• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TIGRETigre! Tigre! brilho brasa
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    A z nebrazilských věcí - tenhle čtvrtek vychází na DVD v rámci edice Reflex (FilmX) jeden z nejlepších filmů všech dob a jeden z mých nejoblíbenějších...



    Vřele doporučuju všem - Mzda strachu je ukázka jak žánrový film a technické postupy mohou i po 60 letech fungovat, navíc báječné dobrodružství, skvělé obsazení s božským Yves Montantdem v čele a hlavně bravurní atmosféra Clouzotovy filmařiny.

    "Proslulý a oceňovaný dobrodružný thriller Mzda strachu (1952) situuje děj do netypického, zapomenutého a vylidněného místa Las Piedras v jihoamerické Venezuele. Clouzot vypráví o několika dobrodruzích, ochotných pro vysokou mzdu podniknout riskantní cestu s nebezpečným nákladem. Prostřednictvím této zdánlivě jednoduché fabule i stylistických prostředků buduje napětí a vyostřené vztahy mezi jednotlivými hrdiny odlišných charakterů, avšak se stejnou motivací. Vytvořil tím nekonvenční thriller, zasazený do odlehlého exotického prostředí." (Jan Švábenický)

    Mzda strachu / Le Salaire de la peur (1953) - Režie: Henri-Georges Clouzot - Hrají: Yves Montand, Charles Vanel, Antonio Centa - CSFD.cz
    http://www.csfd.cz/film/38791-mzda-strachu/?text=30724

    Mzda strachu (1953) - IMDb
    http://www.imdb.com/title/tt0046268/

    TIGRE
    TIGRE --- ---


    Poslední dobou vůbec nic nestíhám... takže alespoň telegraficky:

    Existují poměrně silné indicie, podle kterých se zdá, že z Complexo do Alemao unikli narkošéfové za pomocí policie. Během operace 28. listopadu pendlovalo jako kyvadlo minimálně jedno z obrněných zásahových vozidel mezi Alemao a blízkou favelou Pavuna, nikdo neví kdo ho řídil a proč to dělalo, ale nejen mě to myslím připomíná dobu, kdy nezanedbatelná část policie sloužila zároveň jako bezpečnostní agentura a lidi jako byl Celsinho da Vila Vintém pravidelně vyvážela v policejních autech z míst zásahu, aby ho uchránila před kolegy :)

    Asi nejlepší a mě nejbližší článek na téma současné situace v Riu, který jsem zaregistroval v západním tisku:

    After Operation, Rio’s Forces Greeted by Wariness
    http://www.nytimes.com/2010/12/10/world/americas/10brazil.html?_r=1
    EDASX
    EDASX --- ---
    TIGRE: pro neportugalsky mluvici @voicecommunity
    TIGRE
    TIGRE --- ---


    Tak UPP má být údajně instalováno v celém Alemao příští rok na jaře, do té doby by tam měla být armáda (sic!?)

    Jinak dva zajímavé články:

    A o tweetování z favely a nové twitter celebritě @vozdacomunidade, pokrývající dění přímo z komplexu favel :)
    BBC News - Rio favela tweets create overnight celebrity
    http://www.bbc.co.uk/news/world-latin-america-11862593

    A zamyšlení BBC do jaké míry jde o fatální úder narcotraficantům, který dle mého soudu vidí věci trochu růžově a příliš euforicky, ale za přečtení stojí.
    BBC News - Rio police raids: Fatal blow to favela drug gangs?
    http://www.bbc.co.uk/news/world-latin-america-11865739
    ISTEVE
    ISTEVE --- ---
    Rio's drug war - The Big Picture - Boston.com
    http://www.boston.com/bigpicture/2010/11/rios_drug_war.html


    TIGRE
    TIGRE --- ---


    Tak dostávají se ke mě dost zmatené zprávy, nicméně situace v Rocinhě dnes vypadá následovně. Trafico se mravenčí prací připravuje na invazi:

    Dole ve Valão vznikla cca metr vysoká barikáda z ocelových tyčí, betonových bloků a kanystrů s benzínem, podobné zábrany vznikají i jinde na kopci. Traficantes se opevnili především ve Via Appia a právě ve Valão.

    Police má údajně již 4 dny na kopci několik policistů v utajení, což hádám slušně přispívá k paranoidní atmosféře. Jinak právě podle policejních zdrojů mezi traficem je asi stovka bojovníků z Complexo do Alemão, kteří se sem stáhli už zhruba před týdnem. Dlouhou dobu odvěcí nepřátelé, ale evidentně časy se mění. Jinak mezi "hosty" má být i Fabiano Atanazio da Silva, řečený Fabiano Urubu (Sup Fabiano) nebo také FB, jeden z nejvilvnějších lídrů Comando Vermelho na svobodě.

    Jinak trafico jak jsem psal buduje barikády a hloubí jámy (jako skrýše), vše má řídit Nem, který si prý nechal narůst bradu, má delší vlasy a na těle se už projevily steroidy a posilovna.

    Rio taky spekuluje, že traficanti z Alemão do Rocinhy s sebou přinesli zásoby dynamitu - před nedávnem byl ukraden náklaďák s celkem 600 kily TNT, ze kterých se podařilo najít během operaci v Cruzeiro a Alemão nějákých 30 kilo.
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    MATEEJ: běžní obyvatelé favel - ne. je to komuniké trafica, to už dávno nemá žádnou sociální roli ani potenciál hýbat masami jinak než zastrašováním. normální lidi trápí jiné věci, především chudoba, předsudky, špatné vzdělání, špatná práce, daně, mizivé vyhlídky do budoucna a touha po normálním životě, který jim nenabídne ani trafico, ani milice, ani vláda.
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    TIGRE: Můžou na to místní slyšet?
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    Text pouličního graffiti z mě neznámé favely z posledních dní:



    "Obyvatelé pozor, ve dnech války se vyvarujte opuštět své domovy. S vděkem, CV-RL."
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    Letáky ve favelách oznamující společnou frontu jednotlivých narkofrakcí:



    Ve volném překladu:

    Pozor !!!

    Společným rozhodnutím stran CV, ADA a TCP (všech stran, které mají respekt, loajalitu, sílu, pokoru, důstojnost a milující srdce) se nařizuje všem komunitám, prosím, připojte se k nám.

    Společným rozhodnutím je, že pokud jsme svědky policejních represí v každé favele, toho projevu zbabělosti a prolévání krve, tak budeme puškami napadat budovy, pálit drahé vozy a napadat bohaté, kteří žijí v okolí těchto favel. Budeme rabovat jejich podniky, obchody a supermarkety!

    Strany se rozhodly, že za každého nevinného obyvatele, kterého zabije policie, zemřou dva bohatí lidé. Strany se rozhodly, že za každého zabitého člena strany, zabijeme dva policisty a jejich blízké.

    Jsme unaveni zbabělostí policie a systému, protože nám přinášejí pouze drogy a zbraně. Finanční podnikatelé usnadňují policii a politikům krást miliardy, zabíjet řadu lidí pouze perem, takže ten kdo přináší drogy a zbraně jednotlivým stranám, pak přichází zabíjet nevinné ve favelách. Chudí nepřinášejí do bocas de fumu žádný zisk, všichni ti, kteří nakupují drogy jsou ze střední třídy a z řad bohatých.

    Bratře, při pohledu do kterékoliv favely se ukazuje, že tento způsob boje je zastaralý, verbální revoluce je děsivá, spojme ty kousky dohromady a vstupme do arény. Naši bratři z PCC (saopaulské Primeiro Comando de Capital) říkají, že nepřítel je v obleku a v kravatě. Ve jménu míru pro všechny komunity, je čas jednoty, revoluce. Koneckonců bez jednoty nemáme šanci, spojme se všichni dohromady.
    MANNY
    MANNY --- ---
    jj taky sem si všimnul :)
    EDASX
    EDASX --- ---
    ty popisky jsou epicky =)
    MANNY
    MANNY --- ---
    na idnes nahodili nějaké fota

    Ulice Rio de Janeira zachvátily krvavé střety mezi policií a drogovými gangy - iDNES.cz
    http://zpravy.idnes.cz/foto.asp?r=zahranicni&c=A101126_120702_zahranicni_btw
    ENDEE
    ENDEE --- ---
    A ministr Jobim v noci podepsal rozhodnuti o vyslani Forcas Armadas (Exercito) do Ria, celkem 800. A schvalil to i Lula. A zapaleny auto uz se objevilo i na Ipaneme...no, nejak se to nelepsi.

    Folha.com - Cotidiano - Forças Armadas reforçarão segurança no Rio, que tem 39 mortes em 6 dias de ataques - 26/11/2010
    http://www1.folha.uol.com.br/cotidiano/836497-forcas-armadas-reforcarao-seguranca-no-rio-que-tem-39-mortes-em-6-dias-de-ataques.shtml
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    NAKASHI: Jj je to o tom, že se z favely Vila Cruzeiro stahují do sousedního Alemao, kde se zasahuje o dost hůře.
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    NAKASHI: Nejsem teď u počítače se zvukem - kouknu na to zítra. Podle nadpisu, ale patrně.

    Complexo do Alemao je baštou CV, přezdívá se mu "Quartel-General", což je doslova generální štáb.
    NAKASHI
    NAKASHI --- ---
    YouTube - Bandidos chegam ao Complexo do Alem
    http://www.youtube.com/watch?v=Kx3NNwFnwvs



    chapu-li dobre, traficantes se stahujou do Complexo do Alemao, coz, jak jsi tu nedavno zminoval, je ustredni uzemi hlavne pro CV?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam