• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HERKULESNIKON - klub majitelu a priznivcu nejlepsich fotaku
    SUK
    SUK --- ---
    ROMANICAK: I relativne novy fotaky viditelne sumi pri ISO 100. A vzdycky budou, to je holt omezeni analogovych obvodu dany realnym svetem. Samozrejme - je to lepsi a lepsi, k tomu jeste existujou cim dal lepsi odsumovaci algoritmy, ale "bez sumu" je nerealny pozadavek.
    ASACHI
    ASACHI --- ---
    ROMANICAK: Tak ono hlavne by bylo dobry si rozhodnout, jestli ten fotak nekdo chce nekam casto nosit (rodinny vylety?) a co v budoucnu chce fotit.
    Podle toho vybrat.

Je dost rozdil nosit na rodinny vylety neco typu X-T20 a D850.

Podle toho muzes resit novy / starsi fotak.
    Jinak foceni je fyzika v praxi, takze cim vetsi sensor, o to lepsi high iso vlastnosti = pokud nechces sum, tak fullframe = mas maly budget nejspise.

btw D800/D810 ted docela zaplavily bazary, pac se rozpadl trh svatebnich fotografu.
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    ASACHI:
    Tyjo, ja myslel ze od dob kdy se dela i ISO 128000 nebo kolik, tak uz to trosku pokrocilo.
    ASACHI
    ASACHI --- ---
    ASACHI: Jinak bez sumu u ISO6400 za 20K muzes zapomenout ...
    Leda fotak z druhy ruky, nejakou D8XX
    ASACHI
    ASACHI --- ---
    ROMANICAK: snad nedostanu ban ... ale za tydle penize Fuji X-T20. Nova se skvelym setovym objektivem tolik stoji.
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    Ahoj,

dostal se ke me pozadavek na pomoc s vyberem zrcadlovky pro zacatecnici (30 let). Rikal jsem si jestli v dnesni dobe neni lepsi bezzrcadlovka, podminka je plne manualni rezim, sanky pro blesk, vymenny objektivy a dostupna kvalitni skla, bez sumu u ISO 6400. Cena do 20000 nejakej zakladni set.

Poradite prosim?
    MECHTILD
    MECHTILD --- ---
    SASOS: Jestli to ale dělá s víc objektivama, nechal bych to ostření seřídit v servisu. Já se k tomu dokopal před nějakym časem u svojí d750, protože mi přišlo divný, že by takovej jinak spolehlivej foťák najednou vyžadoval tolik fine-tuningu, a jen co mi to seřídili, mohl jsem veškerej fine-tuning s klidem vypnout, a to i na af-d objektivech, u kterejch jsem žil v domnění, že to z podstaty bez fine-tuningu snad ani nejde. Prostě life changing zkušenost:)
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    JOHNIEZ: Mas pravdu! A mozna i D700? ok tak to maj blbe..

Nakonec na oficialnich strankach to maj napsany spravne ;)

(skoro uplne nakonci v tech. spec. za hmotnosti)

Objektiv NIKKOR 70–300 mm VR | Formát DX | Superteleobjektiv
    https://www.nikon.cz/...or-lenses/auto-focus-lenses/dx/zoom/af-p-dx-nikkor-70-300mm-f-4-5-6-3g-ed-vr
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    D700 take nebude stopro kompatibilni s AF-P, stejne tak D300s.
    JOHNIEZ
    JOHNIEZ --- ---
    REPLIKANT: vidim tam D7000. Ta s AF-P nepracuje. Takze bych nerekl, ze to maji spravne.
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    DOKKTOR: Je to jak psali lidi nize a Alza to ma spravne tu kompatibilitu, cituji z jejich webu (viz. odkaz co si posilal):

D300S, D3300, D3400, D4, D4S, D5, D500, D5200, D5300, D5500, D5600, D600, D610, D700, D7000, D7100, D7200, D750, D7500, D800, D810, D850, D800E, D810a

AF-P cili krokovy nebo take -P-ulsni motor je skvele presny a super rychly, nicmene je to plne elektronicky prevod (ne jako AF-S).
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    SASOS: AF fine tune je v Setup Menu, vysedli je jenom pri nenasazenym objektivu a/nebo vypnutem AF.
    SASOS
    SASOS --- ---
    JOHNIEZ: aha, díky za tip. kouknu na to, tuhle volbu jsem v menu zahlédl, ale nejak jsem ji měl vyšedlou.
    JOHNIEZ
    JOHNIEZ --- ---
    SASOS: D300 by mela mit volbu AF Fine Tune.
    SASOS
    SASOS --- ---
    no tak, já bych se taky rád zeptal, jestli jste se někdo setkal, s tím, že umře elektronika v objektivu? Je to jen obyčejný setový objektiv 18-55, ale z ničeho nic přestal posílat info o cloně a přestal ostřit. Tělěm to není, prtože mi to nechodí na 2 ruzných tělech a ostatní skla fungjí cajk ...

Pak mám ještě dotaz k D300 je možné, že by bylo potřeba nějak zkalibrovat AF? Respektive je to možné udělat? Přijde mi, že to tělo blbě ostří a potvrdila mi to dcera. Takže se mi to nezdá...
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    MENTOL_: já sem ted právě koupil levně d3200 tělo jako další doplňkovou kameru na stativ a chtěl jsem tam dát ten af-p 70-300, co už mám, protože ten nikkor af-s 18-200, co na tom je, působí už trochu jetě. ale obrázky z toho lezou uspokojivé a na moje zamýšlené použití bohatě stačí. jenom mě tak hned z první překvapilo, když jsem to nasadil, že to neostří ani manuálně.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    DOKKTOR: zrovna tady v Alze to nemaji spravne provazany tu kompatibilitu a D3200 a jine uvadi i kdyz to tak neni prave kvuli tomu AF-P.
    Jinak AF-P jako takovy je super, zvazit jestli neposkocit s telem, kdyby se s tim fotilo treba neco vic 'na rychlost'.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    KRYGLIK: což je docela ehm, uf, .... když podle všech indicií ten objektiv má být s tímto tělem kompatibilní. jako není to nic, kvůli čemu bych se věšel, ale teda dost mě to překvapilo.
    KRYGLIK
    KRYGLIK --- ---
    DOKKTOR: ve zkratce: telo se nedomluvi s objektivem a nerekne at ostri manualne
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    může mi někdo prozradit, proč mi nikkor af-p 70-300
    https://www.alza.cz/nikkor-70-300mm-f-4-5-6-3g-af-p-dx-ed-vr-d4422623.htm
    neostří na d3200 těle? ani automat (což bych i oželel), ale ani manuálně.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    JOPS:
    a) ML-L3 - kapesní, malý a jak už tu padlo, tak $2 kopie funguje bez problémů

b) emulace ML-L3 pokud má tvůj telefon infra - používám pokaždé, když zapomenu ... variant je několik
    - https://play.google.com/store/apps/details?id=dslr.camera.ir.remote.full
    - https://apkpure.com/nir/lol.tdf.nikonir (tuhle pouzivam a koukam, ze uz ani neni na google Play)

c) pokud chces neco rafinovanejsiho a ne IR, muzes koupit treba Meike MC-RC10N
    koukam, ze megapixel i aliexpress ho maji okolo $50, na eBay se da obcas koupit levneji

d) a pak je tu varianta wifi, zvlast kdyz ji ma D750 integrovanou a nemusis ji zapojovat externe
    ale za me osobne je ta Nikon WMU aplikace tak dementni, ze radsi pouzivam ostatni moznosti
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam