• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    KOC256
    KOC256 --- ---
    Jak tu jsou ti ruzni velvyslanci bank. Neznate nekoho ze zuna? Jsem jim reportoval nejakou chybu videem a oni mi napsali ze to nedokazou ani prehrat. Tak pokud tomu mam venovat energii coz mi zatim nevadi tak ale nejak aby to melo smysl :)
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NAVARA: pokud víš, že něco takového bude. Tady šlo o vnitřní systém banky, ne o upgrade internetového bankovnictví. Šlo o výběr z vkladní knížky Poštovní spořitelny.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    PATRIKCHRZ: taktak, před releasem pěkně vyzvednout hotovost na týden dopředu
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    VANEK: No nám se třeba stalo, že v důsledku upgrade informačního systému v ČSOB nám na přepážce na poště nevyplatili objednanou hotovost (systém se nevyrovnal s dříve provedeným výběrem a nesouhlasem mezi účetním a disponibilním zůstatkem a tím pádem zamítl jakýkoliv výběr). Představa, že bychom třeba měli objednané auto, dovolenou,.... a bylo by třeba okamžitě zaplatit - no nevím.

Zkrátka já nikdy nedoporučuji dávat všechna vajíčka do jednoho košíku, vždy to chce alespoň nějaké peníze mít dostupné okamžitě i za předpokladu, že jedna konkrétní banka, záložna,... bude mít problémy.
    VANEK
    VANEK --- ---
    PATRIKCHRZ: MSD je první případ svého druhu (nezavřela je ČNB, "jen" SZ zablokovalo všechny likvidní rezervy?!? na http://www.imsd.cz/aktualni-informace k tomu mají nějaká prohlášení, ale moc moudrý z toho nejsem), na banky se aplikovat nedá a do týdne dvou se to musí nějak vyřešit, ať tak nebo onak.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    VANEK: Jenže pak se stane to, co v MSD. Na nějakou banku/záložnu "vlítne" ČNB, VSZ,.. a lidi pak brečí, že jsou bez peněz.
    Stejně jako když jedu do zahraničí, tak si s sebou vždy beru minimálně dvě karty (když jedu na delší dobu, tak více), zpravidla jednu Visu a jednu Mastercard, z toho alespoň jednu embossovanou a jednu kreditku. Např. teď na víkend jsme jeli na výlet po Evropě a měl jsem s sebou Axu (debetka, neembossovaná, Visa Electron) a Citi life (kreditka, embossovaná, MasterCard) s tím, že primárně budu platit Visou. Nakonec jsem dvakrát (mýto, pakrovné) musel zaplatit Citinou, protože Visu tam nebrali.

Pokud tedy mohu Darumě poradit, tak za aktuálních podmínek Air Bank. Úrok 1,8 % na spořáku a stejný i na běžném při placení kartou, pokud mají poblíž bankomat Air Bank tak výběry zdarma, převody v rámci ČR zdarma. Na aktuálně ne nutně potřebné peníze pak Evropsko ruskou.
    PULKA
    PULKA --- ---
    ADAMM: Díky, prozkoumám to.
    BUNDA: Díky, prozkoumám to.

NELDE: To jsem zkoušela, ještě pořád mi nepřipravili k vyzvednutí kartu, byla jsem tam v červenci loňského roku, až se dostanu do Prahy, tak účet zruším a už je nechci ani vidět. A navíc výběry a vklady se daj jen přes CZK, ale možná to ověřím.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    KOC256:
    a ted v akci ti daji 750 kdyz si zridis ucet...
    KOC256
    KOC256 --- ---
    DARUMA:
    VANEK:
    ZUNO ma na Sporeni sice jen 1,3% ale ma zase AUTOPILOTA, ktery automaticky vykryva pohyby na behnem uctu, takze nikdy tam neni zbytecne mnozstvi navic...
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    PULKA: a co vr bank zittau?
    VANEK
    VANEK --- ---
    PATRIKCHRZ: Ty jako poučený überuživatel možná; ale pro půl miliónu u starších lidí, pro které je velká expedice vůbec si to převést z běžňáku (taky mám takové rodiče) to myslím nestojí za to.

PULKA: Za optání to stojí ve Fiu; to myslím karty k EUR účtům zvládá, akorát si nejsem jistý, není-li nutno podepsat smlouvu se slovenskou pobočkou (a je-li to možné bez výletu do Bratislavy -- ale ten se možná vyplatí i tak, uvnitř eurozóny totiž musejí být platby stejně zdarma jako vnitrostátně).
    NELDE
    NELDE --- ---
    PULKA: Zkusil bych Fio - sice dá účet i v korunách, ale je zdarma.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    PULKA: pokud vím, tak žádná bank u nás tvému požadavku stoprocentně nevyhoví. blízko bude asi Equa a Air Bank - plus u Equa bank prý jde v Praze na dvou pobočkách vkládat a vybírat Eura, psal id SMRT, i když o tom na webu není ani zmínka :)
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    DARUMA: Na všech běžných účtech jsou úroky nula nula nic, takže nevydělají. U GE gratis ale alespoň nebudou platit poplatky.
    Doporučil bych spořák. Aktuálně dává nejvíce Air a Equa, obě 1,8 %. Air při splnění podmínek stejně i na běžném, ale jen do 100 000 Kč.
    K zahození není ani vklad s roční výpovědní lhůtou u Evropsko-ruské banky. Úrok 3,4 % a předčasný výběr je za 0,5 %.
    Každopádně bych určitě zvolil kombinaci a nedával všechna vajíčka do jednoho košíku. Něco na spořák, něco na vklad s výpovědní lhůtou, případně termíňák.
    PULKA
    PULKA --- ---
    Je nějaká česká banka, která umí: vést účet v eurech (jenom v eurech, žádný další účet už u nikoho nechci), možnost vybírat v eurech v zahraničí za přiměřenou částku normální bankovnímu účtu v eurové zemi, vést kartu, přijímat zahraniční platby v eurech ze zemí eu bez přirážky za nadstandard (jak pro mne, tak pro plátce)? Internetové bankovnictví nutnost, možnost vybírat/vkládat eura v Praze dobrý bonus.

Mám nějaký relativně malý business ve Francii na univerzitě a francouzský účet sice mám, ale je to víc k vzteku než k užitku - hlavně při platbě kartou po netu potřebuju francouzské číslo, které hodlám zrušit, a jsou to pitomci, nechtěj mi nastavit jako kontaktní adresu v čechách.

V Čechách mám KB s eurovým účetm, ale musím kvůli němu mít otevřený i běžný,aby měla internetové bankovctví, vůbec není zdarma a má úplně stupidní poplatky za výběry eur v eurové zemi - paní se mi naposled snažila vysvětlit, že vybírat eura není normální, že karta je určená k placení, obzvláště velké částky (kvůli placení nájmu). Chci mít své peníze dostupné kdykoliv, bez toho aby mi banka volala nebo blokovala transakci, i když je v mnou nastaveném limitu.

Díky za radu, pokud to nevyjde, půjdu se ještě jednou rozčilovat do své banky.
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    Mám krátký dotaz. Rodiče mají u České spořitelny sporožirový účet na kterém mají cca 500 000,- Kč. Peníze nechtějí nikam investovat (např. fondy), ale chtěli by aby jim z těch peněz šel u "velké" banky nějaký slušný úrok. Momentálně mají možnost přejít k GE Money bank na účet Genius Gratis. Nevíte jestli je výhodnější spořit u České spořitelny nebo u GE Money bank? Díky.
    SOPOR32
    SOPOR32 --- ---
    diky
    MITSU
    MITSU --- ---
    To vypada spis jako prebytek statniho rozpoctu, ktery byl vygenerovan znehodnocenim meny (klasicky smecko zemi v pruseru)..
    SOPOR32
    SOPOR32 --- ---
    hele dam celou tu vetu, bezny ucet platebni bilance se nezda jako vhodny preklad
    A horrendous currency devaluation was deemed necessary to
    produce a “current account surplus” with which to (according to this
    bizarre calculus) repay the IMF loan.

ze by teda prebytek platebni bilance? nejsem nijak ekonomikcy vzdelanej tak dost tapu
    MITSU
    MITSU --- ---
    Bezny ucet platebni bilance
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam