• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HERKULESNIKON - klub majitelu a priznivcu nejlepsich fotaku
    B3DA
    B3DA --- ---
    MECHTILD: nastavena clona se do tela prenasi tim otocnym mechanismem kolem bajonetu, takze telo vi, co jsi nastavil I u skel bez chipu. Ten vyrez v clonovem krouzku nemaji Jen hodne stara non-ai skla. Nasledne se uvolni pri expozici ta packa, to je stejny u vsech nikkoru tusim od 60's..
    MECHTILD
    MECHTILD --- ---
    B3DA: ha, takže všechny ty d3xxx a d5xxx zavíraj i ty mechanicky řízený clony a problém je jenom v měření? už jsem to evidentně všechno zapomněl...
    B3DA
    B3DA --- ---
    MECHTILD:
    KULA:
    Clona se zavira pri expozici u vsech skel, ta stara manualni s tim budou normalne fungovat.
    Pripadne se do toho da dat klinova matnice, Jen ten hledacek je dost tiny..
    Na takhle tela bez motoru a podpory mereni funguje trik s merenim, kdyz prepnes do priority clony, vidis graficke znazorneni expozice, pak do M a nastavit cas podle toho..
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    KULA: Manualni ostreni na D3100 bude spis pro zlost (krome nejakych ultrasirokacu), orientoval bych se na AF-S skla (DX i FX).
    Historicky bych mezi prvnima doporucil nejvetsi klasiku Nikon AF-S 35/1.8G DX.
    MECHTILD
    MECHTILD --- ---
    KULA: to myslim taky nejde, protože u těch manuálních skel se ta clona zavírá až při expozici, a na to 3100 nemá ten potřebnej mechanismus. leda by byla nějaká úplně nejstarší generace f-skel, kde to tak neni, ale o tom nic nevim. nejstarší, co mám - taková 135ka někdy ze 70. let - taky funguje takhle.
    KULA
    KULA --- ---
    MECHTILD: rozumím, takže když už, tak už ultra staré sklo, kde je jak clona tak ostření manuální.
    MECHTILD
    MECHTILD --- ---
    MECHTILD: (a u af-objektivů bez vlastního motoru taky nebude fungovat ten autofokus)
    MECHTILD
    MECHTILD --- ---
    KULA: Bajonet je F, připojíš k tomu všechno, ale u 3100 ti se staršíma objektivama (manuálníma a zpravidla těma, co k ostření potřebujou motor v těle foťáku) nebude fungovat clona, resp. bude se s tim dát fotit jen na úplně otevřenou clonu. Clona se u toho foťáku dá ovládat jen elektronicky, což funguje jen u takovejch objektivů pro bajonet F, který mají to označní G.
    KULA
    KULA --- ---
    Prosím pěkně, mohl bych dostat crashcourse? Jsem vždycky měl Canon a teď jsem ukořistil Nikona D3100. Já vím, je to starý a mrtvý ale za pětiklíště jsem ho tam nemohl nechat...Je tam seťák 18-55, takže chci sáhnout po nějakých starých, klidně manuálních sklech. Jenže...chápu správně, že bajonet se jmenuje G? Bajonet F je s manuální clonou? Dám F objektiv do Gčka?

SPIKE411: Nikkor AF 50mm f/1.4 D - taková clonová čísla já rád! máš ho ještě?
    PEJR
    PEJR --- ---
    Doufam, ze to neni jen US

Cameras and photography equipment from Nikon
    https://parts.nikonusa.com/

Dily a manualy pro DIY opravy fotaku
    ISTEVE
    ISTEVE --- ---
    IOT_JH: Zrovna mi dorazil. Rychle vyzkouseno, zatim dobry :-D
    IOT_JH
    IOT_JH --- ---
    ISTEVE: To je dobrej tip! Asi počkám, až bude k mání.
    JUDE: Věřim, ale dvacet mi asi nestačí..
    JUDE
    JUDE --- ---
    IOT_JH: tzaky ma viltrox 20mm/2.8 za 158$ a za tu cenu je fakt super:
    Viltrox AF 20mm f/2.8 lens review
    https://www.youtube.com/watch?v=VRwONvWc7C8&t=324s&ab_channel=ChristopherFrost
    ISTEVE
    ISTEVE --- ---
    IOT_JH: Ted vysel Viltrox 16mm f1.8 pro Nikon Z, a reviews na Sony E verzi byly dost hodne pozitivni.
    IOT_JH
    IOT_JH --- ---
    SKALARIAK: Jo, ale 24-70 mám a to mezi 14 a 24 skoro nepotřebuju. Tak bych rád třeba nějakou lehkou čtrnáctku. (Haha, lehká čtrnáctka)
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    koukam že maj ještě 17-28/2,8 za 30, ale proc to kurva neudelaj do tech 35ti :)) 28 je málo....
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    IOT_JH: dyk za 60K tohle maj - Nikon Z 14-24 mm f/2,8 S
    IOT_JH
    IOT_JH --- ---
    Hele, je nějaký pevný široký sklo na Z mount, full frame s autofocusem? Nebo nechystá se něco?
    Teď sebou táhám 17-35 s ftz, protože občas je potřeba udělat jedna fotka celku, třeba místnosti.
    Nebo je jediná možnost 7Artisians, nebo Laowa bez AF?
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    SANTUS: To je jak novy s 30K nalitano, to nic neni.. kauf btw.
    SANTUS
    SANTUS --- ---
    Po čase nastala změna, a tak bych měl pro případné zájemce funkční D750 s nějakou další výbavou k dalšímu užití.

Ready-2-go výbava (tělo + 50mm + 14mm samyang) za 20k. Tělo čerstvě překročilo 28k snímků.

[Prodám Nikon D750 + AF-S NIKKOR 50mm f/1.8G + Samyang 14 mm f/2,8]
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam