• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TIGRETigre! Tigre! brilho brasa
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    LA_PIOVRA: ha to vypadá krásně - to mi musíš někdy ukázat! :)
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    Avec les compliments des dresseurs!!!!

    Mame doma toto:
    Amazon.com: The Circus: 1870-1950 (9783822851531): Noel Daniel: Books
    http://www.amazon.com/The-Circus-1870-1950-Noel-Daniel/dp/3822851531
    Kdyby byl zajem.
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    JOBLO_: To by byl ve favelách hodně velký zmatek :) Pouštění draků je po fotbale hlavní zábava všech dětí. Draci se ve favelách snad kdysi dávno používali pro znamení, že přichází policie, ale to tak jestli před 20+ lety, od té doby akorát vysílačky nebo světlice.

    Co se týče pouštění draků, tak co je ve většině favel zakázáno traficem je oblíbená kratochvíle dračích válek pomocí tzv. "cerol" - rozbije se sklo, rozdrtí na mikroskopický prach, šnůry od draků se potřou arabskou gumou nebo podobným lepidlem a vyválí v té skelné směsi. Dostaneš šňůry, které jsou nejen schopné sundat konkurenční draky, ale pří ěpatné manipulaci a pádu na zem řezat hlavy.
    JOBLO_
    JOBLO_ --- ---
    TIGRE: a není to náhodou kluk, který pouští draka na znamení, že přijela nová zásilka?
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    Nějaký favela art!

    TIGRE
    TIGRE --- ---
    Jinak kamarád Leandro a jeho kapela Maldita dorazí koncem srpna opravdu do čech, takže přirozeně musím apelovat na všechny, aby přišli podpořit brazilskou kapelu... :)

    Termíny jsou:
    08/24/12 - NEW STAGE CLUB @ CESKÉ BUDEJOVICE/CZECH REPUBLIC
    08/25/12 - EXIT-US @ PRAGUE/CZECH REPUBLIC

    Klip z aktuálního alba...

    Maldita - Peixes (Full HD) - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=hl1nQ9Ftc2o
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    TIGRE: Stejné téma na Al-Jazeeře

    Brazil drug dealers: 'Stop buying crack' - Features - Al Jazeera English
    http://www.aljazeera.com/indepth/features/2012/07/201273091920225735.html
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    LA_PIOVRA: !!! :)
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    Je zajimave, ze oba akronymy akronymu jsou o sladkem jidle, viz nemecke: Apfel, Zitrone, Ananas, Banane!!!
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    Ad ruské krimi-tetování - mně se líbí, když se tam objevý nějaká dvojznačnost. Třeba tady ten pán s koťátky, jak tam má vytetovaná ty písmena LHVS (лхвс).



    Což je primárně zkratka ne nepodobná ACAB. Člověk to vidí občas na trikách nebo jako grafiti na zdech, a konkrétně to říká"легавым хуй,ворам свободу" tedy "policajtům čůráka, vorům svobodu", nicméně tenhle samý akronym má i svůj druhý žertovný vězeňský význam, kterým je "люблю халву варенье сахар" což znamená: "Miluju chalvu, marmeládu a cukr". teď si vyber :)
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    LA_PIOVRA: On u toho tetování tam ještě tluče tu svou tezi, že jediné pravé je to sibiřské, urcké tetování, které, jak připouští používají také vorové ("černé sémě"), aniž by mu plně rozuměli.

    Jinak s tím rozporem u tetování - já to chápal tak, že nesmíš přeskakovat, tj. vylhat si na kůži něco co nejsi, jinak můžeš skončit, tak že tě to donutí vyřížnout a skončíš v rohu jako "раб". Vytetovat si po sibiřsku něco, co je pravda (to za co si byl odsouzen, délku trestu...atd) by asi mělo být OK, alespoň tak jsem si to představoval. Jinak jako věřím tomu, že kniha mu nové klienty do jeho tetovacího studia bezesporu nahnala, o tom žádná! :)
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    Kurva bratricku, tys mi to vzal:)
    Precetl jsem debatu pred hodinou, chtel prispet svoji troskou do mlyna a ty mi to vezmes:
    - deleni na "sabaky" a "cestne zlodeje" je v podobne literature symptomaticke stejne tak jako to ze se pisatele pocitaji bud mezi "cestne" nebo "politicke", co stoji mimo
    - stejne tak mi nevadi zjevne prehaneni a delani detektivky tam, kde toho moc neni, prehaneni podle me k cele veci patri

    Co me zaujalo nad ramec zmineneho (prehnane zdruraznovane sibirske identity, historicke nesrovnalosti, mlady atlet..):
    - tetovani - o ostanich skupin se zduraznovalo to, ze tetovani nemuze ten, kdo ke skupine neprislusi
    - tady je naopak vyzdvizeno to, ze mit "sibiranske" tetovani udelane "sibiranem" je naopak ctnost
    - cim ze to Lilin v Italii zivi?:)
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    DELACROIX: Jj občas se to dost tlouklo :) Pán, který zabil 12 000 policistů a měl hromadu jejich zkrvavených odznaků na oltáři, se jmenoval v českém překladu Slíva, jeho otec byl moskevský akademik a prošel s rodinou Vorkutským lágrem... Tenhle typ přehánění mě nijak nevadí, řekl bych, že vymýšlet si a zveličovat své zločiny bude patřit k takových archetypálním znakům vězeňské kultury, spíš mi tam vadí to neustálé ostentativní svatouškovství. Představa čestných kriminálníků a jejich diferenciace od těch druhých, nečestných, je samozřejmě lákavá a libá uším, ale místy v tomhle směru Lilin trochu tlačí na pilu, stejně tak v popisování toho historického kontextu urků, nebo popisů alá jak benderští urkové s úspěchem vyhnaly moldavskou armádu.

    Ale i přes tyhle mouchy je to bezesporu čtivý, zábavný a zajímavý!
    DELACROIX
    DELACROIX --- ---
    TIGRE: Já to četl už před dlouhou dobou, detaily si moc nevybavuju, ale jak říkáš, byly tam věci, který si už musel vymýšlet, včetně tebou zmiňovaných historických událostí. Dalším, co si tak matně vybavuju,byl jeden starý urka, co zabíjel fízly a stihnul jich zabít 10 000. To znamená, že každý den jednoho. Pak tam defilovala spousta aktivních zlodějů v plné síle, co měly bohaté zkušenosti ze stalinských lágrů, vzhledem k tomu, že se příběh odehrával na konci 80. a začátku 90. let, to není moc věrohodné. No ale jinak popis celé té kriminální subkultury byl super:-)
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    FLU: Hele, tomu já věřím, s tím nemám problém a ani jsem na to nenarážel. Spíš mi jde o jiné věci: Například Lilinovo tvrzení o tom, jak Stalin vystěhoval urky ze Sibiře. Jednak se o ničem takovém žádné historické zdroje nezmiňují, druhak do doby, kam takové stěhování zasazuje, nebyl podněsterský Bender ani součástí Sovětského Svazu, ale patřil tehdy suverénímu Rumunsku... Stejně tak existence sibiřských urků, která má v Lilinově podání skoro až etnický charakter. Já výraz urka znám jako synonymum blatného, Lilin mezi ně klade rozdíl, s tím, že jeho urkové jsou samozřejmě ti tradiční, spravedlivý, uctiví...atd. Co se týče jeho osobního života tak knížka líčí jeho dětství jako nekončící bitky, popíjení, maximálně tak vyjížďky na ryby... apod. na konci knihy najednou zmíní, že jen tak mimochodem celé dětství dělal závodně maraton, lukostřelbu, atletiku a plavání... což působí jako pěst na oko, nebo já si tak nějak moc nedokážu představit, kde by na to (s přihlédnutím, co na zbylých dvěstě stranách popisoval) našel čas...atd..atd..

    Ale jinak se mi to líbilo, a ten Volný pád bych si taky přečetl rád!
    TIGRE
    TIGRE --- ---


    Dnes ve věku 91 let zemřel režisér Chris Marker, autor filmů La Jetée, Sans Soleil a dalších klenotů.
    Na obrázku je jeho kocour Guillaume-en-egypte, jehož fotku (místo své vlastní) celý život používal v komunikaci s médii. RIP!
    FLU
    FLU --- ---
    TIGRE: co jsem s Lilinem cetl nejake rozhovory, tak on nijak nezastira, ze do te jedne postavy zkoncentroval zazitky jak svoje, tak svych znamych jakoz i dalsich postavicek z Podnestri. ale stoji si zatim, ze vsechno se to vicemene takhle odehralo.

    kazdopadne hodne rad bych si precetl i tu jeho druhou knizku, ktera zacina tam, kde konci Sibirska vychova a popisuje jeho zazitky z boju v druhe cecenske valce, kde slouzil jako sniper.
    Book review: Free Fall: A Sniper’s Story from Chechnya, by Nicolai Lilin – Scotsman.com : Nicolai Lilin
    http://www.nicolaililin.com/?p=932
    TIGRE
    TIGRE --- ---


    FLU: Tak jsem se dostal konečně k téhle knížce a jako je to fajn, ale upřímně nad autenticitou příběhu mám trochu pochyby - a to nejen nad mírou autobiografičnosti, jakož i reálií, ale jinak je to takový hodně brutální prezydant krokadýlů z podněsteří, kde desetiletý mají spoustu jizev, některým chybí oči a bojujou nožema, motykama a pistolema s nezletilci z jiných čtvrtí. Jinak psané je to čtivě, pochybuju o to nakolik jsou ty věci v knize autentické, ale pokud k tomu člověk přistupuje jako k fikci, tak to myslím vůbec nevadí.

    Příští rok by mělo příjít i filmové zpracování, kde by měl hrát m.j. Stormare a Malkovich viz http://www.imdb.com/title/tt1697064/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam