• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HERKULESNIKON - klub majitelu a priznivcu nejlepsich fotaku
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    JOHNIEZ: jestli jste někdo zažili podobný trable, normální to není určitě :)
    JOHNIEZ
    JOHNIEZ --- ---
    SKALARIAK: a dotaz je teda jakej? Nepřijde mi to normální a nestalo se mi to, jestli se ptáš na to.
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    Dotaz pro majitele Z6/Z7 a používají FTZ adaptér - občas mi blbnou objektivy a to takovým způsobem, že foťák najednou neví, jaká je clona a přestane s objektivem mluvit, ten neostří a zkouší clonou cvakat, občas se to spraví po chvíli samo, občas je potřeba třeba restart foťáku.....
    MAJA
    MAJA --- ---
    IOT_JH: jsem na tom stejně ... hw firma dodává software, to vždycky špatně dopadne
    CROSS
    CROSS --- ---
    Já jsem měl ze SW Nikonu vždycky ten samý pocit jako IOT_JH; roky jsem používal Aperture, i potom, co to Apple zaříznul, nakonec po váhání jsem přešel na LR a zvyknul jsem si rychle. Zadarmo to není, ale když už tady vtipkuju o hypotékách za HW... jelikož jsem po HW stránce saturován na roky dopředu, nějakých $100 ročně za LR unesu. Co se kvality výstupů týká, na to moje focení úplně v pohodě (jinak řečeno víc nepoznám), ale fotim si jen tak pro sebe.
    IOT_JH
    IOT_JH --- ---
    REPLIKANT: Asi dvakrát jsem si to nainstaloval, že vyzkoušim tyto zázračné kvality. A vždycky jsem vzteky sprostě nadával a mlátil do klávesnice. To rozhraní je tak debilní, že to nejde používat. (Můj názor, jistě to nějak jde. Třeba když je někdo zvyklý na UX z počátku devadesátek.)
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    Ja jsem driv pouzival LR, ale presel jsem trvale na Camera RAW. Licenci na Photoshop mi plati zamestnavatel, takze nemusim resit cenu. Upravy jsou tim padem prakticky neomezene, narozdil od LR.
    DIF_DER
    DIF_DER --- ---
    TEEPEK: Používal jsem kdysi Gimp s různými moduly, pak Zoneramu Photo Studio, teď Luminar 4 a občas ještě Affinity Photo. Přijde na to, co zrovna potřebuju. Pro moje soukromé potřeby mi cokoliv z toho stačí.
    JOHNIEZ
    JOHNIEZ --- ---
    TEEPEK: Tak vzhledem k tomu že je to zadarmo, neni snad tak těžký si to vyzkoušet :-) Mně se na tom líbilo, že úpravy začínám ve stavu, v jakym je i jpeg z foťáku a vystačil jsem si s drobnejma korekcema, pokud to bylo třeba. Kdyby mi ten soft tak nepadal, zůstal bych u toho. Takhle jsem přešel na Capture One.
    MAJA
    MAJA --- ---
    Já měl za to, že CaptureOne vs. Nikon software má téměř identický výstup, LR je na to většinou o chloupek hůř.
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    REPLIKANT: Ale nutno dodat, ze z hlediska hromadnych uprav, rychlosti je ten Nikon soft spise prumer. V tom je LR a Capture One uplne jinde… (Zoner i v tomto znacne zaostava)
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    TEEPEK: To je vtip? Myslis prevod z RAW(NEF) do JPEG/TIFF je nativni soft Nikon NX Studio, z pohledu obrazove kvality naprosto nejlepsi (srovnavano z PS LR/CR a Capture One), ten shit co leze ze Zoneru je opravdu pro zacatecniky co se stim uci… to neni ani srovnatelne…
    VODNIK
    VODNIK --- ---
    TEEPEK: používám Nikon Capture NX-D, úplně mi stačí
    TEEPEK
    TEEPEK --- ---
    Lidi prosím vás, co používáte na posprocess? Jak schopný je ten free SW od Nikonu třeba s porovnáním se Zonerem. Chápu, že Adobe bude asi top, ale ta cena... Díky
    MAJA
    MAJA --- ---
    REPLIKANT: no kvůli D850 resp. nejdřív kvůli D800 jsem dost objektivů vyměnil ... ale že by se mi chtělo měnit F skla za Z ... sice třeba 70-200/2.8 je v Z verzi vyvážená blíž k bajonetu a asi to bude v praxi znát, ale ty prachy ...
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    MAJA: Tak jasne, D850 je top zrcadlo. Z9 bude (je) zase top bezzrcadlo. Pokud mas (chces lepsi objektivy - ostrejsi, rychlejsi, presnejsi, tissi a kremovejsi bukakeh), Z skla, tak to bude bezkompromisni model. Cena o chlup asi vic nez bude D6, ale to je jasny. Je to takova pecka, ze vubec nevim ci sem, jako tusil jsem, ze to bude dobry, ale az tak moc… Mam D4 a D800E. Na D4 nedam dopustit (svatby, reporty, koncerty..). Po zkusenostech z Siny A9 a G skly, neverim Sony ani slovo. Pomaly nabeh, hledacek laguje, celkove to neni to co marketing a fanboys prezentujou. To samy Canon R rada… oproti Z systemu je to od II v podstate hodne podobny… Takze tohle velky dobry :-)
    MAJA
    MAJA --- ---
    nějak už rok/dva nemám zvlášť potřebu měnit tělo z D850 na něco lepšího, tak uvidíme ...
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    MAJA: na ja
    MAJA
    MAJA --- ---
    REPLIKANT: Z9 ?
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    Co sem mel moznost zkusit, tak myslim ze Canon R3 a Sony A1 bude mit slusnou konkurenci a v necem bude muset jeste Nikona dohanet. Uz vim co bude moje budouci fotak (az vyhraju v loterii nebo prodam ledvinu)..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam