• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HERKULESNIKON - klub majitelu a priznivcu nejlepsich fotaku
    AMAROK
    AMAROK --- ---
    REPLIKANT: Dik za kritiku a info. Řešil jsem technickou stránku věci a nenapadlo mě, že je to blbým focením :o) Nicméně i tak jsem přesvědčený, že ten načervenalý pruh na spodku fotky (nic jiného neřeším) je tepelný šum a že je dost výrazný.
    Teď zkoušíme s kolegou D5100 a také tam na jiném okraji je, ale né tak výrazný (to přikládám méně citlivému snímači s méně Mpix) a objevil se mu až při dlouhé expozici.

Ty podexponované fotky jsou focené do FINE JPG se zapnutým nejmírnějším odšuměním na vysoké ISO.
    Doslechl jsem se, že v LR je funkce "JPG ARTIFACT REMOVE", která toto snad umí odstranit. Vyzkouším a dám vědět.
    MAJA
    MAJA --- ---
    REPLIKANT: Asi jsem málo masochista používat Capture NX-D a víc líný, ale dělám všechno v LR. Na Nikon foťáky už mi dlouho nevadí std. Adobe profil, na fotky ze Sony RX100mk3 ale aplikuju často Neutral/Standart profil - ty barvy prostě nejsou to pravé ořechové.
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    MAJA: Mas pravdu, nadruhou stranu, pokud nepotrebujes tyto fotky tisknout na A4 tak z toho udelas pomerne slusny fullHD i na ISO 6400 po pdsumu, zmenseni a doostreni.

Jo Capture NX-D odsumuje dlouze, ale kvalitne.

Ja teda pouzivam PS LR, kde si nastavuji v Calibration jiny nez Adobe Standart profily, ale i tak mi prijde z hlediska poskladani obrazu a detailu na 100 procent nejlepsi ten Capture NX-D, ten pouzivam na jednotlive fotky, kde uz vystup vypada slusne uz z fotaku, ale potrebuju jenom zachranit svetla a odsumit.
    MAJA
    MAJA --- ---
    REPLIKANT: přeexponovat se častp vyplatí, ale u DX foťáků na ISO 6400 je to už za hranicí - v tomhle případě clonové číslo už nezmenšíš (pravděpodobně ve tmě fotíš na plnou díru), prodloužení času ti rozmaže lidi a ISO už si dávno vymýšlí. Čert vem šum, ten se dá omezit SW, ale barvičky/dynamický rozsah a kresba (rozuměj nezborcený obraz, detaily) už dohromady nedáš.

Capture-NX D opravdu umí odstraňovat banding apod. ???
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    ASTRING: mam ten samy problem s D700 :/
    Rozeberu kde co, ale na DSLR si teda netroufam :)
    EGGH
    EGGH --- ---
    ASTRING: Měla by to být chyba komunikace konektoru od paměťové karty k desce. Tady si troufl na opravu dotyčný sám http://www.stephanmantler.com/tech/d70s-camera-repair/
    ASTRING
    ASTRING --- ---
    Potrebovala bych radu prosim, nikonD70 hlásí chybu CHR, zkoušela jsem vyměnit dvě karty a nic nefunguje.Nějaká rada co s tím aby se dalo zase fotit? Dekuji
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    AMAROK: Viz nize, odpoved pro id MAJA, odpovidal jsem, hlavne tobe.
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    MAJA: To je sice pravda, ale nevim jak to souvisi s Amarokem? Teplotni sum je jedna vec a barevny sum na vysoke ISO, zvlaste kdyz je fotka vyrazne podexponovaná tak je v tmavych (tzn. vsude) oblastech videt vice. Takze, pokud to jde (coz neni casto, chapu) tak spise preexponovat a pak ztmavit nez obracene. A hlavne, pokud fotis do RAW, a nevyvolas to v Nikon Capture NX-D, tak se nejedna o garantovany vystup Nikonu (ale Zoneru, Adobe, std..). Stejne, jako kdyz nekomu neostri Sigma, tak to neni problem Nikonu, ale Sigmy.
    AMAROK
    AMAROK --- ---
    MAJA: Díky moc, vysvětleno.
    MAJA
    MAJA --- ---
    AMAROK: Při dlouhé expozici (nebo lépe ještě několika po sobě) se snímač ohřívá a bohužel často nerovnoměrně od okolní elektroniky uvnitř. Ad pruhy viz. např. http://photo.stackexchange.com/questions/41874/what-causes-banding-noise
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    AMAROK: Nesmysl, je to tmavy jak bota kamarade, min tak o 3EV
    AMAROK
    AMAROK --- ---
    EGGH: Ano, je to podexponované - ale max o 0,5 EV (první dvě). Ještě tedy přiložím poslední - ISO 1250 - pruh do fialova po pravé straně

Mohlo by to způsobovat zahřátí čipu od nějakého zdroje tepla u jeho spodní hrany? Např. při dlouhém focení?
    Díky

EGGH
    EGGH --- ---
    AMAROK: Je to podexponované a pěkně to na 100% přiblížení a ISO 6400 nebude vypadat nikdy.
    AMAROK
    AMAROK --- ---
    Poslední obrázek prosím ignorujte, zřejmě to je jen odraz od světelného zdroje.
    Při detailním prohlížení to je nejspíš červený šum, čím blíže ke spodnímu okraji, tím výraznější.

... A teď jsem ve fotáku vypnul odšumování u vysokého ISO a pruh se z cca 2/3 vytratil. Pořád vidím na 100% přiblížení u toho okraje více "červených teček" než jinde na fotce, ale není to tak děsivé.

AMAROK
    AMAROK --- ---
    Ahoj. Moje první focení s D5300 na ISO 6400 nedopadlo vůbec pěkně:

Ten pruh do červena (fialova) po spodní straně je nepřehlédnutelný. Se zvyšujícím/snižujícím se ISO se mění i jeho intensita - vidět je už na ISO 1600. Zpětným prohlížením fotek vidím, že to je dlouhodobá záležitost.
    Please help

HANOUCH
    HANOUCH --- ---
    KRMELEC: Ahoj, dik za inspiraci. Mam taky 5100, taky rad fotim v noci a nerad menim baterky.
    O vikendu jsem mel trosku casu a po delsim vyzkumu jsem objednal tohle:

Ex-Pro® Nikon On-The-Move 16000mAh Rechargeable Battery: Amazon.co.uk: Camera & Photo
    https://www.amazon.co.uk/...pC_nS_ttl?_encoding=UTF8&colid=1KGDZX40H32M5&coliid=I1DXZY03Y93KBG&psc=1

Ma to vcelku dobry recenze a daji se k tomu prikoupit adaptery na ruzny druhy fotaku. Vyrobce tvrdi ze pack ma vydrzet 12* dyl nez klasicka baterka.

K tomu nabijeni pres laptop, power pack se nabiji pres micro usb a vyzaduje minimalne jednu amperu takze k tomu aby si to mohla nabijet laptopem z usb 2.0 imho potrebujes jeste tenhle kabel pro nabijeni z dvou portu.

StarTech 1 feet USB Y Cable for External Hard Drive - Dual USB A to Micro B: Amazon.co.uk: Electronics
    https://www.amazon.co.uk/..._1_2?s=electronics&ie=UTF8&qid=1473681988&sr=1-2&keywords=dual+usb+cable

Az to prijde vyzkousim a poreferuju :)

REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    HANOUCH: Ahoj, absolutne zadny.
    HANOUCH
    HANOUCH --- ---
    REPLIKANT: Zdravim. Mas s tim zdrojem zkusenosti. Na amazonu totiz ma jen jedno, dost spatny review.
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    KRMELEC: Tohle je to co hledas
    JUPIO Power Vault EN-EL14 externí zdroj | Centrum FotoŠkoda
    https://www.fotoskoda.cz/jupio-power-vault-en-el14-externi-zdroj/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam