• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HERKULESNIKON - klub majitelu a priznivcu nejlepsich fotaku
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    LUKAS87: o tom nepochybuju, nebot problemy s FF/BF trapi pouze fotografy, tzn. lidi, kteri fotografuji a ne si o tom jen akademicky povidaji na internetu.

MUI: udelej jednoduchej test. Dej fotak na stativ, ci jinej pevnej podklad a udelej dve fotky. Jednou zaostri pres hledacek, podruhe maualne (idealne pres zivy nahled, tam muzes pouzit i automaticke ostreni, nebot detekce kontrastu je presnejsi nez ostreni pomoci faze). Pokud bude ostrost, ci spise neostrost stejna, je to obecne blbej kus objektivu. Pokud bude vysledek pres zivy nahled lepsi, porad je to blby kus objektivu, ale zpusobeny front focusem, coz se da seridit. Ja bych ten objektiv, pokud je novy, ale vratil a koupil rovnou bezvadny kus.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    LUKAS87: nebo se spíš domluv s PLAYERem, já obsesí ohledně obrazový kvality moc netrpím...
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    MUI: asi takhle - půjč mi tvůj foťák a objektiv a já na to příjdu.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    MUI:
    1. rovina hloubky ostrosti neni rovina, ale sféra pro jednočočkový objektiv a pro komplikovanější konstrukce je to často dost různě zakřivená plocha.
    2. AF senzory nejsou přesný.
    3. ostrost souvisí s kontrastem.
    4. ostrost souvisí s nastavením algoritmů doostření po interpolaci z bayerovi masky.
    5. můžeš mít blbej kus, ale je to míň pravděpodobný, než že je to "rukama".
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    MUI: já vidím, že ta z photozoně je ještě rozplizlejší. a je focená za kontrastního světla. vem to v potaz, prosím.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    hele a to očekáváš na f/1,8 mimo střed něco jako pixel-art?
    zlatý časy, kdy se fotky prohlížely v podobě zvětšenin 13x18...
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    MUI: ono je to logo "studena" je asi stejně ostrý, jako obličej pána z předcházejících fotek...
    PEJR
    PEJR --- ---
    MUI: pohyb modelu se taky počítá
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    MUI: jestli se chceš hádat, tak je to rukama.
    PEJR
    PEJR --- ---
    MUI: tohle se mi zdá na lehkou pohybovou neostrost a zaostřeno před objekt...
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    máš imho špatně zaostřeno, a nemůžeš očekávat, že na f/1,8 ti z objektivu poleze tak ostrá kresba, jako na f/4 a menší clony...
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    nepřeceňujete trochu možnosti bayerovy masky, ehm? .)
    PEJR
    PEJR --- ---
    MUI: jojo, spíš něco nahoď, ten objektiv v normálním stavu nemá problém s ostrostí.. jestli se ti to zdá neostrý i pokud máš určitě přesně zaostřeno, tak máš buď špatnej kus, nebo ti pomůže jedině D800+1.4/35
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    MUI: tak radsi nahod nejaky fotky ve full a kouknem na to..posilat na server neco ve full rozlisnei jsem linej, ale fotim tim sklem uz pres rok na D700 (a zkousel jsem i vic kusu)
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    kdyžtak tady samozřejmě minimálně upravený fotky
    Nikkor AF-S DX 35mm f/1.8 G - Review / Test Report - Sample Images & Verdict
    http://www.photozone.de/nikon--nikkor-aps-c-lens-tests/628-nikkor3518dx?start=2
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    na ostrosti nezáleží.
    TWARR
    TWARR --- ---
    kro mtoho, ze je ostrost precenovana, tak je naprosto v pohode. pokud nechces resit fotky, kde je uprava temer vzdy, tak se podivej na mtf grafy, neni jine varianty. kazdopadne ostrost u toho skla neni problem, ba naopak ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam