• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HERKULESNIKON - klub majitelu a priznivcu nejlepsich fotaku
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    TRAMIN: :D
    Comparison of Nikon Burst Shutter Sounds
    https://www.youtube.com/watch?v=2DC1FsR8B8g
    TRAMIN
    TRAMIN --- ---
    a ja bych chtěla slyšet ten zvuk :D
    ALKALOID
    ALKALOID --- ---
    REPLIKANT: zvuk zrcadla, co budi respekt, je na koncerte vyborna ficura :)
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    FAAREX: pojud to musi byt DSLR, tak rozhodne D300 v DX casti nebrat - radeji budu mit D5200/D5300, idealne D7100 s tou 35/1.8
    Ale spis bych se zameril na nejakou bezzrcadlovku - ja preferuju Nexy, tam je bohuzel 35/1.8 se stabilizaci docela drahej, ale mozna se z tech 10% stane 20-30%, kdyz to pujde do kapsy u kabatu..
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    FAAREX: Varianta kombinací a2 a b1 tzn. D700 + 1.8/35 DX na F2.2 do interiéru naprostá pohoda, vinětace malá, případně minimální ořez černých růžků, tu kombinaci mám a nejpoužívanější variace pro situaci místnost či konzert, teď co mám 1.8/28 FX tak leží na poličce... Výhody? Slušej výstup na 3200 ISO, velkej hledáček a zvuk zrcadla, který budí respekt! ;)
    BAGRNASTROME
    BAGRNASTROME --- ---
    FAAREX: Řešil jsem před nedávnem podobné dilema. Nakonec jsem si uvědomil, že těch cca 10 % času, které nyní fotím s DSLR, se v budoucnu bude ještě zkracovat, čili jsem nakonec zůstal u D90. A Tobě bych o ní taky doporučil zauvažovat. Nebavíme-li se o D300s, pak ta D90 za míň peněz a celkově menší krám podá dost srovnatelný výkon. Nicméně pokud Ti jde o lepší výkon, pak rozhodně D700.
    Jinak ekv. 50 mm mi přijde na Tebou vyjmenované zaměření zbytečně dlouhé, já bych volil ekv. 35mm nebo možná i 28mm. Ale pokud "vidíš svět" padesátkou, pak se není o čem bavit. Cartier-Bresson to taky tak měl...
    ALKALOID
    ALKALOID --- ---
    FAAREX: rozhodne D700 kdyz uz
    SOFIC22
    SOFIC22 --- ---
    FAAREX: bych to videl spis na D7000, podle toho co pises, než D300 už je starší stroj :)
    A cenově by ses vešel mezi ty dva, zlatá střední cesta :)
    PAVELDUFEK
    PAVELDUFEK --- ---
    FAAREX: D700 to je jedina mozna volba :-))
    ORORUN
    ORORUN --- ---
    FAAREX: b,
    FAAREX
    FAAREX --- ---
    Zdravím, měl bych dotaz na zkušenější :)

D300 nebo D700?

Focení se věnuju cca 9 let na amatérské úrovni. Prošel jsem různými kompatky, ultrazoomy až po LX3, ale poslední roky všechno leží v šuplíku, protože s iPhonem je pro mě na ty momentky výstup dostatečný a znáte to .. "the best camera is the one you have with you". V 90% procentech případů si tedy vystačím s telefonem.

Těch 10% případů, kdy tel. nestačí jsou indoor momenty, kde je méně světla a k tomuhle se váže můj dotaz. Mám celkem jasno v tom na co foťák chci a vývojem "širokáč + zákl. zoom + tele" jsem si prošel. Fotit s DSLR mám v plánu jen oslavy, rodinné akce, momentky doma a semtam reportáž foto. Ve většině případů tedy lidi.

Ze všech výše popsaných důvodu mi přijde nejlepší a nejvhodnější pevné a světelné sklo s klasickou kinofilmovou ohniskovou vzdáleností 50mm.

Zároveň tím, že to budu využívat jen v 10% případů, v tom nechci utopit zbytečně hodně peněz. Nicméně mám rád kvalitní věci, které nějakou dobu vydrží a budou fungovat. Zvažuju tedy dvě varianty, které mi přijdou nejlepší poměr cena/výkon:

a,
    D300 + Nikon 35mm f/1,8 AF-S NIKKOR G DX
    - tělo se dá sehnat jeté za 9k a objektiv za 4k .. celkem bych tedy měl imho dost kvalitní set za 13k
    - je už to ale x let starý stroj a s nákupem starší techniky nemám vůbec žádné zkušenosti

b,
    D700 + Nikon 50mm f/1,8 AF-S NIKKOR G
    - tělo se dá sehnat jeté za 23k a objektiv za 3k .. cena 26 k je sice dvojnásobná, ale je to FX a k tomu se právě váže má otázka.

Vím, že u FX bych dosáhl daleko lepších časů při focení v místnosti (bez blesku) a lepšího výstupu, ale nebudu ty fotky nikdy tisknout na větší formát než A1 a co netuším, tak jestli se ten rozdíl v ceně vyplatí a ten výstup/světelnost, bude mezi DX a FX až tak rozdílná?

Byl by tady prosím někdo, kdo to nějak reálně dokáže zhodnotit a poradit? Budu taky rád za jakýkoliv jiný názor, který to celé shodí do stolu a pro tu popsanou situaci dodporučí jakékoliv jiné řešení, které bude dával smysl. Díky!
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    IOT_JH: Opticky i o neco jo..ale ostreni ma Nikon trochu rychlejší, takze na sport bych preferoval ten.
    IOT_JH
    IOT_JH --- ---
    Nekde na internetech rikaj, ze Tamron SP AF 70-300mm f/4,0-5,6 Di VC USD je i lepsi, nez ten Nikon. Nekdo zkusenost?
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    MLIKARNA: hojej, fotbal, volejbal, psy, kone - zadny problem. Jak outdoor, tak indoor. Samozrejme je zadouci mit telo, co zvlada uspokojive vysoke iso, vzhledem ke svetelnosti. Mam ho skoro 8 let, za tu dobu odvedl dost solidni prace, i na tech kritizovanych 300mm.
    MAJA
    MAJA --- ---
    MLIKARNA: Měl jsem ho na DX těle, 70 až cca 220 mm kreslí typicky celkem slušně, pak už jde kvalita dolů. Váha, rychlost ostření (vzhledem ke světelnosti teda) i stabilizace celkem slušná. Na focení srnek v tmavém lese to není, fotbal to dá bez problémů.
    ASACHI
    ASACHI --- ---
    MLIKARNA: Na sport bych si vzal neco co ma lepsi F-Stop ... idealne 70-200 f2.8
    TRAMIN
    TRAMIN --- ---
    HUGGI: no vsak ta uz je pryc. ted jsem tam dala starsi z druhe zrcadlovky a planuju zajit do Skody vecer pro jinou
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    TRAMIN: Osobne bych tu kartu vymenil..kdyz se to stalo jednou tak je velka šance ze se to bude opakovat
    TRAMIN
    TRAMIN --- ---
    HUGGI: no dost mi zatrnulo, snad uz je to bez problemu
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam