• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    NTR23
    NTR23 --- ---
    MRNOUS: od ledna se mi nepoštěstilo narazit na nedostupný web
    MRNOUS
    MRNOUS --- ---
    dotaz na klienty mbank .. stava se vam casto, ze jejich server https://cz.mbank.eu/ je nedostupny? vcera jsem si zakladal ucet, dnes jsem si ho chtel zaktivovat, jejich normalni stranky se mi obcas naloaduji obcas ne, ale jejich internetove bankovnictvi vubec ..
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    ADAMM: ne ted se zobrazuje jen pokus ktery neprosel pro nedostatek prostredku. To v poradku zaplacene je jen v historii uctu nikoliv v historii E-mail Push.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    BUNDA: bude... jestli se nezobrazuje už nyní, tak věřím, že příští měsíc ano :)
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    ADAMM: bude se SIPO zobrazovat i v historii E-mail Push?
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    NELDE: nejsi první. taky by to chtělo dát volbu "nezobrazovat převody mezi vlastními účty", vyhledávat také podle SS / VS / KS, v druhu transakcí mít také výběry z bankomatu...

to všechno bude, ale určitě ne letos.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    NELDE: sms push je on-line notifikace na mobil, e-mail push je denni souhrn operaci (tech, co nepotvrzujes sms) do mailu.
    http://mbank.cz/pruvodce/sms-email-push.html

tam máš popis, včetně cen. osobně se mi to docela líbí. e-mail push nepoužívám, sms push ano (a nejen z testovacích důvodů).
    MRTVY_KENNY
    MRTVY_KENNY --- ---
    NELDE: jako jo, podle me je to demence. uz to neresim, pro priste vim :)

uz vidim, jako tam ta poznamka pod carou, to je dobre :) takze v uskutecnenych transakcich muzu po prokliku zjistit ktere z tech uskutecnenych uskutecnene vlastne nejsou. genialni :)
    NELDE
    NELDE --- ---
    ADAMM: A ještě dotaz: co je služba SMS/E-mail Push a kolik to stojí?
    NELDE
    NELDE --- ---
    ADAMM - můžu mít namět na vylepšení internet bankingu? V transakční historii mi chybí možnost filtrovat podle jména šablony a podle banky/účtu příjemce/odesílatele.
    NELDE
    NELDE --- ---
    MRTVY_KENNY: Udělal jsem právě jednu platbu, abych se podíval na detaily. Mám jak píšeš platbu na seznamu Plánovaných transakcí. A také mám na výpisu z účtu - a tam když kliknu na detaily, tak je dole psáno "** Převod ještě nebyl uskutečněn **" Takže žádný problém nikde není.
    MRTVY_KENNY
    MRTVY_KENNY --- ---
    ja prave predpokladam, ze oznaceni "uskutecnena transakce" holt znamena jedine to, ze transakce byla provedena do konce, ty to beres z opacneho konce.
    MRTVY_KENNY
    MRTVY_KENNY --- ---
    transakce s pozdejsi autorizaci jde, ale to musis zmacnou tlacitko "potvrdit pozdeji" a to uz je obrazovka, kterou jsem z toho systemu nedostal.
    do prehledu jsem se dival, jiste.

jakou hodnotu ma to "vytisknuti"? udelam prikaz, vytisknu, udelam storno. na papire mam zauctovanou operaci a pritom jsem nezaplatil.
    NELDE
    NELDE --- ---
    MRTVY_KENNY: Teď ti úplně nerozumím. Fakt je ale, že mBank užmožňuje udělat transakci s pozdější autorizací. Je možné, že pokud tu SMS nepoužiješ, tak je ta transakce tam. Příště zkus nedělat tu transakci hned, ale nejdříve se podívat do přehledu.
    NELDE
    NELDE --- ---
    MRTVY_KENNY: Účet za útratu je ale něco jiného. Tady se bavíme o elektronických penězích. Ty prostě na svém bankovním účtě (peněžence) vidíš, že tam ty peníze už nejsou. Zároveň vidíš ty peníze na stole.
    Jsou to dvě různé věci, proto je vidíš jako dvě věci. Ehm, je to prostě o jiném přístupu k platbám. V ČS to nevidím na výpisu, ale na zůstatku na účtu už to je. Ale to je proto, že ČS řadí do fronty všechny transakce, i do ČS. A po odeslání od ČNB ti je odečte na výpisu (stejně ale nedošly příjemci). mBank vnitřní transakce provede hned, proto to asi zapisuje hned. Výhoda u mBank je v tom, že si můžeš vytisknout potvrzení o platbě ihned a ne až po provedení clearingu jako u ČS.
    Pokud by šlo o vylepšení, pak jedině, kdyby ta transakce na tvém účtě měla označení, že nebyla provedená až do konce.
    MRTVY_KENNY
    MRTVY_KENNY --- ---
    jeste aby bylo jasne, kdy je to matouci.
    dneska jsem udelal prikaz, vybral sablonu, dal tlacitko dalsi a hodilo me to na prazdnou stranku s modrym pozadim a obrazkovou hlavickou. prisla potvrzovaci sms, ale nemel jsem ji kam zapsat.
    ok, tak znovu to same a hura, uz se povedlo, prisla sms, opsal jsem, vse v poradku.
    pak koukam, jedna transakce (transakce c. 11) uz je uskutecnena, Datum uskutečnění / zaúčtování transakce - 15.8.2008. pak koukam, druha mi visi v planovanych se statusem "cekajici", v planovanem case uskutecneni je "2008-08-18". k cislu transakce se nijak nedostanu.

a ja se ptam. je to ta sama, nebo ne? jedna ma jine datum uskutecneni nez druha, jedna ceka, druha je zauctovana.

prekvapive odpoved je ano, je to ta sama. a ja rikam wtf proste.
    MRTVY_KENNY
    MRTVY_KENNY --- ---
    NELDE: jasne, logika je v tom, ze kdyz cekam na vrchniho s prachama, tak taky v ten moment nemam ucet, ze jsem provedl transakci (zaplatil). ten mam, az kdyz mi ho vyda, ze jsme si je predali (klidne to nazveme kanal). prehled cekajici transakce je mi jasny.

byt sklerotik a delat si teda carky, kdyz neco vyndam z penezenky (transakce ceka) a skrtam si je, kdyz dostanu ucet (uskutecnim transakci), tak jsem v situaci, ze mam prachy v ruce a presto mam carku skrtlou. nedava to smysl, jedine to ma byt nazvano jinak, pac vyndani penez z penezenky a celkove "zaplaceni" jsou dve ruzne veci a ne jedna.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    CASTER: bude to fungovat na principu "Za mě platí eBanka", ne jako PayPal. Prostě vybereš metodu platby mPeníze, následně se zaloguješ do IB, kde bude předvyplněný příkaz, podíváš se, potvrdíš smskou a je to.

co z toho plyne? nutnost pro uživatele mít mKonto (a pro obchodníka mBusiness konto - které ještě tak úplně nejsou, proto je v současnosti možné platit jen na kasa.cz), to je ale na rozdíl od eBanky zdarma, a levnější to bude i pro obchodníky, to je hlavní odlišnost...
    NELDE
    NELDE --- ---
    MRTVY_KENNY: Co je na tom nelogické? Peníze byly odečteny a odeslány, ale kanál nebyl otevřen, tedy se čeká. Pokud poukazuješ v rámci mBank, tak je to okamžitě. Když vytáhneš peníze z peněženky a čekáš než přijde vrchní, tak je tam taky nemáš a při tom jsi ještě nic neplatil. Peníze se prostě nesmí ztratit. Takže odepíšou se z tvého účtu a jdou na čekací účet. Pak z čekacího účtu mBank jdou na čekací účet mBank u ČNB. Pak z čekacího účtu mBank u ČNB jdou na čekací účet cílové banky u ČNB. Pak z čekacího účtu cílové banky u ČNB jsou na čekací účet v cílové bance a nakonec na cílový účet. To, že ti mBank ukazuje tu čekací transakci, má dva důvody - vidíš, že to ještě neodešlo a možná jsi schopen to stornovat.
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    MRTVY_KENNY: vitej ve svete mBank :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam