• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    NELDE
    NELDE --- ---
    COQUINE: Já mám čtyři karty - služební kreditku, soukromou kreditku (pro většinu nákupů), soukromou debitku (jen pro výběry - ty mám na kreditce zakázané) a Axu pro zahraniční (stejně si bereš nějakou peněženku na zahraniční měnu). Další výhoda je více asociací, ne vždy musí být všechny obchody (a hlavně bankomaty pokryté vším - třeba s Maestrem měla kolegyně trochu problém v Atlantě).
    Podle toho oznámení vypadá, že Fio ruší ty nevýhody karet - hlavně zpoždění informací a nastavení limitů (pokud vím, tak tyhle dvě služby dosud neměli). Plus výběry zdarma ze všech bankomatů.

As Axa - pokud nepřeliješ, tak stále můžeš užít tu základní kartu. Nicméně cesta do zahraničí je stejně spojená s přípravou, takže není problém do ní zahrnout i převedení peněz (které budou po dobu převedení úročeny). Ten rozdíl je docela značný - třeba 100 i více na 3000 korun. Navíc je Axa Visa, takže dobrá do kombinace k MC od Fia.

BUNDA: GE jsem zmínil na seznamu, nicméně ji osobně nemohu doporučovat z důvodů své integrity.
    NELDE
    NELDE --- ---
    S474N: Já účet u Fio nemám, takže ani do dneška jsem neměl problém (-; Ale vypadá to, že mírně předběhli mBank, uvidíme jaká bude reakce (-;
    ADAM
    ADAM --- ---
    taky tak. vyberu jednou za 2 měsíce max limit, co na kartě je, střčím do pokladničky a odebírám z ní dle potřeby.
    COQUINE
    COQUINE --- ---
    NELDE: nj, ale ja bych potrebovala mit jednu kartu poradnou nebo aspon normalni. tak ted nevim, co myslis tim, ze na karty zatim fio uplne perfektni neni. fio jinak mijim i ve vodickovy, takze v tomhle je to fakt ok :) a axa je jinak ok nebo je dobra jenom kvuli tem kurzum? je to blby, kdyz to takhle napisu, ale ozelim lepsi kurz za komfort spocivajici v tom, ze nebudu muset furt myslet na to, ze musim prelivat penize z jedny banky do druhy. to mam ted s mbank (a csob) a staci.

BUNDA: neznam, ctu, dik :)

DOBYTEK: ja zas vybiram vetsi castky a postupne ubiram z "policky". chodit 10x mesicne k bankomatu povazuju za ztratu casu. ale je to o zvyku, kazdej jsme nejakej, ze jo :-)
    ADAM
    ADAM --- ---
    kua ale o tu kartu asi nejde zažádat online, že?

škoda. (v mojí polské bance to jde)
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    S474N: já zase nechápu lidi, co si celou výplatu vyberou a nosí ji v peněžence. Mně například dost vyhovuje vybírat po stovkách, protože méně utratím a nadto se nemusím zase až tolik bát ztráty peněženky. Takže vybírám klidně desetkrát měsíčně, pokud potřebuji hotovost, tudíž je pro mě cena za výběr a dostatek bankomatů docela podstatný ukazatel.
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    COQUINE: a co Genius Gratis? Pokud tedy máš v dosahu bankomaty GE.
    S474N
    S474N --- ---
    NELDE: s kartami mas ode dneska jaky problem? :-D
    S474N
    S474N --- ---
    Vážení klienti,

s potěšením Vám oznamujeme, že k dnešnímu dni Fio banka, a.s. rozšiřuje nabídku služeb o vlastní platební karty MasterCard umožňující plnou správu prostřednictvím Internetbankingu. K dispozici jsou karty Maestro, Standard, Business a Gold, včetně možnosti bezkontaktní technologie. Karty Maestro a Standard v kontaktní variantě jsou vydávány zcela zdarma.

Nadále zůstává možnost provést až 10 výběrů měsíčně zdarma z bankomatů Fio banky a navíc při aktivním používání karty k platbám lze nově získat až 5 výběrů měsíčně zdarma i z jiných tuzemských bankomatů. U každé platební karty Fio banky lze on-line provádět změny pěti různých limitů – denního, týdenního, pro transakce v bankomatech, v terminálech a na internetu – a rovněž online provádět změnu PIN. A v neposlední řadě – držitel karty Fio banky má nyní on-line přehled o všech uskutečněných transakcích.
    NELDE
    NELDE --- ---
    COQUINE: Pokud centrum Prahy, tak si pořiď Fio, mají pobočku na Senovážném, měla by stačit jedna návštěva na zařízení. Na vklady a převody perfektní, na karty zatím ne úplně. Na zahraniční placení vícekrát do roka je fakt asi nejlepší ta Axa kvůli kurzům.
    COQUINE
    COQUINE --- ---
    COQUINE: jo a dekuji :-)
    COQUINE
    COQUINE --- ---
    ADAMM: bez vkladu se neobejdu, vklad slozenkou pres postu jsem nedelala a uz jenom podle "nazvu" mi to prijde jako vopruz :) mbank jiz mam (pro jine ucely).

NELDE: cas od casu, hmm, mene nez 1x za mesic. parkrat do roka. resit to vybranim mene nelze (tolik jednoduse neutracim :) lokalita centrum prahy, banky jsou vsude kolem :-)

ad placeni v zahranici: 1x za dva mesice v zahranici v obchodech, max. 2x do roka na dovoleny, vc. ubytovani. bankomat vyjimecne (kdyz neco nevyjde, to je tak 1x do roka max.).

pro uplnost, ted mam csob s jejich visou. moje trpelivost s nima ale prave prekrocila unosnou mez :)
    S474N
    S474N --- ---
    VLASTIS: po pravde, me nejake potreby "starsi generace" nebo kohokoliv jineho vcelku neberou a nezajimaji. Me zajimaji primarne moje potreby. A po pravde receno, nechapu kohokoliv, kdo ma potrebu nekolika vyberu z bankomatu mesicne, zejmena kdyz vybira castky jako 100-200 Kc.
    NELDE
    NELDE --- ---
    COQUINE: Strašně záleží, co je čas od času vklad hotovosti (já třeba občasný vklad hotovosti řeším tak, že prostě vyberu méně) a co máš poblíže za pobočky bank a pošty. Pokud máš poblíž jen fungující poštu, tak vyjdou všechny banky nastejno. Čas, který ztratíš cestou do banky a zpět, musíš počítat jako součást poplatku.
    Z hlediska plateb v zahraničí doporučuji VISA nebo MC, Maestro (které je zdarma v některých bankách) trochu kulhá. U občasné platby v zahraničí je strašně důležité jak velké peníze - zda kapesné na dovolené nebo i na platbu ubytování a zda bankomat nebo obchody (tedy řešit jenom kurzy nebo i poplatky). Osobně si myslím, že pro zahraniční platby je asi nejlepší užít Axa Bank - speciální účet a kartu zdarma, kam na dobu pobytu přesuneš peníze a kartu, kterou užíváš v ČR máš jen záložní.
    Jinak doporučuji si Fio nebo mBank pořídit a vyzkoušet než se rozhodneš - nic tě to stát nebude.
    VLASTIS
    VLASTIS --- ---
    S474N:
    No asi takhle : priklad z Pardubic:
    CS - cirka 10 bankomatu plynule roysloyenzch po celem meste
    KB - 4 bankomaty cirka 300 metrů od sebe v centru, jinak naic
    Unicredit - vim o 1
    CSOB - 4 bankomaty, tusim, ze vsechny v centru
    Raifka - 1 bankomat v centru
    ..
    ..
    ..

To ze u nas na vsi je taktez bankomat CS je uz jen prijemny bonus

a celkem chapu starsi generaci, ktera radeji plati penezi nez kartou, ze voli CS
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    COQUINE: Nejlepší asi FIO (někdy v zahraničí nezaplatíš žádnou českou kartou, to se může stát, jinak v podstatě bez poplatku, vlastní bankomatová síť zdarma, ČSOB za 6 Kč, ale možná se to brzo změní), pokud se obejdeš bez vkladů nebo ti stačí vklady složenkou přes poštu, pak mBank nebo Equa (tam je potřebný měsíční příjem 15k, pak je to dost výhodné).
    COQUINE
    COQUINE --- ---
    NELDE: a jakou bys doporucil, kdyz bych cas od casu potrebovala vklad v hotovosti, par prevodu mesicne (zadny inkaso nebo tak neco), cca 2 vybery z bankomatu, obcas platba kartou v zahranici (nutny, aby fakt fungovala :), ano net bankovnictvi; naopak nikdy ne platba kartou po netu + paypal (k tomu slouzi jiny ucet), dtto ""sporeni""?

diky :)
    S474N
    S474N --- ---
    VLASTIS: hustota bankomatu je opravdu tak vysoka, ze vzdycky kdyz jdu kolem nejakeho bankomatu, tak zcela presne poznam i z dalky, ci bankomat to asi bude. Kdyz je prazdno, tak vsichni ostatni. Kdyz je KB, tak 3-4 lidi a kdyz je CS, tak je fronta jak na banany :-D
    VLASTIS
    VLASTIS --- ---
    S474N: ja se u CS te cene vyhledem k hustote pobocek a bankomatu moc nedivim
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam