• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HERKULESNIKON - klub majitelu a priznivcu nejlepsich fotaku
    KOC256
    KOC256 --- ---
    PLAYER: Ja to myslel jako seriozni dotaz. Fakt nevim...
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    KOC256: hipsters? :)
    KOC256
    KOC256 --- ---
    MENTOL_: V kterych oblastech jsou primarnim nastrojem?
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    REPLIKANT: digitalni fotaky byly tak nejdriv "trend" a jak to dopadlo :)
    EGGH
    EGGH --- ---
    Má tu už někdo Nikon D5? Příp. byl by ochoten mi poslat lehce podexponovaný NEF na iso 100? Kdyžtak pošta, díky!
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    REPLIKANT: mirrorless je dnes jiz zcela seriozni a zabehly segment, davno to nejsou jen doplnkove hracky, naopak jsou v nekterych oblastech jiz primarnim nastrojem. Nikon i Canon se bohuzel zcela predvidatelne vali setrvacnosti kolosu, ktery neni schopen a ochoten opravdu realne reagovat na pozadavky/preference zakazniku a porad nabizi to co si mysli, ze by zakaznik mel chtit. To funguje prave v tom zabehlem segmentu DSLR, ale s bezzrcadlovkama, kde je konkurence a moznosti o dost vetsi a je potreba, aby naplnovaly i jine pozadavky a zacleneni do "workflow", uz tolik ne.
    Obe znacky predvedli "amatersky pokus" a pak udelali tu chybu, ze z reakce trhu usoudili, ze seriozni nabidka neni treba (nebo jim to moc dlouho trva, vysledek stejny). Srovnani se Sony emount vs. amount neni relevantni, o amount dnes uz skoro nikdo nestoji, je tedy normalni, ze pomalu vymre, proste je potreba vyrabet a nabizet to co si trh/zakaznik zada nezavisle na tom, jaka je tradice. A hlavne, kazdej kdo ma Nikon nebo Canon zrcadlovku, tak v pripade poohlizeni po bezZ by nejvic ocenil povedeny model od sve znacky, aby mel obdobne ovladani a nativni moznost s objektivy, ale tim to oni uplne zazdili a velmi casto takovy clovek po doplneni o Sony a spol zjisti, ze ten puvodni foto DSLR hardware uz treba ani nepotrebuje. Proste fail na vsech frontach :/ vyjimkou snad budiz u Nikon 1 zvireci discipliny s focenim do dalky za dobreho svetla - ptaci, wildlife, ale to je dost maly trh.
    ASACHI
    ASACHI --- ---
    REPLIKANT: Sony A7 se daji nabijet z powerbanky co ma vystup 2.5A. Coz je treba pro me killer feature v pripade ze bych se rozhodl natacet delsi videa nekde. Nacpes to takhle cele na gimbal a nemusis se cely den zastavit (za predpokladu, ze ti nevadi pridana vaha).

Ja verim ze zrcadlo casem vymizi jak budou mizet nevyhody mirrorlesu, ktere v soucasnosti jsou jenom technologicke.

Jinak ad realisticka predstava ...

Tak v soucasnosti jsou v mych ocich u mirrorlesu tydle problemy (pro me):
    - pomaly hledacek pro foceni rychlejsi veci
    - spatny low light auto focus
    - tragicka vydrz na baterii oproti DSLR
    - neexistuje profesionalni telo -> ovladani

prakticky vse vyse uvedene je jednoduse technologicky resitelne.
    - vzit telo z D810 s ovladanim, nacpat do nej cutting edge technologie (prakticky novou generaci sensoru) a verim ze vyhody takovehodle fotaku by prevazily jeho nevyhody a pro spoustu lidi udelaly minimalne zajimavou alternativu k DSLR.

Ja bych do toho rozhodne sel :)

REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    ASACHI: Pořád chybí nějaký kloudný argumenty. Rozuměj, já jako promoter Nikonu bych nejraději měl plnou nabídku DSLR, mirror-less, mid formatu a akčních kamer a handy camer pod jedním brandem, všechno se stejným bajonetem s různými adaptery.... takže já mám poptávku naprosto nejširší, protože chci uspokojit zákazníkovy poetřeby, a zákazník jsi i Ty. Takže o tom není řeč. Chci tu diskuzi posunout od pouhého nadhození "Já bych chtěl tohle a tohle" k realistické představě, jestli je to možné a za jakých podmínek. Jinými slovy, když si jdeš koupit motorku, a začal by jsi tam vymýšlet všemožný představy co by jsi chtěl a nechtěl, tak se stebou normálně ten prodejce - promotér, po chvilce přestane normálně bavit, v některých autosalonech tě vyvedou. Jenom u foťáků, lidi začnou povádat, co všechno je špatně a mělo by být jinak, ale mám pocit, že velice naivně vycházejí jenom ze svým potřeb. Rozumíš?

"Me treba vyhovuje u mirrorlesu i ze jsou lehci a jdou nabijet z powerbanky." - No pokud má baterka více jak 5,5V tak přes USB (resp. z powerbanky) to buď nenabiješ úplně a hodně pomalu, takže nevím o čem mluvíš, když současné fullframe DSLR a mirrorless mají 7 a více Voltů.
    ASACHI
    ASACHI --- ---
    REPLIKANT: Tak ono je to nabidka / poptavka.

Na jsem poptavka a cekam nabidku

Ty ses spokojeny s aktualni produkci ... to je zcela v poradku :)

Me treba vyhovuje u mirrorlesu i ze jsou lehci a jdou nabijet z powerbanky.
    Vse ma sve pro a proti ... nejvice by mi usnadnilo zivot, kdyby Nikon alespon umoznil sklopit u DSLR zrcadlo trvale a jet v mirrorless modu. Je to prakticky jen softwarova zalezitost.
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    DOTCOM: To že je něco posledních pět let trend, celkem logicky, že tu nic předtím nebylo, neznamená, že by měla zavedená firma převést výrobu ze zrcadel na bezrcadla. Doufám, že nejsi tak naivní, aby jsis myslel, že by dělali oba dva systémy zároveň. Nikdo to nedělá (třeba Sony, ukočnili SLT aby se mohli věnovat mirro-less), tak zkus najít jiný argument, který bude realistický, ne ryze fantaskní. ;)

ASACHI: nemam to jednoduchý, protože

A) zvuk závěrky tam máš, nebo se pletu? resp. jde udělat i plně elektronická závěrka i u DSLR, paradoxně všechny A7, krom posledních dvou, mají hlučnější chod než D810 a D750 dohromady :)
    B) to je zajímavý argument, akorát co často mluvím s fotografi, tak je to tak půl napůl, někdo to vyhledává, a někoho to irituje, že nevidí tu scénu jak opravdu vypadá přesně, né jaké nastavíš hodnoty expozice (příklad, fotim svatbu, a chci jednu fotku udělat tmavší a jednu světlejší, jednoduše mám expozimetr, a podle toho se řídím, a zároveň mi nic nebliká do očí, podle toho jak nastavím expozici)

takže za A) 0% bodu za B) 50% bodu

Zkuste dál, čekal jsem víc. :)
    ASACHI
    ASACHI --- ---
    REPLIKANT: mno to mas jednoduchy

A) nemas zvuk zaverky
    B) vidis v hledacku jak bude fotka vypadat
    = pro svatebniho fotografa 2 dostatecne duvody na to prejit :)

Mit mirrorless s ovladanim D810, tak ja jsem maximalne stastny. Tradicni zrcadlovka nema pro me treba zadnou vyhodu.
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    REPLIKANT: protoze mirrorless jsou narozdil od dslr na vzestupu?
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    Zajímavý je, že často slyším, že by Nikon měl dělat mirror-less. Dokázal by někdo z Vás, septat důvody, proč by to měla firma, která vyrobila 95 mil. kusů objektivů na zrcadlovky, sebemenší důvod dělat? (mám namysli FX minimálně DX velikost snímače, pochopitelně menší mirror-less už dávno dělá, že jo)
    ASACHI
    ASACHI --- ---
    LUBOB: spise kdyby to byl konecne mirrorless :)

Ceka me nakup fotaku pristi rok (D800 uz pude asi do duchodu) a rad bych konecne bez zrcadla.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    YNZA: pockej si na D510. ten snad bude mit blesk :-)
    YNZA
    YNZA --- ---
    PLAYER: No tos me nepotesil, toz posetrim na D500 :/
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    Kdysi dávno jsem viděl nějaké custom firmware na Nikony. Nevíte jestli není nejakej na d90, jestli to sledujete ? Mé Google FÚ nepochodilo.
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    YNZA: jestli ti muzu dat radu, zalozenou na osobni zkusenosti s sestinasobnou reklamaci AF u D7000, tak pokud te to jooo sere (coz predpokladam), tak ten fotak prodej. Penize za "serizeni" v servisu jsou vyhozene penize.
    YNZA
    YNZA --- ---
    Zkusil bych, pokdu to nebude mos drahy, nechat seridit svuj D7000, protoze to ostreni me sere. zajima me esli to do Pjahy lze poslat, nebo to mam resit u prodejce (ale je to po záruce, megac)?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam