• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TIGRETigre! Tigre! brilho brasa
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    Super!
    FLU
    FLU --- ---
    hazel jsem to vedle, ale mafianske auditko je mrtve...
    [ FLU @ Organizovaný zločin - mafia, yakuza, columbian cartel apod. ]
    fajn pocteni
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    Tady píšou, že to ale nezahrnovalo desítku, takže já bych byl v klidu :-)

    "Volební prohibiční zákon zůstal v platnosti i za komunismu. KSČ ho však udržovala nikoli kvůli svobodné mysli voličů, nýbrž z obav z protestů proti nedemokratičnosti volebního systému. Prodávat se smělo jen desetistupňové pivo. Zákon překvapivě platil i při prvních parlamentních volbách v červnu 1990. Toho si všiml i britský tisk, když napsal: "Prvním svobodným volbám v Československu se v pátek podařilo to, čeho nedosáhlo ani bombardování za II. světové války - v Plzni vyschl proud piva, kterým je toto město proslulé po celém světě." Plzeňáci totiž desítku neuznávali, takže dva volební dny protrpěli na suchu. Byly to však první skutečně svobodné parlamentní volby od roku 1935, takže zákaz prodávání dvanáctky, vína a kořalek schvalovala i Strana přátel piva. "Nejsme proti. Volby jsou významným mezníkem v naší historii," řekl ČTK v červnu 1990 předseda této strany."

    Dříve volební prohibice, teď se "pije jak o dušu“ | Týden.cz
    http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/volby-2010/volebni-retro/drive-volebni-prohibice-ted-se-pije-jak-o-dusu_170623.html

    Jinak tam zmiňujou taky ten rok 1990, ale těžko říct.
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    TIGRE: ja si na to rozhodne pamatuju i po revoluci, ale mozna to byla volby koncem zacatkem leta 90.
    A taky si pamatuju, jak jsem si v Australii na "den veteranu" nekoupil pivo.
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    aha vida, tak já myslel teda, že to zrušili dřív, hned po revoluci.
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    WYNDMYLL_238: Je to asi starší článek - zákaz prodeje alkoholu v období voleb platil v československu od 31. ledna 1919 do roku 1990. Tenhle typ "suchého zákona" je ve světě poměrně běžná věc.
    WYNDMYLL_238
    WYNDMYLL_238 --- ---
    aha, tady pisou, ze to bylo zruseno v roce 1996: http://www.gastrotrend.cz/7-clanky-rubriky/2-alkoholicke-napoje/1451-kdyz-nastalo-sucho-prohibice-v-usa.html

    omlouvam se za OT, klidne at me pan vedouci smaze :)
    WYNDMYLL_238
    WYNDMYLL_238 --- ---
    LA_PIOVRA: je to mozne, ale divim se, ze jsem to jeste nikdy nezaznamenal :)
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    WYNDMYLL_238: Za mych mladych let, pred 89 i po, tomu tak byvalo. Jak dnes nevim, mam volby v riti.
    WYNDMYLL_238
    WYNDMYLL_238 --- ---
    TIGRE: "dodnes zůstává zákaz prodeje alkoholu v den konání voleb"?
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    Něco o volbách, hrabě Václav Sternberg evidentně věděl jak na to :)



    Z článku Mandát za uzenku - Volební nátlak a podvody v české politické kultuře 19. století od Luboše Veleka:

    ...Nejdemokratičtější z předsedů rakouských vlád Max W. Beck, který prosadil zavedení všeobecného a rovného volebního práva do říšské rady, takto např. nabízel českým agrárníkům rovných 10 000 korun k tomu, aby ve volbách porazili obskurního, nicméně v lidu velmi oblíbeného hraběte Vojtěcha Sternberga. Mimořádně schopný Beck jen pár měsíců před volbami ve svém novém volebním zákoně podpořil paragraf, který zakazoval tzv. hoštění voličů v den voleb, kdy si za sklenici piva či volební buřt politické strany dosud kupovaly volební přízeň. Tzv. „uzenkovým mandátům“ sice po roce 1907 odzvonilo, ale nám zřejmě po nich dodnes zůstává zákaz prodeje alkoholu v den konání voleb. Kupovat si hlasy však šlo nejen v den voleb, ale po celou dobu volební kampaně. Nejdále to v tomto směru zřejmě dotáhl zmiňovaný hrabě Sternberg, který, ač neuměl pořádně česky, dokázal opakovaně vítězit v ryze českých volebních okresech na Královéhradecku. V roce 1904 toho dosáhl tak, že údajně nakoupil kolem tisícovky hlasů po pěti korunách za kus. O tři roky později přišel na originálnější způsob ovlivňování voličů: navštěvoval hostinské zábavy, tančil se selkami, objednával voličům panáky. Skutečnou bombou v Sternbergově kampani pak bylo, když do volebního okresu vyrazil se svým zbrusu novým automobilem a povozil své voliče na ďábelském stroji. Za taneček, panáčka či jen svezení ze strany šviháckého hraběte se české volební hlasy jen hrnuly a to, že hrabě nebyl Čech, nikoho z prostých voličů v jinak extrémně nacionalistické atmosféře nevzrušovalo. Sternbergův volební „vehicl“ se tak stal synonymem moderní „americké kampaně“ a postrachem ostatních stran...
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    ja to vedel. uz sem to videl tolikrat, ze se mi to vypalilo do mozku! boze!
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    DEVIL: Jj přesně ta to je, ze začátku Schroederova dokumentu :)
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    TIGRE: neni to ta kapela jak hrala idi aminovi na ty party v tom dokumentu???
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    Ha, to je zajímavý!
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    LITTLEWONDER: Máš pravdu, že většina těhle filmů nepatří k tomu nejlepšímu co Hitchcock natočil, ale já třeba právě Provaz mám moc rád. A to nejen kvůli jednomu záběru :)
    LITTLEWONDER
    LITTLEWONDER --- ---
    TIGRE: no tak to sou zrovna slabší kousky, jedině Marnie stojí za nákup a pak možná Provaz páč je to natočený na jeden záběr, že jo.
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    Tip ze Zóny!



    V síti Levných knih (i na firemním e-shopu) se v tomto týdnu objevila várka starších disků od majors za výprodejové ceny. Na první pohled mezi nimi upoutá pět disků s filmy Alfreda Hitchcocka, před lety vydaných společností Universal - snímky Provaz (Rope, 1948), Potíže s Harrym (The Trouble With Harry, 1956), Marnie (1964), Roztržená opona (Torn Curtain, 1966) a Topaz (1968) jsou v LK k mání po padesátikoruně.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam