• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HERKULESNIKON - klub majitelu a priznivcu nejlepsich fotaku
    IOT_JH
    IOT_JH --- ---
    KRMELEC: Hele, bud chces poradit, nebo nechces. Ja mam pocit, ze moc ne.
    KRMELEC
    KRMELEC --- ---
    IOT_JH:
    ohniskovou vzdálenost jsem neřešila - potřebuji širokáč, tedy oh. vzd. malou (třeba 10 až 24 ?)
    DX nejdou na fullframe, ale já to mám naopak - mě funkce objektivu pro fullframe nebudou fungovat na APS-C snímač. Jako třeba šíře/úhel záběru DF širokáčů - o to mi jde.
    Zda to má nebo nemá motůrek už se vždycky dá nějak dogooglit. Většinou je to označení HSM (Nikkor, Sigma, Tamron, Samyang).

ULTRAMARINE: Good point. Asi bych si nějaký manuální měla půjčit na vyzkoušení. To vůbec není špatný nápad ;c)
    IOT_JH
    IOT_JH --- ---
    IOT_JH: Jeste jinak: ten obraz se nijak nezvetsi. Ty si jenom tim mensim cipem udelas vetsi vyrez z ty promitany plochy.
    ULTRAMARINE
    ULTRAMARINE --- ---
    KRMELEC: Point je v tom, ze pri tehle ohniskove vzdalenosti a clone kdyz naostris rekneme na 2m, tak zhruba od metru do nekonecna budes mit vse ostry (na CROPovy fotaky rozhodne).
    IOT_JH
    IOT_JH --- ---
    KRMELEC: Ohniskova vzdalenost se udava na vsech objektivech stejne, bez ohledu na urceni. DX objektivy nejdou pouzit na fullframe, protoze nepromitnou dost velkej obraz, aby to pokrylo celou plochu cipu. Obraz z 20mm dx skla normalni 20mm bude na aps-c fotaku stejnej. To samy plati treba u objektivu a stredoformatu. Ohniskova vzdalenost, ktera je mensi nez uhlopricka citlivy plochy je povazovana za sirokou, delsi zas za tele.

System tech ultrazvukovejch ostricich motorku se u kazdy znacky jmenuje jinak.
    KRMELEC
    KRMELEC --- ---
    ULTRAMARINE: Když já nemůžu ostřit manuálně. I když si seřídím dioptrickou korekci u hledáčku, stejně prd vidím a manuálně ostřit přes display je hodně divný způsob. Budu motůrek potřebovat. Ale dík za tip!
    ULTRAMARINE
    ULTRAMARINE --- ---
    KRMELEC: docela dlouho jsem pouzival Tokina 11-16/2,8 a byl dobrej.
    Pripadne Samyang 14/2,8, ten je fullframe.
    Oba dva jsou myslim, ze manualni fokus, nicmene pri takovym ohnisku a clone a z toho vyplyvajici hloubce ostrosti to vubec nevadi.
    KRMELEC
    KRMELEC --- ---
    Čau, dnes jsem si koupila v pořadí páté Nikoní tělo D5600 a chtěla jsem k tomu i širokáč Nikkor 20mm se světelností 1,8, ale bylo mi vysvětleno, že je to na full frame a tedy pro toto tělo by se záběr zvětšil jen cca o 20%

Můžete mi prosím doporučit širokoúhlý objektiv pro APS-C se světelností alespoň 2,8 nebo nižší?
    Chtěla bych se dostat na cenu pod 22tisíc a tedy beru klidně i bazarový kus!

Už vím, že mám hledat Nikkor DX (ne DF) a nebo Sigma DC (ne DG).
    PS: Chci ostřící motůrek v objektivu (HSM se tomu tuším říká).

Co mám zadat do vyhledávání? Kdykoliv najdu něco přijatelného, je to na full frame :c(
    Jediný objektiv, co je všude v prodeji, je NIKKOR 10-20mm f/4.5-5.6G AF-P VR DX a tam se mi nelíbí světelnost (i když krásných 9.000,-).
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    ted koukám ze ta baterka vydrží jen 10-15minut videa.. to je dost zklamání ne?
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    DOTCOM: manuály určite
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    QWWERTY: no nejen, pujde na to nasadit uplne cokoliv...
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    SYKES: na druhou stranu zmenseni flange distance konecne umozni bezproblemovy pouzivani vsech M42 objektivu, ne? :)
    SYKES
    SYKES --- ---
    EGGH: potřebují prodávat nová drahá skla... a Kai má ve videu níže dva dobrý body: umožní to konstruovat nová světelnější skla (aneb ohlášený 58/0.95, který vychází ze stávajícího 58/1.2), zmenšili flange distance (asi zas konstrukční výhoda pro nová skla), navíc se tam vejde redukce na skla všech ostatních (ale to asi nezamýšleli)...
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    EGGH: imho ze dvou duvodu - jeden je registracni vzdalenost (FX ma tusim 44 mm a tenhle 16), coz znamena ze ty fotaky muzou bejt skoro o 3 cisla tenci. Druhej je prumer bajonetu, kterej je u novyho mountu vetsi, a tedy je teoreticky mozne na nej delat svetelnejsi skla (nekde jsem cetl ze nikon napriklad nema 85/1.2 kvuli tomu ze by se do prumeru bajonetu nenacpal)
    EGGH
    EGGH --- ---
    Proč tam vlastně nemohli dát mount z DSLR a tím pádem to zpřístupnit na stávající FF objektivy?
    PEJR
    PEJR --- ---
    Say no more..

Nikon Z7 Hands-on First Look
    https://www.youtube.com/watch?v=QhTPepixEAc

No lag je myslim docela cool, a to ze na to pudou nasadit uplne vsechny objektivy taky neni marny..
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    v dalsi generaci budou dva sloty neboj, počkej 3roky :)
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    ASACHI: Nikon se nikdy nechyta za nos, to je ten problem :) oni proste zijou v dojmu, ze chrli to nejlepsi za vsech okolnosti. Ve svete DSLR to tak vicemene je, ale jakmile jde o neco jen trochu vedle nebo jinak, tak to radeji zazdi/zrusi nez aby to melo nejakou uspokojivou vyvojovou linii pro zakaznika.
    Tentokrat to vypada vlastne docela dobre, az na ten slot, predrazeny skla (ktery jsou asi vic nez jen refresh z FX, ta 50mm ma nejaky ED atd - coz tedy nevim jeslti je dobre, zalezi jaky ED, ale cena za 50 na vstup do systemu proste nesmysl), velikost mozna vetsi nez optimalni (mam uz zazity A7 III, nic vetsiho nechci, jen o minigrip/Lplate na malicek) a to nejvic revolucni sklo na tu obrovskou diru co tam zeje ma manualni AF - proste elementarni veci, ktery jim proste rekne kazdej profik, ze takhle ne, a stejne maji nejaky duvody proc to tak udelat. Jinak to asi bude fungovat, ale necekat nejaky rychly "aha, zakaznik chce tohle jinak, vylepseme to" :)
    ASACHI
    ASACHI --- ---
    Vim ze tu je hodne lidi, co maji k Nikonu jako firme profesne blize nez ja ... tak zkusim naivni dotaz :)

Myslite, ze je nejaka sance, ze by se Nikon chytil za nos a udelal refresh tech fotaku co vydal? Jakoze si prectou internet, kde je 3/4 komentaru o single XQD slotu, tak ze by namisto single XQD udelali dual SD verzi?
    NEHEHEHEHE
    NEHEHEHEHE --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam