Dva zazitky z vikendu - prvnim a tim negativnim je vystava Olafa Breuninga v Galerii Langhans, ktera si nemuzu pomoct, me nejenom minula a zklamala, ale spis i vyslovene rozcilovala, fotky a instalace bych jeste i zkousnul (jedna vec se mi od nej i libila), ale panu umelci bych, alespon podle jeho bajecneho frikulinskeho videa, mel v realu asi tezko zvladatelnou chut dat pesti do obliceje. Stranky vystavy
http://www.langhansgalerie.cz/cz/vystavy-aktualni.php jak jsem vzdycky kuratelu tehle vystavy chvalil, tak ted jsem na odchodu dost nespokojene mrucel.
Na druhou stranu taktez dnesni kino me nesmirne prijemne prekvapilo - z tech par recenzi na tenhle film jsem cekal, ze se mi bude libit, ale libil se mi jeste o par fousu vic. Konkretne jde o film
Sin Nombre (2009) co po KV prisel i do distribuce - a krome zajimavych temat (trnita a nebezpecna cesta imigrantu na sever do vysnenych statu a nesmirne zajimavy a pomerne mlady fenomen nejvetsiho gangu soucasnosti MS13 / Mara Salvatrucha -
http://en.wikipedia.org/wiki/Mara_Salvatrucha ) nabizi i komorni a na debut nebyvale dobre natoceny film ! :)
Oficialni text distributora: Sedmnáctiletý Casper patří k mexickému pouličnímu gangu Mara Salvatrucha, pro jehož členy je nejvyšší hodnotou smrt příslušníka gangu soupeřícího. Osudová náhoda jej svede dohromady se stejně starou Sayrou, která se spolu s otcem a strýcem snaží přejet na střeše vlaku z rodného Hondurasu přes Mexiko do vysněných USA. Debutující Fukunaga umně mísí různé žánry, od thrilleru přes sociální drama na téma ilegální imigrace až po love story a western, aniž by v kterémkoli z nich působil nevěrohodně. Podmanivá vizuální stránka filmu využívá fotogeničnosti mexické krajiny viděné ze střechy vlaku, ani na okamžik však nesklouzne k efektnosti. Silnému důrazu na realističnost výpovědi podřídil režisér výběr málo známých herců či neherců. Strhující autenticita jejich výkonů spolu s Fukunagovou suverénní kontrolou nad obrazem i příběhem činí ze Sin nombre jeden z nejpozoruhodnějších debutů posledních let. [44. MFFKV 2009]