• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    CERMI_FOX: CSOB má právě z tohodle důvodu full size tablety, kde ten dokument vidíš - pořád musíš věřit, ale už je zatím nějaký externí audit kódu a tak
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    SPLIFFBOY: tyhle podpisy na tablet jsou celkem svinarna, protoze nevidim, co podepisuju. Teda aspon u KB
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    SPLIFFBOY: No nevím jestli bych se i na tabletu podepsal dvakrát stejně (ten update vzoru jsme dělali na něm) - ta metoda je prostě out, ale do schránek to mají pořád ještě na papíře - takže tak dvakrát do roka a to opravdu nemohou chtít, abych udržel konzistentní
    SPLIFFBOY
    SPLIFFBOY --- ---
    NAVARA: ja mam pocit, ze banky jsou asi posledni misto, kde se nejak pravidelne podepisuju, ale od te doby, co se ve vsech bankach musim podepisovat na obrazovku tabletu, tak uz se vlastne ani podepsat nejak identicky neumim :)))
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    WOJTISHEK: jo, díky
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    KASUMI: Bezpečnostní schránky no… ani na třetí pokus jsem si na správný vzor nevzpomněl, takže jsem ho změnil (proto vím jak snadné a ve srovnání s biometrií nebezpečné to je) a až to rozdýchám, tak tam půjdu znova a budu doufat, že se tentokráte trefím…
    NELDE
    NELDE --- ---
    Už se KB+ vylepšilo? Už umí uložit šablonu příjemce v IB?
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    nemá někdo doporučovací link na wise?
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    NAVARA: Ty jo. Podpisovej vzor. To jsem neresila uz hodne let😃
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Hmm, dvakrát ročně se podepisuju oproti obrázku nakreslenému před dvaceti lety - nikdo jiný to už dnes nechce, a jak analogový podpis jinde nepoužívám (nikde ho neověřují, mohu nakreslit co chci), tak se už neumím podepsat stejně. A trénovat podpis co pár týdnů, abych se za půl roku podepsal stejně, se mi opravdu nechce.

Z nějakého důvod pořád jede plastová občanka (kterou může někdo ukrást) a obrázek je víc, než biometricky online ověřený doklad… #CSOB

Přitom, pokud mi někdo ukradne mobil, nepodepíše s ním nic.
    Pokud mi ukradne plastovou občanku, klidně podpisový vzor změní a pak může cokoli.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    MAGE: Třeba ECEP od celníků ti přijde jako text v mailu, nemusí jít jen o eshop zdarma od nějaké samoživitelky.
    CUKI
    CUKI --- ---
    KEL: Aby jsi se jednou nedivil. Co vím tak už v roce 2022 měli v Číně poměrně dostupnou kameru, která dokáže rozpoznávat obličeje na 15-20m i za zhoršených světelných podmínek. Co mají k dispozici dneska snad ani nechci vědět. :-)
    Nejsem zas tak paranoidní, ale když mi někdo začne tvrdit že IB je méně bezpečné než to mobilní, tak si o tom asi moc informací nezjišťoval.
    KEL
    KEL --- ---
    Tyve jdu kráct biometrie do vináren! Cuky ty fakt nemáš lehkej život :))
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAGE: Ten příkaz kterej jsem řešil třeba dneska přišel s mbanky. Prostě pošle pdf jako obrázek. Není tam kopírovatelnej font. Dělaj to často třeba i některé stavebniny. Třeba klasicky při dodávce betonu jsou tak daleko z dobou, že platíš hotově řidiči :-)

Jo pokud mi pošle něco kámoš, tak si můžu vybrat, ale někdy s prostě nevybereš.
    Co se týče FP ten získáš třeba snadno použitelný i z blbé skleničky. Co se týče ksichu, pokud ho chrání 3D scan (netuším jestli ohryzané jablko to umí) tak je to celkem ZATÍM bezpečné, ale prolomit se to už podařilo. Tyhle technologie jsou vždy o krok na před.
    Sítnice se dala kopírovat prakticky ve stejnou dobu jak tato ochrana vznikla, proto se už moc nepoužívá.
    Jo všechno lepší než pin, ale nejlepší ochrana je nemít tu možnost. A to jsou právě ty dvě zařízení. A o to přijdeš.

MUXX: Jo neuděláš nic. Teprve teď podávám daňové přiznání, protože se bez bankovní identity ani nedostanu na portál občana.
    MUXX
    MUXX --- ---
    Mam vsechno v mobilu, ale existuji pripady kterych se desim. Ukradeny mobil v zahranici - zustanou vam jenom karty. Na ty karty nedostanete penize neb do internetoveho bankovnictvi se nedostanete, protoze vyzaduje QR kod nebo SMS. Operator vam nevyda novou esim, protoze aktivace esim musi probehnout na uzemi ceska.
    Po obnoveni zalohy do noveho telefonu vsechny bankovni aplikace nefunguji, protoze poznaji, ze jde o jiny telefon.
    MAGE
    MAGE --- ---
    CUKI: tak pokud ztracis mobil 4x rocne tak ano pak je mobilni bankovnictvi opruz =D
    Prolomit biometriku fakt snadne neni (teda aspon na iPhonu), pokud prolomenim nemyslis ze ti nekdo vyskubne mobil a donuti te na nej se podivat/otisk...
    PATRIKCHRZ: jestli chces byt sdilnej tak by me fakt zajimalo jaky udaje a z ceho kopirujes do prikazu?
    CATEE
    CATEE --- ---
    CUKI: Aha, takže problém v bezpečnosti pro tebe nemusí být až tak moc mobil jako takový, ale ztráta přístupu, kvůli kterému pak musíš do banky, protože banka má problém tě jinak dostatečeně důvěryhodně znovu ověřit, chápu to dobře?
    Trochu mě překvapuje to podvržení biometrie, povíš víc? Nebo jestli tady nechceš spamovat klidně do pošty.
    CUKI
    CUKI --- ---
    CATEE:
    MAGE:
    Ověřování v mobilu je super, to zrovna ta ČSOB nemá udělané špatně (kdybych nemusel po každé ztrátě mobilu do banky. Letos jsem tam byl už 4x!

Ale co je hlavní přijdeš o tu možnost ověřování na cizím zařízení. To je ta největší jakou můžeš mít. Ztráta a nebo napadení jednoho zařízení není fatální. Jinak prolomit biometrii je poměrně jednoduché.

Proto klíč v mobilu beru jako super službu, ale bankovnictví v mobilu prostě nechci.
    MAGE
    MAGE --- ---
    CUKI: IMHO je mobilni bankovnictvi lepsi (pozor mam Monetu ktera ho ma jedno z nejlepsich)
    Uz nekolik let se mi nestalo ze by mi prisla faktura bez QR kodu. Nevim co myslis tim ze by se QR kod nedal resit u vseho? QR kodem vystavenym z aplikace si dokonce posilame prachy mezi kamosema.
    A kdyz je nouze tak maji nektere banky i klasicke OCR.
    Furt me treba sere kdyz mi vystavi na ICO fakturu bez isdocu ktera se jeste neda kopirovat a davam si ji do nakladu. ALE s tim uz mi ted nastesti pomaha AI ktera dohromady s MCP uz dokaze resit tyto naklady sama.
    Mobilni bankovnictvi ma nejlepsi ochranu diky biometrii, tam se IB nechyta. Dokonce to jde tak daleko ze jich hodne prichazi na prihlasovani pres QR kod z mobilni aplikace.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam