PESAN: SEPA platby ze zákona všechny banky v ČR (EU) musí zpracovávat za stejných cenových podmínek jako platby korunové (v místní měně). Takže stačí banka, která má (i) eurový účet. Nebo multiměnový, to u nás moc bank neumí, aktuálně mě napadá jen Raifka.
Co se bankovnictví týče, já nedám dopustit na FIO, každý pracovník může mít svůj vlastní přístup s různými právy (prohlížení, zadávání transakcí, podepisování transakcí). Jen kurzy nic moc.
Pro lepší kurzy je dobré zvolit nějakou devizovku. Ideálně uzavřít více rámcových smluv a před platbou vyjednávat o kurzech. Záleží na obratech, v případě malých obratů je asi dobrou volbou Easychange, která má pevný spread 16 haléřů (tj. 8 haléřů od středu na každou stranu) i u velmi malých plateb.
Zajímavou volbou je také Citfin, ten jako jediný pro všechny klienty má vlastní účty, všechny ostatní devizovky používají sběrné účty.
Také je možné domluvit lepší kurzy přes dealingové oddělení vlastní banky.
Já mám aktuálně účty u Akcenty, Fortissimo a Easychange, zrovna přes Easychange jsem včera dělal jeden obchod (šlo právě o drobnou částku v ekvivalentu 2000 Kč)
Pro firemní účely určitě Revolut nedoporučím, bohužel nemá úplně zvládnuté AML a tak dost náhodně blokuje účty a jediná komunikace s ním je přes anglicky mluvený chat (se strojovým překladem do češtiny) a to ještě s automatem. Naposledy mi trvalo 3 hodiny, než jsem se probojoval na živého operátora.