hlasivky nejsou tak velke jak u muzu(ale to nevim jiste) tak to nebude znit jak kargara od tlustokrkeho Mongola;)
    CABOWITZ
    CABOWITZ --- ---
    a jeste jeden dotaz: muzou se napr. khoomai nebo jine typy "drsnejsich" alikvotnich zpevu naucit i zeny? nemaji v tomto smeru nejaka fyziognomicka omezeni?
    CABOWITZ
    CABOWITZ --- ---
    z koncertu se mi ponejvice libila ta predposleni minimalistika kompozice, co se alikvot tyce tak jsem cekal vice... ale diky za zazitek... :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    LUNGPA: dojedes az 09? tjojo.. tom protivinsky, btw. tedka muýj spoluzak rikal ze mel jet misto tebe a ze nakonec mozna budes zustavat za louží.. =)
    sry za OT
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    LUNGPA: To já taky nejsem a stejně tam jedu. Za rok tam Eben nebude. Na ja... co naděláš...
    LUNGPA
    LUNGPA --- ---
    jinak Shunryu Suzuki Roshi Zenovy pohled na zvuk http://www.youtube.com/watch?v=pHNyCAJXUXE&feature=related
    LUNGPA
    LUNGPA --- ---
    GOBERS: ja ted tak nejak nejsem v cz a dokonce roku nebudu. ale dobrej tip pristim rokem tedy 09 bych do toho i sel...
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    LUNGPA: Tak jestli Tě tohle baví a máš čas na konci srpna (21-24.), tak se přihlaš do ateliéru gregoriánského chorálu na Bohemia cantat. Povede to právě Eben. Já tam budu. Ale doporučuju rychle, plní se ze všech nejrychleji, tenhle ateliér...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam