• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COLOMANMagyar
    COLOMAN
    COLOMAN --- ---
    "menne" -znamena "chcel by ist"
    COLOMAN
    COLOMAN --- ---
    eclectika: fajnovo, minule som hladal podobnosti finskych slov a madarskych. Nasiel iba jednu vec.: fej vagy írás? -kruunu vai klaava- korona, vagy klaviatúra:)
    COLOMAN
    COLOMAN --- ---
    dam dajake priklady:
    a kutya -ten pes
    a teve -ta tava
    a sör -to pivo
    az ember -ten clovek
    az uborka -ta okurka
    az övezet -pasmo
    egy ország -jeden stát /nemysli sa pritom na cislovku/
    egy nő -jedna zena
    egy baba -jedno babatko
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    COLOMAN: mimochodem, finsky se "menni" rekne "menne" :)
    COLOMAN
    COLOMAN --- ---
    ok, jeto tak
    .."ő" sa pouziva iba na zive veci.. npr. ő megy /ononaono ide/
    .."ők" sa pouzije na mnozne cislo.. npr. ők mennek /oni idu/
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    jojo, az asztal, ale a kutya, aspon doufam :)
    COLOMAN
    COLOMAN --- ---
    ..ked ukazuje magyar na dajaky predmet v jednotnom cisle, pouzije: a, az, egy, ő,

medzi "a, az" je rozdiel iba to, pred akym slovom sa akurat nachadza. Ak pred slovom zacinajucim sa samohlaskou, tak pouzije "az", a pred slovom zacinajuci sa spoluhlaskou "a".
    "a, az" su urcite, "egy" neurcity.
    "ő" sa pouziva na vsetko, naco je ukazovane, najma, ak sa jedna o osobu. Nezavysle od rodov. Nahradza vpodstate "on,ona,ono". Rozdieli su potom diferencovane dajako v sklonovani ostatnych slov...

momentalne toto ma napada, ale opravte ma, alebo doplnte..
    kamos jazykar slubil, ze daco k tejto teme dohodi zo skoly. Daaku svoju seminarku..
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    COLOMAN: nojo, kdyz si nedava pozor, tak ano...aspon pred par lety tomu tak bylo.
    COLOMAN
    COLOMAN --- ---
    ..aka pekna stroj?:D
    COLOMAN
    COLOMAN --- ---
    hovori cesky a vsetko v zenskom rode?:D
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    COLOMAN: moje teta dodneska pouziva jenom zensky rod :)
    COLOMAN
    COLOMAN --- ---
    ...ma to iste nevyhody urcite. Sam som mal moznost ztoho mat motanice a nedorozumenia. V uradnych listinach sa nato aj dava bacha. Trebars dosti rozsiahly list sa da napisat bez toho, aby sa zozvedelo o rode doticneho. Alebo aj ohovarat sa da dost dlho niekoho, aby sa zistilo vobec nieco konkretneho o predmete..
    neviem preco jeto tak,, podobne to asi maju tusim fini, ale niesom si isty..
    COLOMAN
    COLOMAN --- ---
    jetotak,, ale neviem vyjadrit slovami, ako to je presne,, napriklad nechapem celkom, ako sa uci madar trebars po nemecky alebo po anglicky,, ako pochopi rody, ked to nema kcomu vobec porovnavat,, ja sa ucil po anglicky od slovakov tak, ze som uz chapal slovencine,, ale ked som sa ucil slovencinu, tak to ste ma mali pocut:D
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    dotaz pro madarsky mluvici. nekde jsem cetl, ze v madarskem jazyce neni rozlisovan gramaticky rod. jak to vlastne je?
    COLOMAN
    COLOMAN --- ---
    Najbohatejsi madar sa vola: Várszegi Gábor, vlastni 40 millionov a zaobera sa obchodnictvom a sportom /Kereskedelem, sportbefektetések/...
    fotka pre istotu nedali nikam na web
    COLOMAN
    COLOMAN --- ---
    ..najsilnejsi muz Madarska: Fekete László /Ladislav Cerny/
    COLOMAN
    COLOMAN --- ---
    Najsilnejsi muzi: Cesko-Madarsko :D
    http://www.feketelaszlo.hu/videok/fekete1.avi
    videjo
    COLOMAN
    COLOMAN --- ---
    ..tzWoe, jalen teraz vidim, ze Madarsko vobec nehranici s Ceskom.. zmadarska do ciech neni priamy hranicny prechod.. baszta..
    http://www.fsz.bme.hu/hungary/h465_t.gif
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam