• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    RAHUF: KB ráda mění podmínky a ceníky. Rozhodně FIO.
    RAHUF
    RAHUF --- ---
    Chtěl bych zeptat - potřeboval bych založit účet pro neziskovou organizací (spolek). Chtěl jsem se zeptat, nemáte prosím někdo přehled o aktuální nabídce? Zatím jsem dospěl k tomu, že buď FIO nebo KB, na co si kdyžtak dát pozor?
    NELDE
    NELDE --- ---
    Díky. Hotovo. Šlo do rychle, když člověk vše odkliká, že nemá (-;
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELDE: taky jako příjmy z kapitálového majetku.

Já si myslím, že to je úplně jedno, daň je stejná, takže z toho finančák asi nebude dělat vědu, hlavně když člověk zaplatí :D
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    NELDE: Jsou to prijmy z kapitaloveho majetku.
    NELDE
    NELDE --- ---
    Vím, že už to tady bylo řečené. Jak vykazujete úroky z VÚB v daňovém přiznání?
    YACOB
    YACOB --- ---
    NELDE: díky, dobrej poznatek s tím GDPR, vůbec mi to nedošlo. Trestný čin to spíš nebude, spíš zneužití pravomocí zaměstnance pobočky apod. Ještě počkám, jestli se něco k mému podezření přidá a zkusím vznést dotaz, ať mi dají vědět z jakých poboček banky se nahlíželo na můj účet a případně jak často. To není sensitivní GDPR údaj a mohli by mi to dát vědět. Pokud tam bude relativně často náhled z jednoho místa a ne od mýho poradce, tak to ta banka snad začne minimálně řešit sama interně, jak píše PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    YACOB: požádat může kdokoliv o cokoliv, šanci na vyhovění vidím pramalou. Na druhou stranu tím můžeš v pojišťovně zažehnout zájem to prověřit a i když ti nic neřeknou, mohou daného zaměstnance potřestat. Takže proč to nezkusit.
    NELDE
    NELDE --- ---
    YACOB: Možná se mýlím, ale tohle ti normálně neřeknou ani náhodou (podle GDPR ti řeknou jaké informace vedou a k čemu, ale nikoli kdo konkrétně k nim přistupoval). Maximálně policii pokud bude mít souhlas soudce a bude se jednat o trestný čin - nebo v podobném případě.
    Jedině kontaktovat jejich ombudsmana v případě, že to mělo na tebe nějaký negativní dopad. Pokud to zavání trestným činem, tak trestní oznámení po poradě s advokátem.
    YACOB
    YACOB --- ---
    Ahoj, nevíte někdo prosím, jestli můžu banku požádat i informaci, kdo se ze zaměstnanců a z jaké pobočky se díval na můj účet, na mé transakce, za posledních 14 dní? V logu to určitě mají... Mám menší podezření, že někdo potřeboval nějakou informaci a využil k tomu zaměstnance banky, který má přístup na klientské účty, ale nemá s mým poradcem nic společného. Neřešil případně někdo něco podobného? Díky za jakékoliv info.
    CASTER
    CASTER --- ---
    SPIKE411: to je jen UK, v EU uz ma docela dlouho v nejakem pobaltskem statu, ne?
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    British fintech Revolut gets full banking licence | Revolut | The Guardian
    https://www.theguardian.com/business/2026/mar/11/british-fintech-revolut-gets-full-banking-licence
    PAKOK
    PAKOK --- ---
    Vím že to sem úplně nepatří, ale nemáte někdo energie (el. plyn) od Fonergy? Chtěl bych využít akci odměnu za doporučení nového odběrného místa a sám sobě doporučit nemůžu :-)
    Díky.
    SPLIFFBOY
    SPLIFFBOY --- ---
    CERMI_FOX: Jasny, ja reagoval spis na ten use case zvysit si ten tarif, kdyz to zrovna potrebuju, ze to muze mit tenhle hacek… ;)
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    SPLIFFBOY: záleží kdy to rušíš; musíš si počkat na změnu VOP, zdražení nebo změnu toho tarifu, pak stačí projevit nesouhlas a hotovo.
    SPLIFFBOY
    SPLIFFBOY --- ---
    NELDE: Pokud ti to aktivuji/nabidnou oni v ramci casove omezene doby, tak ne, ale nesmis to presahnout, pak uz uctuji ten sankcni poplatek dle VOP…
    NELDE
    NELDE --- ---
    SPLIFFBOY: I když je to jen takový ten vyšší tarif na zkoušku?
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    RUDOLF: můžeš si udělat smlouvu s nějakou devizovkou, já mám s Akcentou (ta patří do finanční skupiny Raifky, tak má účty určitě u nich), Citfin (ale ten bere jen podnikatele), Fortisiimo (neočekávám moc dobré kurzy, používám na platby v PLN) a Easychange. Klidně s vícero a pak se domluvit na konkrétním kurzu před obchodem.
    Já budu potřebovat asi 12 000 USD na podzim, tak bych za střed v té době klidně nějaké koupil :). Budu platit výlet ledoborcem na Antarktidu :D.

DOBYTEK: - ano, již jsem měl tu zkušenost :) https://www.mesec.cz/clanky/nabizi-vam-letecka-spolecnost-pouze-voucher-pozadejte-o-chargeback/ nakonec to muselo jít přes finančního arbitra. Ale teoreticky by to s tebou měli sepsat na infolince nebo tvůj bankéř.
    SPLIFFBOY
    SPLIFFBOY --- ---
    Revolut pri downgrade tarifu uctuje poplatek, tusim dve mesicni platby, mozna nejaka relativni novinka, vloni me to prekvapilo.

Jinak kdyz tu padl ten wise, ten ma digitalni platebni kartu, kterou se da revolut dobit, nedavno jsem to praktikoval, abych se vyhnul bankovnimu prevodu v pripade neevropske meny.
    NELDE
    NELDE --- ---
    RUDOLF: Mno, pak jsou ve hře také poplatky, asi budeš platit nějaké příchozí - čekal bych, že to pošlou jako SHA.
    Koukám, že RB má poplatek kolem 1% za příchozí SWIFT, Wise má 6 USD pokud to není ACH a Revolut by neměl mít nic, ale může být intermediate. Takže bych zkusil revolut, kde jsou asi lepší kurzy než na Wise, směnit na EUR a poslat do RB jako SEPA (pokud to nechceš utratit rovnou z Revolut karty) nebo to směnit na CZK a poslat do RB.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam