• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TIGRETigre! Tigre! brilho brasa
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    Včera jsem viděl tenhle dokument o Jakuze a nesmírně zajímavý, byť se to po filmové stránce ve třetině bohužel dost rozpadlo. Jinak teda japonský regionální Corleone, boss klanu Kumagai-gumi, který filozofuje o životě a o problémech, se kterými se tradiční jakuza v moderní společnosti střetává, je úplně nejvíc - jeden z nejcharismatičtějších lidí, které jsem za dlouhou dobu na plátně viděl :)

    Young Yakusa - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=9IzJZq7DX0o


    ...Our guide in the beginning of the film is a 20-year-old doughy, pockmarked slacker named Naoki who is drifting closer and closer to Loserville. When his mother has lost all hope (she refuses to go on-camera, by the way), she turns to a friend who suggests the Kumagai family to lasso the straying youth from oblivion. And soon enough he’s bowing before a man who is decked in a tracksuit exuding a Vito Corleone prowess that shows who’s boss. He brings the kid on board, requires he get a haircut and warns he might be exposed to things that are “not all positive”.

    As an underling, the young apprentice cleans the home, prepares the supper, meticulously bows when he serves tea, and he even scrubs the storied tattoos covering the naked backs of many of the higher-ups in the shower room. At one point the novice is having a drag with a fellow clan member and admits he’s stressed. As we drift deeper into Naoki’s progress, he soon absconds and the film segues from youth metamorphosing into hard criminal to being more about the organization’s survival and its sacred code...

    Young Yakuza (2007) - IMDb
    http://www.imdb.com/title/tt1024257/
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    Z opačného břehu: Odcházím ze Sucupiry - Leonardo - věda a technika jasně a přehledně (Český rozhlas)
    http://www.rozhlas.cz/leonardo/svet/_zprava/1125989
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    A jedna reklama na síťované punčochy z roku 1956 :)

    TIGRE
    TIGRE --- ---
    148 stránkový report z dílny OSN (UNODC):



    The use of the Internet for terrorist purposes
    http://www.unodc.org/documents/frontpage/Use_of_Internet_for_Terrorist_Purposes.pdf
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    KUBZ: ne, děkuju za tip, prozkoumám to!
    KUBZ
    KUBZ --- ---
    TIGRE:
    TIGRE:
    TIGRE: Všímáš si různých DIY aktivit, znáš "Civilization Starter Kit"?
    Talk: http://www.ted.com/talks/marcin_jakubowski.html
    TIGRE
    TIGRE --- ---


    Vinícius de Moraes by se dnes dožil 99 let, pro mě jedna z nejzajímavějších a nejzábavnějších osobností (možná ta úplně nejvíc) z Bossa Novy a populární brazilské hudby vůbec.

    Vinícius de Moraes, Tom Jobim, Toquinho e Miúcha - música: B - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=0JK34NqxmvU
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    Příští týden to vypadá na obzvlášť zajímavou Advojku! Z jejich facebooku:



    Právě jsme dokončili dvadvacáté číslo Ádvojky, které je věnováno tématu Black Power, tedy k hnutí černošského odporu v USA. Kromě textu o učení Národa islámu, profilu Malcolma X nebo Stokelyho Carmichaela se dočtete o hudebních projevech BP (Karel Veselý) nebo o vlně Blaxploitation ve filmu sedmdesátých let (Antonín Tesař). A překlad Desetibodového manifestu Strany černých panterů může něco říci i k situaci českých Romů.
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    SVOBODU PRO SMETANU! - TEASER
    http://vimeo.com/51692125
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    A ještě jedno historické okénko na téma Rocinha a trafico homeboys v 80. letech... :)



    Denir Leandro da Silva, přezdívaný Denis da Rocinha, šéf narcotrafica v polovině 80. let. Zadržen a odsouzen v roce 1987, v roce 2001 uškrcen ve věznici Bangu.



    Sérgio Ferreira da Silva, přezdívaný Bolado, šéf trafica v Rocinhě po uvěznění Denise.



    Bolado umírá za necelý rok poté, co byl nešťastnou náhodou postřelen do hlavy. Na fotografii mu vzdávají hold vojáci někde na Estrada da Gávea.



    Další v řadě je pak Ednaldo da Souza, přezdívaný Naldo, který se stal šéfem právě v květnu 1988...

    Jinak teda s Naldem vládl snad ještě gangster Buzunga a Cassiano - téhle trojici se přezdívalo Triunvirato do Pó tj. "koksový triumvirát". V té době byl ve velení taky třináctiletý kluk Brasileirinho. Pak následovali šéfové jako Eraldo, Zito, Lulu, který přetáhl Rocinhu k ADA, pak na chvilku Zaur, pak obávaný Dudu, pak Bem-Te-Vi, pak na pár dní Soul, pak Joca a Nem...
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    tolik k tzv. "pacifikaci"
    TIGRE
    TIGRE --- ---


    Neověřeno, ale v Rocinhě se rozhodně rozhořel boj o následnictví. Jednu skupinu vede Djalma, který kontroluje horní část kopce, o spodní část kopce naopak usiluje traficante jménem Zork. Zatím bez násilí, protože palebná i lidská síla je víceméně vyrovnaná. Uvidíme co dál.
    ZARA
    ZARA --- ---
    TIGRE: recenzie aj od serioznych platkov zatial dobre.
    jedine, co tomu vycitaju je: "BEN AFFLECK: stop acting in your movies" ehm
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    YBUKO: hele, já v podstatě taky. jen k tomu radši přistupuju se skepsí a nechám se rád příjemně překvapit. go baby i město mě přišlo jako fajn odpočinkové věci, nic z čeho bych si vysloveně sedl na zadek, ale nepopírám, že mě to bavilo a že má rozhodně jako režisér potenciál.
    ZARA
    ZARA --- ---
    LA_PIOVRA: ooooh!

    inak k tejto teme odporucam pri navsteve pariza navstivit mily 170-rocny taxidermicky obchod s nazvom Deyrolle na 46 rue du Bac, na lavej strane Seiny. Je to dvojposchodovy obchod, ktory je vlastne skor muzeom ako obchodom (kupit si vycpanu gazellu ale mozete :)

    jeden exemplar:
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    Asi to bude zhůvěřilost, ale kdo ví... nicméně příběh fiktivního filmu Argo, který sloužil jako zástěrka téhle zpravodajské taškařice je fascinující.

    Argo (2012) Český trailer - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=tnJD7-RcRYw


    "4.listopadu 1979 obsadila skupina iránských studentů americké velvyslanectví v Teheránu. Studenti zajali 52 lidí, které drželi v zajetí 444 dnů. Ale uprostřed chaosu se podařilo šesti Američanům utéct a najít útočiště v domě kanadského velvyslance Kena Taylora. Aby USA mohla dostat těchto šest diplomatů zpět do Ameriky, tak Tony Mendez (Ben Affleck) specialista na exfiltrace, přichází s plánem, propašovat je jako filmový štáb kanadské televize CBC. Kvůli věrohodnosti vznikl i scénář k filmu nesoucí název Argo. Celá operace pak nesla název "Canadian Caper" a Amerika byla Kanadě vděčná tak, že ocenila Kena Taylora nejvyšším vyznamenáním - Zlatou medailí Kongresu."

    S Antoniem (Tony) Mendezem, který za operací Canadian Caper stál, natočil skvělé interview můj milovaný Errol Morris v rámci jeho geniální série First Person a to za zkouknutí stojí 100%

    First Person Antonio Mendez
    http://vimeo.com/38252231
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    Skvělý minidokument o tom, co ve skutečnosti znamená MS ve fotbale pro obyvatele Ria...

    Public Domain (Domínio Público) - English Subtitles
    http://vimeo.com/50479054


    We started filming this documentary a year ago, independently, with few resources we obtained by producing a cultural event. The team did not earn a salary, and we used equipment free of charge. We went through the favelas of Vidigal, Vila Autódromo, and Providencia; to the port zone of Rio de Janeiro; and to Maracanã stadium, capturing multiple images, interviewing many residents, and participating in meetings, debates, and conflicts. In addition, we interviewed Professor Carlos Vainer at the Institute of Research and Urban and Regional Planning at the Federal University of Rio de Janeiro (IPPUR / UFRJ), an expert on mega-events; and congressmen Marcelo Freixo and Romario. For this last interview, we had to drive by car to Brasilia, taking the opportunity to film the city and construction of the Mané Garrincha stadium.

    During this period, we investigated where the billions invested in Brazil will be going, especially in Rio de Janeiro – in preparation for the World Cup and the Olympics. It is very clear that much of this money will come from public resources and will serve to make rich a very small group of contractors, politicians, businessmen, and banks involved in these mega events. The legacy that will be left for the Brazilian people is very small. And worst of all, many community members are being illegally evicted from areas of high value for real estate and other forms of investment – to distant urban peripheries which lack infrastructure and services, and are dominated by heavily armed and extremely violent militia.

    If you think you can do something to change this situation but do not know what to do, collaborate with us on this project. The script is open, and we can change the ending of this story. Your donation will help in the production and dissemination of this information, encouraging participation of the people in decisions about their future. We need 90,000 reais (about 45,000 USD), not a large sum, in order to continue filming, finalize a feature film, post it on the Internet, and screen it on the streets, plazas, and in communities through Cine Ataque. We believe our film can draw society's attention to the injustices that are being committed against the Brazilian people. TOGETHER, WE CAN INTERVENE IN THIS REALITY. PARTICIPATE!!

    ACCESS: catarse.me/dominiopublico to make a donation
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    15. října 1917, před 95 lety, byla u zámku Vincennes popravena legendární Mata Hari

    TIGRE
    TIGRE --- ---
    LEENA: ne, díky za tip. prozkoumám!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam