• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TIGRETigre! Tigre! brilho brasa
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    Včera jsem si stáhnul autobiografii Charlese Hitchense, která nedávno vyšla:



    Hitch-22. A Memoir.
    ISBN 978-1-74175-962-4

    Zatím jsem spíše prolistovával a pročítal vybrané pasáže v chvilkách mezi prací - mimochodem Hitchens se v knížce dotýká i událostí v Československu v souvislosti s jeho okupací vojsky Varšavské smlouvy. Tomu věnuje částečně kapitolu Havana versus Prague. Nebo vzpomíná na to jak byl v roce 88 v Praze zatčen a v Rudém právu označen za trockistický živel.


    V Kurdistánu - 1991

    Nepopírám, že enfent terrible Hitchense mám rád a mám pro něj velkou slabost, i když se v mnoha politických názorech nemůžeme lišit víc, tak v mnoha ohledech cítím až pozoruhodné souznění: Od vztahu k náboženství až po oblíbené a neoblíbené osobnosti :) Hitchens neuatoritářský marxista, je navíc jeden z nejzajímavějších amerických liberálů dneška a kouzelně vtipný, arogantní a zdrcující diskutér. I když knížka nebude druhý God is not Great, tak myslím, že stále stojí za pozornost.

    Christopher Hitchens na WIKI - http://en.wikipedia.org/wiki/Christopher_Hitchens

    Knížka ke stažení v PDF - http://rapidshare.com/files/402313571/h22.pdf.html
    Recenze na Hitch 22 v NY Times - http://www.nytimes.com/2010/06/20/books/review/Senior-t.html
    JAEN
    JAEN --- ---
    tak to fakt dobrý, ten příběh za tím;) připomíná scénu z oh brother where art thou, kde si dva chlápci stopnou v pustý prérii auto s trochu nervózně vypadajícím chlápkem, aby vzápětí zjistili, že právě vykradl banku a zdrhá před policií :))


    jinak tak obecně... chvíli jsem totiž měla dojem, že to je celé především informační bitva o postoje veřejnosti a že i když ti aktivisti určitě nechtěli, aby to dopadlo takhle krvavě, drobná provokace a malé divadlo pro média, které mají pro tento účel sebou, by se hodila. a z videa natočeného izraelci to tak i dost vypadalo. jenže na té lodi, kde došlo ke střetu, bylo i nějaké malé dítě a stará paní, a vůbec podle různých drobných věcí se mi jeví, že takovýhle scénář napsaný nebyl... chci říct, že to asi neměl být tak úplně happening. achjo, média. je to boj, dohrabat se k něčemu, čemu se dá věřit...
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    JAEN: aha vidíš tak jsem to zmotal - ty další dva taky nemají zákaz. Vím, že původně je ale měli vyexpedovat po zemi do Jordánska, Saša si tam pravděpodobně měl pobýt o pár dní dýl, ale s nejvyšší pravděpodobností by je brzo následoval - přítrž tomu učinilo Turecko, který tam poslalo svoje letecký speciály což to všechno urychlilo. Bitej na tom je nejvíc teda Línek.
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    JAEN: popravdě kamarád se jen chtěl svést do Gazy - kde plánoval pracovat na dokumentu - ta dodávka humanitární pomoci nebyla důvod proč tam byl. Na loď z Atén se dostal díky svým kontaktům, nikdo včetně něj nečekal, že izrael zareaguje tak jak zareagoval. V gaze ho čekalo natáčení.
    JAEN
    JAEN --- ---
    TIGRE: díky! chtěla jsem se ještě zeptat, jak se tam dostal, jestli ho někdo oslovil nebo se přihlásil sám na základě nějaké tiskovky, ale už jsem si to našla sama... http://www.ceskenoviny.cz/svet/zpravy/ceskeho-novinare-postup-izraele-proti-ucastnikum-flotily-sokoval/486219&id_seznam=

    mám samozřejmě milión dalších otázek, ale to by bylo fakt na dlouho. .)

    TIGRE
    TIGRE --- ---
    TIGRE: No bylo by to asi celé na dlouho a je to natolik útržkovité, že se to sepisuje blbě, ale v krátkosti:

    Saša dopadl ze všech zadržených nejlíp - tím, že narozdíl od svých kolegů odmítl přistoupit na výhružky tj. podepiš doznání (smyšlené) a souhlas s deportací a my tě pustíme - jinak jdeš sedět. Vzhledem k tomu že se neposral a nepodepsal jim to tak sice domů letěl o trochu později a přes turecko, ale narozdíl od kolegů si teď nesype popel na hlavu. Stačilo trvat na svém (tj. na pravdě), že žádné zákony neporušil a že byl zadržen v mezinárodních vodách (fakt) a díky tomu je na tom ve finále nejlíp.

    Přibližně jeho slovy konzulovi: "Dokud mě budou jenom strašit a budou nepříjemní nemám důvod jim cokoliv podepisovat, až na mě nastoupí (myšleno bití a obdobné praktiky) tak jim podepíšu co budou chtít. Dřív ne." Na druhou stranu příjemný to rozhodně nebylo - na některé (i když to se týkalo spíš těch tmavšího vzevření nebo aktivistů) tlačily poměrně hodně - některý dostali bití nebo tvrdý výslechy, kde na tebe řvou tři lidi několik hodin. Do toho ti partnerka s dětma na dálku vzkazuje přes konzulát ať nejsi tvrdohlavý a jedeš domů. Na druhou stranu zároveň bylo vidět vnitřní pnutí - například soudce odmítl vznést na Sašu obžalobu, řekl že s tím nic nechce mít a že pouze zaprotokoluje případnou výpověd.

    Ve finále: 3 čeští novináři podepsali, že nelegálně vstoupili do izraele, souhlasili s deportací a následným 10 letým zákazem vstupu do Izraele, zřekli se možnosti náhrady škody a možnosti stát izrael zažalovat. Saša jim nepodepsal nic, není z ničeho obviněn a v blízské budoucnosti se snad do Gazy dostane jinak, tak aby tam mohl točit. Ostatní z toho mají docela hořko v puse.

    Jinak slovy Saši poměrně dost novinářů, kteří do IL jeli na lodi spíše s proizraelskými postoji (to nemluvím o něm) odjížděli slušně nalomeni, respektive s nepříliš přátelskými závěry. Saša se do Gazy nedostal - zážitek ve finále myslím stál za to, i přes některé krušné chvíle. Mělo to určitě i svoji poetickou část - například rychloučení se slov jako "pirát" apod., v ivritu od ruských spoluvěznů ve vězení.
    JAEN
    JAEN --- ---
    TIGRE: jestli to pořád platí, mě by to prosím strašně zajímalo...
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    LA_PIOVRA: je to ve FR - s anglickyma titulkama v obraze.
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    TIGRE: je to ve FR?
    TIGRE
    TIGRE --- ---


    Před týdnem jsem konečně viděl dokument L'avocat de la terreur (2007) od francouzského filmového veterána Barbeta Schroedera a musím doporučit. Schroeder si bez debat pro své dokumenty dovede vybírat nesmírně zajímavé (a občas krajně kontroverzní) osobnosti počínaje Koko, přes Idi Amina až po Jacquese Vergése, o kterém tenhle dokument je.

    Jacques Vergés je osoba rozporuplná - advokát, přesvědčený komunista, narcis, bonviván, lhář a jako osoba mě rozdělila na půl. Na jednu stranu mi je Vergés nesympatický - v mých očích vypočítavý extrovert s charakterem, který mám potřebu v mnoha ohledech zpochybňovat, na stranu druhou je to bezesporu člověk inteligentní, charismatický se sentimentálním kouzlem maoisty, který žije na společenské, lidské i profesní hraně. Pokud od těhle věcí odhlédnu, tak jde bezesporu o jednu z nejzajímavějších osob - v dnešní době relikt situace, kdy se revolta, terorismus, diktatury a narodoosvobozenecky boj v 60., 70. a 80. letech potkávali a prolínali na pozadí studené války.

    Vergés, osobní přítel Pol Pota, v 50. letech čtyři roky údajně působil v Praze, co se jeho advokátské praxe týká tak zastupoval panoptikum rozdílných osob - od alžírských bojovníků z FLN (včetně jeho manželky Džamily Bouhired), přes bojovníky palestinské a libanonské, po teroristy jako byli Magdalena Kopp a Šakal Carlos, nacistického zločinec Klause Barbieho, africké diktátory nebo po Rudé Khméry.

    L'avocat de la terreur (2007)
    http://www.imdb.com/title/tt1032854/

    Linky ke stažení:

    http://rapidshare.com/files/182409132/TA.part01.rar
    http://rapidshare.com/files/182411627/TA.part02.rar
    http://rapidshare.com/files/182413397/TA.part03.rar
    http://rapidshare.com/files/182415100/TA.part04.rar
    http://rapidshare.com/files/182416980/TA.part05.rar
    http://rapidshare.com/files/182418695/TA.part06.rar
    http://rapidshare.com/files/182420366/TA.part07.rar
    http://rapidshare.com/files/182424133/TA.part08.rar
    http://rapidshare.com/files/182427694/TA.part09.rar
    http://rapidshare.com/files/182429390/TA.part10.rar
    http://rapidshare.com/files/182431284/TA.part11.rar
    http://rapidshare.com/files/183062884/TA.part12.rar
    http://rapidshare.com/files/183064391/TA.part13.rar
    http://rapidshare.com/files/183067371/TA.part14.rar
    http://rapidshare.com/files/183070066/TA.part15.rar
    http://rapidshare.com/files/183070814/TA.part16.rar
    TIGRE
    TIGRE --- ---


    TIGRE: tak dnesni zpravy - Claudinho da Academia, zastupitel z Rocinhy byl dneska nalezen mrtev v byte sveho obchodniho spolecnika v Sao Conrado... oficialni duvod smrti: zastava srdce kvuli infarktu, nefoicialni duvod: ???

    Cely je to vazne divny - Claudinho, majitel posilovny R1 v Rocinhe, kam jsem chodil byl dost podivna postava. R1ce se vzdycky prezdivalo "posilovna trafica" a Claudinho mel k trafico vzdycky blizko. Posledni rok ho stihalo vysetrovani za vysetrovanim - naposledy na nej vytahly cca pred mesicem kartu voleb 2008, ktery probihaly v roce 2008 (viz fotka jak to vypadalo v rijnu 2008, kdyz nas kvuli volbam okupovala armada), kdy proti nemu jel proces, kvuli traficantes, kteri lobbovali a vyhrozovali v jeho zajmu a branili ostatnim kandidatum v pristupu k volicum. Na druhou stranu Claudinho byl tak trochu praseci hlava, to ze ho stihl infarkt bych i veril, i kdyz podobna nahla umrti byvaji preci jen u lidi jako on z nejakeho duvodu castejsi nez to je u bezne populace. Vtipny je to, ze Claudinho, ktery byl sefem Asociacao dos Moradores, krome kampane, kdy jsem ho potkal jednou na passarelo, prakticky ve favele nikdy nebyl, krome voleb videt :)
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    BROTHER: tenhle dokument je tradicne (BBC) prijemna podivana.
    BROTHER
    BROTHER --- ---
    BBC Four : Brasil, Brasil
    English | XviD ISO MPEG-4, 1268kb/s, 704×384, 25.000 FPS | MP3 128kb/s CBR | Each Part Size : ~600MB | RS.com

    http://www.bbc.co.uk/musictv/brasilbrasil/episodes/

    Comprehensive review of Brazilian music in a three-part series which tells the story of the styles and the artists that have captured the world’s imagination for decades.

    http://www.mytvblog.org/?p=9
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    Něco aktuálního na odlehčení - http://www.youtube.com/watch?v=z-Ln_rqPpPk
    TIGRE
    TIGRE --- ---


    Co se týká Comando Vermelho tak jak policie z Unidades de Polícia Pacificadora (UPP), postupně, v rámci tvrdé linie, kterou přinesl do Ria prefekt Eduardo Paes, vytlačuje traficantes z favel v Zoně Sul, tak začínají stoupat ceny nemovitostí v Complexo do Alemao na severu Ria. Komplexu Alemao, se už delší dobu přezdívá "Ústředí CV", kvůli tomu, že zde nachází úkryt většina všech hledaných bossů nebo exbossů z Rudého velení. Existují rozhodnutí užšího velení CV, které nařizuje všem Gerentes Geral mít v komplexu dům nebo byt, kam se dá v nouzi uchýlit. Z některých částí komplexu se tak stává poměrně exkluzivní kondomínium nejhledanějších zločinců Ria. Teď do toho přišla vlna novousedlíků - traficantes, kteří přišli o území na jihu a stahují se na sever aby se zde přeskupili. Celkem 11 favel z Alemao patří CV, pro zbylých 6 to znamená pravděpodobně blížící se válku o prostor, bocy a území.

    Celé tuhle situaci kdy ceny domů stouply v Alemao až na cca 400 tisíc korun za dům (což je na favelu v Zona Norte vážně hodně), provází emigrace druhým směrem, kdy se běžné obyvatelstvo víc a víc bojí nějáké příchozí rozhodující operace. Alemao je uz ted mesto ve meste, misto kde sedi veleni, rezou a michaji drogy pro vsechny favely, ktere CV ovládá... a bude evidentně houšť :)
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    A ještě něco z favela bulváru !



    Jeden z nejhledanějších rijských traficantes současnosti, Márcio José Sabino Pereira, přezdívaný Matematik, člen užšího velení nové generace Terceiro Comando Puro a chlapík, který kontroluje rozsáhlý komplex favel Senador Camará v západní části Ria, se rozhodl zlepšit vzhled svých vojáků a zároveň naklonit obyvatele jeho favel. Na veřejnost nedávno prosákly vnitřní instrukce, které vybízejí jeho dealery, aby pečovali o svůj vzhled, chodili čistě oblečení a neodpuzovali obyvatele nebo zákazníky.

    Matematik se to celé rozhodl podpořit tím, že nechal najmout dentistu jménem David, který za gáži cirka 80.000,- Kč denně vyspravoval zuby ranní směně traficantes. Celý projekt má pokračovat, tak aby dentista za měsíční paušál pravidelně docházel do favely a staral se o zdravé zuby jak gangsterům, tak i běžným občanům.
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    SICKBOY4000: zvlášť Ônibus 174 je skvělej, Ultima Parada úplně špatná taky není, ale občas pokulhává. Jinak teď v sobotu bylo 10 leté výročí celého incidentu. 174ka sice už několik let nejezdí - ta trasa, která vede z Gavey (nebo taky když se seběhne z druhé strany Rocinhy) přes Jardim Botanica, centrum až na hlavní nádraží funguje pořád, ale jezdí ji jiná linka. Když jsem byl v Riu já, tak i když to číslo autobusu zmizelo (změnilo se na 158), tak vzpomínka na incident byla ještě živá pořád. Vyšší střední třída ten incident vždycky vnímala v souvislosti s bepečností ve městě jako svoje 11. září, což je sice samozřejmě hodně nadsazené, ale používané klišé - z favelados tohle ale řešil málokdo :) Zona sul je co se týče autobusů OK, horší je to na severu, kde je CV pravidelně zapaluje, ve většině případů naštěstí bez lidí.
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    Squatterská hnutí v Rio de Janeiru
    https://squat.net/praha/?p=1190
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    FLU: diky, Flu
    KOBUK
    KOBUK --- ---
    FLU: Výborně, zrovna nedávno jsem na to četl kladnou recenzi na německém levicově-liberálním serveru Telepolis: http://www.heise.de/tp/blogs/6/147667

    "Carlos od Oliviera Assayase je vším tím, čím by rád byl Soderberghův Che"
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam