• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TIGRETigre! Tigre! brilho brasa
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    TIGRE: diky, vedel sem ze doplnis :)
    TIGRE
    TIGRE --- ---


    S_TEJK: na jihu brazilie bylo anarchisticke hnuti a jmenovite anarchosyndikalismus vzdycky pomerne silne - dano predevsim, tim ze to bylo cilove misto evropske migrace z italie, nemecka a spanelska. Nejvetsi zenit ale zazivalo zacatkem 20. stoleti - to ale stejne nemelo moc dlouhe trvani. Cast aktivistu se priklonilo po rijnove revoluci ve 20. letech k bolsevismu a brazilske komunisticke strane, zbytek byl prakticky znicen pri nastupu autoritativniho rezimu - hnuti bylo rozbito a vetsina aktivistu zkoncila v zalarich (napriklad na Ilha Grande) nebo v koncentracnich taborech na rece Oiapoque - z nichz nejznamejsi byl Clevelandia do Norte. Od te doby az na male skupinky sdruzene vetsinou kolem univerzit v 60. letech (nez byli opet utlumeny vojenskou diktaturou) anarchismus v Brazilii zivori a je v podstate naprosto marginalnim proudem, ktery na jihu (a stejne tak v cele Brazilii) vytlacilo na okraj zajmu MST - jako nejmasovejsi organizace, ktera sebrala mistnim anarchistum jejich tradicni tema bezzemky a pracovni podminky drobnych rolniku a jineho proletariatu :)

    Ale fajn zdroje co se tyce historie anarchismu v Brazilii jsou na tehle strankach - http://www.katesharpleylibrary.net/c867cd
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    Ve čtvrtek 29. října v brazilském Rio Grande do Sul vtrhla policie pod velením guvernéra Yeda Crusiuse do prostorů Fedração Anarquista Gaúcha. Policie zabavila plakáty, zápisy ze schůzek, pevný disk počítače, obsah odpadkových košů a další materiály. Snažili se také zastrašit sympatizanty, kteří přišli vyjádřit svoji solidaritu, a ty, jejichž jména byla na webových stránkách organizace. Dva anarchisté byli zatčeni a obviněni. Členové FAG strávili roky bojem proti exkluzi, obranou spravedlnosti a důstojných životních podmínek. Jsou také známí pro svou dlouhodobou práci s „catadores“ (sběratelé kartonu a recyklovaného odpadu) a s bezdomovci. Pomáhají lidem na samém dně společnosti.

    http://www.csaf.cz/index.php?clanok=966
    MIOLLNIR
    MIOLLNIR --- ---
    Picture Show: Inside a Colombian Prison | GOOD
    http://www.good.is/post/picture-show-inside-a-colombian-prison/
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    S Dererem ja souhlasim s tim, ze Rio je jedno z nejhezcich mest na svete, jeho ostatni prispevky k tematu jsou vetsinou vic nez mimo misu :))
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    Rio de Janeiro 2016 | Mimochodem - RESPEKT.IHNED.CZ
    http://respekt.ihned.cz/c1-38957210-rio-de-janeiro-2016
    JAEN
    JAEN --- ---
    TIGRE: jj... sto let, krásný věk....

    kdo umíte francouzsky, máte nejednu výhodu.:

    http://www.youtube.com/watch?v=_Vg4Jx3wzo4
    http://www.kewego.com/video/iLyROoafJMD0.html
    http://www.youtube.com/watch?v=0hStPQRsW7Y

    ...a tak všelijak podobně....
    TIGRE
    TIGRE --- ---


    Repast bezesporu zajimaveho dokumentu, na ktery se tesim... fenomen Mara Salvatrucha a 18th street gang, ktere ostatne stalo autora Christiana Povedu pred nejakymi dvemi mesici zivot... http://www.tyden.cz/rubriky/lide/nekrology/francouzskeho-reportera-povedu-zastrelili-v-salvadoru_136982.html

    Linky na stazeni filmu - [ 144080 @ DOKUMENTÁRNÍ FILM ]
    TIGRE
    TIGRE --- ---


    Tyjo tak zemrel Claude Levi-Strauss, bajecny a zajimavy antropolog, ktery mimojine zil v letech 1935-39 v Brazilii a napsal nadhernou knizku Smutne tropy
    http://hn.ihned.cz/c1-38929520-zemrel-slavny-antropolog-levi-strauss

    Jinak prave jeho zminovane Smutne tropy rozhodne doporucuju hledat po antikvariatech, je to bajecna knizka. Jelikoz jenom matne tusim, kde se muj vlastni vytisk momentalne nachazi, planuju co nejdriv dokoupit - uz jenom kvuli vyroci :) Vice tady [ TIGRE @ Brazílie / O Brasil / Brazil - vse o teto pozoruhodne zemi :)) ]
    MANNY
    MANNY --- ---
    TIGRE: aha no tak v tom případě sorry sem si nějak nevšim.
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    MANNY: nezabiju, i kdyz to tady uz probehlo [ EDASX @ Tigre! Tigre! brilho brasa ] tak je to prima :)
    Myslim, ze pozorovat ten zavod s ledovou Antarcticou v ruce z nejake strechy by se mi myslim libilo docela hodne :)
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    EDASX: Jsem ted bez netu (na stahovani), ale behem dvou tydnu se to snad rozcisne :) Kdyz jsem po tom koukal nejakou dobu zpatky (uz pred pomerne dlouhou dobou) nic nebylo. Diky za link !
    TIGRE
    TIGRE --- ---


    Ja si jinak v ramci chripkove sezony vcera alespon v horeckach zopakoval bajecny brazilsky dokument
    Justiça (2004) http://www.imdb.com/title/tt0397491/ od Marie Ramos a docela upenlive vyhlizim uz nejakou dobu, az se od ni nekde na netu objevi jeji novejsi film Juizo.

    Spravedlnost / Justiça
    Maria Ramos / Brazil, Netherlands / 2004 / 100 min.
    Filmový debut brazilské režisérky Marie Ramosové je natočen výhradně v prostorách soudní budovy v Rio de Janeiru. Máme možnost sledovat skutečné sociální divadlo každodenního života „malých" lidí, kteří překročili zákony. Ti se snaží za každou cenu sehrát komedii a vyváznout bez újmy. Na druhé straně vidíme nezáviděníhodnou únavnou práci advokátů ex offo, soudců, žalobců a dalších. Dokument není výjimečný svou formou, ale svým obsahem. Děj zůstává uzavřen do několika místností a chodeb a my jsme svědky výslechů obviněných i citací z občanského zákoníku. Hodnota tkví v zachycení reality, jež nám většinou zůstává skryta. Občas poznáme, že někteří protagonisté si jsou příliš dobře vědomi přítomnosti kamery, někdy se zase zapomenou. Pak dochází k dramatickým situacím, plným napětí zarámovaného do pravidel „legislativního rituálu". Pro brazilskou kinematografii jde o neobvyklý dokument, protože tamější diváci znají soudní realitu spíše z amerických hraných filmů. Do nedávné doby nebylo natáčení ve věznicích nebo během soudních procesů možné. Situace se ale změnila. My tak odhalujeme jinou tvář Brazílie, která je možná méně prozaická, ale o to zajímavější.

    Film je ke stazeni tady - linky ani kvalita tohodle zdroje nezkousena, ale melo by to byt OK
    http://rapidshare.com/files/205494783/Justica.DVDRip.H.264.AC3-Nohara.part1.rar
    http://rapidshare.com/files/205554167/Justica.DVDRip.H.264.AC3-Nohara.part2.rar
    http://rapidshare.com/files/205620844/Justica.DVDRip.H.264.AC3-Nohara.part3.rar
    http://rapidshare.com/files/205750239/Justica.DVDRip.H.264.AC3-Nohara.part4.rar
    http://rapidshare.com/files/205828863/Justica.DVDRip.H.264.AC3-Nohara.part5.rar
    http://rapidshare.com/files/205892894/Justica.DVDRip.H.264.AC3-Nohara.part6.rar
    TIGRE
    TIGRE --- ---


    TIGRE: tak k tomuhle zanru musim dodat, ze se cim vic zacinam tesit na tenhle film, ktery brzo prijde do CS kin... Un prophète (2009). Podle toho co jsem o nem zatim cetl to vypada vic nez dobre ! Odedneska za mesic a je to v kinech.

    http://www.csfd.cz/film/259482-prorok-prophte-un/
    http://www.imdb.com/title/tt1235166/

    Malik El Djebena, odsouzený k šesti letům vězení, neumí číst ani psát. Do věznice přichází úplně sám a působí mladším a křehčím dojmem než ostatní trestanci. Je mu 19 let. Šéf korsického gangu, který vládne i vězení, si ho okamžitě vezme na paškál a pověří ho několika „úkoly“, díky kterým se Malik nejen zocelí, ale zároveň si začne získávat šéfovu důvěru. Ale Malik je odvážný a učenlivý, a tak si tajně začne spřádat vlastní plány… (oficiální text distributora)

    Trailer k filmu - http://www.youtube.com/watch?v=PCG2OgZiMKA
    TIGRE
    TIGRE --- ---


    Velezajimavy clanek o Comando Vermelho a situaci ve veznici s nejvyssi ostrahou Bangu (na severozapade Ria) - bohuzel pouze v portugalstine.
    http://www.insightnet.com.br/inteligencia/22/PDFs/0622.pdf
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam