• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HERKULESNIKON - klub majitelu a priznivcu nejlepsich fotaku
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    YNZA: proc by to nemel prebrat?..vzdyt je to vicemen trivialni..ty si neco nastavis..on si predblejskne = zmeri scenu, vezme v uvahu korekci blesku a druh mereni a napali to do expozice..

MAJA: pisu to uz potreti..jak vypadala stejna expozice bez blesku?? kdyz nedas fotky a kompletni nastaveni tak tezko muzes cekat konkretni radu..

Jinak..synchro cas si muzes nastavit i na jiny hodnoty nez je 1/60..

Pokud nen ikonstatni osvetleni a nebudes menit expozici tak fotky nikdy nemuzou vypadat stene, protoze jendou bude hlavni prirozeny svetlo a blesk jen doblejskne, jindy zas prirozeny nebude a blesk to bude muset napalit..

Sladeni expozice a vyvazeni barev u takovejch 100rawu trva...3minuty?..max..
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    RATTKIN: D700 nemá zelený čtvereček (technická) ;))
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    MAJA: já bych to u proměnlivé scény dal na totalni auto - zelenej čtvereček
    MAJA
    MAJA --- ---
    ok, tak místo chytrých keců poraďte - chci fotit na rychlejší časy než je minimum, co nabízí Nikon - 1/60 když to hodím do A nebo P s bleskem - opakovaně a scéna není statická, není čas na zkoušení a ladění a nechci pak trávit mládí na postprocessingu ... o to mi jde

Jinak si myslím, že pokud Nikon v něčem vyniká, tak jsou to blesky a práce s nima ... když se to trochu umí :-)
    YNZA
    YNZA --- ---
    jako nevim, ale doufat ze kdyz tam das M, ze si to blesk nejak prebere, zas tak jako nikonu nefandi :)
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    MAJA: pokud se meni osvetleni tak se smaozrejme musi menit i expozice ab ybyla kazda fotka stejna..+ raw a sladeni vyvazeni barev a expozice v PC..to uz je otazka par minut..
    MAJA
    MAJA --- ---
    HUGGI: No právě že časy to házelo 1/30 apod. ale mezitím mohlo vylézt slunce zpoza mraků.

Jde mi o to, jaká je obvyklá praxe. Pódium, mizerně osvětlené, hodně hejbací lidičky na něm ... a třeba 50 fotek za hodinu, aby nebyla každá jiná :-)
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    MAJA: a jak vypadala expozice bez blesku? ja typuju ze uz to bylo prepaleny i tak..pokud tam byli velky okna za dne..
    MAJA
    MAJA --- ---
    přeexponováno - blesk byl v v patici v TTL režimu odraz od stropu s povystrčenou odrazkou, foťák jsem přepnul z A / 1/60 na M 1/125 (kvůli pohybové neostrosti) a clonu nechal na 5.6 tuším ... a doufal, že si to TTL/blesk nějak přebere ... iso 800, když jsem to pak zkoušel tak to udělalo slušnou expozici na iso 200
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    MAJA: jak ujelo? preexponovano?..jak byl nastavanej blesk, jak vychazelo stejna expozice bez blesku (typuju ze kuli vyssimu isu byla prepalena uz ta), jak bylo nastaveny mereni expozice (to samozrjeme funguje i v M prave pro ten blesk)
    MAJA
    MAJA --- ---
    Poraďte - focení v interiéru s nestálým osvětlením (velká okna), s ext. bleskem na čas kratší než 1/60 (třeba 1/125), vyšší ISO aby bylo rovnoměrněji exponované i pozadí.

Přepnutí na M, nastavení požadované clony i času a doufaje, že si to D700 dorovná snížením výkonu SB900 nezabíralo - ujíždělo to i o víc jak 2EV a nebyl čas s tím laborovat a zkoušet.
    PEKK
    PEKK --- ---
    MILAZAJICEK: no jo, tak asi mas min prstu:)) i kdyz, ted, co mam novy stroj bych ho zpatky nechtel, to je pravda:D
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    PEKK: Samozřejmě že jsem ho měl v ruce a měl možnost s ním pracovat, proto bych si ho nikdy nekoupil a neodvážil se ani to komukoliv doporučit. Ta debata vznikla u výběru těla za pár šupů kdy se jedná o možnost mít prakticky to samé ve starším těle z vyšší řady nebo v novým těle ale s menším uživatelským komfortem. Navíc bez možnosti použít AF u starších skel. Komplet do 5tis. takže usuzuji, že i možnost nákupu slušných levných objektivů hraje roli.
    PEKK
    PEKK --- ---
    MILAZAJICEK: dohanet k silenstvi???mel jsi ho vubec v ruce?
    Sam jsem mel D40x pres 3roky a krome absence predniho kolecka a horniho displaye (coz jsou vysady drazsich modelu) jsem s ergonomii byl hodne spokojenej. Naopak mi prisla oproti canonu hodne intuitivni a lidi kolem me si ho taky pochvaluji, jsi prvni kdo si stezuje:)
    Fotak byl ve svy dobe nejlehci zrcadlo, coz pro dlouhy pesi cestovani nebylo vubec od veci, proto je trochu drobnejsi, ale pro holky ideal.
    A jak rika replikant, D60 ma navic jen vibracni cisteni cipu a snad d-lighting...a oproti xku nejsou rozdily prakticky zadny...
    A fotky z neho lezou skvely, za ty prachy...
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    id MILAZAJICEK dost přehání a dramatizuje, ubrat tak 30 procent a dalo by se souhlasit, rozhodně to není strašný, s D60 je to téměř totožný foťák, až na rozlišení a pár detailů, "klasickej" nikoní stavovej dislej je, stejně jako u konkurence canon, sony, pentax, až od vyšších tříd těl.

MUI: Mrkni se i na D40x, D60, D3000, je to stará konstrukce čipu CCD, cena je celkem dole, a IMHO kvalitativně stejný výstup jako u cca D70/D100, až na ty neostřící AF skla, ale AF-S objektivů jsou na bazarech hromady (koukej po VR verzi, ta má stabilizaci a ED členy, opticky lepší než bez VRka).
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    FARIN: tak to nikdo dopredu nevi. :) ale ma to byt do 5k komplet
    FARIN
    FARIN --- ---
    MILAZAJICEK: jestli to ma byt nahrada kompaktu tak bude fotit stejne na jeden setak a absence motoru mu vadit nebude.
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    RATTKIN: D60 už má o něco lepší ovládání než D40 ale furt je tam ten neduh s displejem a absenci motoru.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    ted jsem kamaradovi sehnal jetou d60 za 5.500. je nadsenej, chtel si koupit ultrazoom kompakt za 9.000, kterej by fotil mnohem hur.
    netvrdil bych, ze se s tim neda fotit, ergonomie oproti kompaktu je na tom vskutku zazracna.
    TWARR
    TWARR --- ---
    teda aspis af-swm hehe
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam