• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    Je nějaká banka, kde se neplatí za to, že mi někdo pošle peníze na účet? (dmnce fakt nechápu), bo že já platím přes účet, nebo že si chci dát na účet cash? Dneska mě ve Spořce fakt vytočili, tak chci jinou banku...
    STARDAY
    STARDAY --- ---
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    z toho tedy plyne, že např. z KB odejde 1.1. částka XXX a 2.1. už by měla být tato částka v CSOB....?
    HARALD
    HARALD --- ---
    MUNIN: dík za upřesnění
    PULKA
    PULKA --- ---
    ADAM: díky :)
    MUNIN
    MUNIN --- ---
    HARALD: Novelizovaný ZoPS už přeci zpoždění neumožňuje. V den účinnosti příkazu to musí banka plátce odepsat z účtu a nejpozději následující den poslat do CERTISu. Banka příjemce to musí připsat ten samý den, kdy to dostane z CERTISu.

"Brzy navečer" ostatně také závisí na konkrétní bance. Nejlevnější cenové pásmo clearingu, do kterého se banky snaží vejít, začíná v pět odpoledne, ale končí až v šest ráno, čehož využívá třeba mBanka nebo eKonto RF.

Je pravda, že první dávku zpracovaných převodů odesílá clearing po půlnoci, ale pak pokračuje průběžně dokud nejsou zpracované transakce zadané do půl čtvrté, což je nejzažší termín pro zpracování v tom samém dni.
    SURB0NT
    SURB0NT --- ---
    HARALD: vycerpavajici .)
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    úžasný! Děkuju za info, obsáhlejší odpověď jsem si nemohla přát:) díky!:)
    HARALD
    HARALD --- ---
    LICINDA: ne. mezibankovní transfery peněz probíhají v naprosté většině případů mimo otevírací hodiny banky.standardní "dávkové" zpracování všech platebních příkazů (a je jedno jestli trvalých, nebo klasických jednorázových) probíhá v rámci tzv. clearingu ČNB, kdy banky navečer odešlou všechny mezibankovní příkazy do ČNB, ta je zpracuje a někdy po půlnoci odesílá zpátky bankám informace o přišlých platbách z jiných platebních ústavů. Peníze tedy odcházejí z účtů zhruba (!) po osmé hodině večer, na účty se připisují zhruba (!) ve tři hodiny ráno.

Z právě popsaného postupu existují výjimky - expresní platby (zaplatíš za to, že platba odejde ještě ten samý den - výjimečná akce nepoužívaná a trvalých příkazů), využití online clearingového rozhraní ČNB (téměř žádná banka nevyužívá, jinak viz expresní platby) a zahraniční platby, které nejdou přes clearing ČNB (ale to as taky nebude tvůj případ).

Datum plnění je datum, kdy ti to odejde z účtu. Prakticky to bývá v naprosté většině případů na cílovém účtu následující pracovní den, ale zákon umožňuje 1-denní zpoždění.
    ADAM
    ADAM --- ---
    - překvapivě fungují (ne, vážně se peníze po cestě nikde neztratí)
    - ano, peníze můžou na (z) eur účtu
    - ano, můžeš ít libovolný počet účtů zdarma
    - "kreditka" zdarma není
    - paypal bezproblémový. , jak se ti to strhne si nastavíš na paypalu.

IB- zprvu nepřehledný, ale funkčně vynikající, cashback - nezkoušel jsem,
    PULKA
    PULKA --- ---
    Zdá se, že se mne mBank snaží přesvědčit, že chci opravdu změnit banku.

Jaké máte zkušenosti s FIO? Co převody CZ - SK zdarma, funguje to? (a když bych si tam založila i eurový účet, převedly by se peníze na něj?)
    Můžu mít více účtů v jiných měnách, jsou také zdarma + kreditka? (typicky CZK, EUR, USD)
    Jak u takového účtu funguje třeba paypal? naprosto bezproblémově (aniž by probíhal nějaký divný převod?) platím v USD, strhne se mi to z účtu v USD?

Nějaký důvod, proč tak neučinit?
    (zajímá mne: internetbanking, cash-back, platby kreditkou i v zahraničí, výběry z bankomatu moc nevedu, relativně dost plateb v rámci čr na různé banky)
    VANEK
    VANEK --- ---
    To by mě zajímalo, co na to ČNB: http://sharerapid.cz/investice/
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    Zdravím,

chtěla bych se zeptat na jednu věcičku ohledně převodů částek mezi účty.

Když je zadaný TRVALÝ příkaz k úhradě na určitou částku k prvnímu dni v měsíci, z jedné banky do jiné, chodí tyto částky pak závisle na otevíračce banky? Tj., je možné, že daná částka příjde třeba v deset hodin večer, ve tři ráno...? A k prvnímu dni v měsíci znamená, že první den to odejde z účtu nebo první den už to bude na cílovém účtu?

Snad se neptám jako blbec,.. :)

Kdyžtak děkuju za odpovědi:)
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    -- self-promo --

Rozjeli jsme na Facebooku stránku pro Finance.cz - kromě obligátních novinek (něco by mělo být "exkluzivně dřív na FB") jsou tam taky první aplikace - jako Kurz koruny a podobně (předělané Google Gadgets) a plánujeme "Hlídač úrokových sazeb" - FB aplikaci, kde si vyberete typ účtu a pokud dojde ke změně úroků, dostanete o tom info... Za zpětnou vazbu předem velké díky!

http://www.facebook.com/finance.cz

- konec self-promo --
    ENTENTYKY
    ENTENTYKY --- ---
    no ja mam jen smsky na blokace karty - proste neco zaplatim na netu a uz to pipa s castkou
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Také je mám u PS pro sichr nastavené, přestože jedna stojí 3 Kč. ;) Pouze tu sms při blokaci či pokusu o blokaci bych tam mezi těmi kvanty různých upozornění na email či sms hledal marně..
    ENTENTYKY
    ENTENTYKY --- ---
    STEPNI_VLK: KB smsky taky umi :) - osobne to vic nez vitam, clovek ma ten nejlepsi prehled
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    BUNDA: Myslel jsem pochopitelně pouze v tom úročení. A to s tím snižováním mne napadlo rovněž - bohužel..
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    STEPNI_VLK: tak úplně rovny ne. U ING se úročí stejně libovolná částka. Navíc bych očekával podobný pokles prakticky u všech ostatním během relativně krátké doby.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    PULKA: Dlouho to netrvalo, a jsou si s Červeným kontem PS rovny. :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam