• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    NELDE
    NELDE --- ---
    MRNOUS: Rodiče mají právo skoro vždy. Jediné, co mě napadá je vkladní knížka na heslo - jestli tedy ještě jsou - heslo uložíš u notáře do doby plnoletosti a rodičům ho nedáš. Případně to udělat tak, aby o tom rodiče (ani dítě) nevěděli.
    MRNOUS
    MRNOUS --- ---
    dotaz: lze u nějaké banky zřídit účet/vklad jisté finanční sumy pro nezletilé dítě, aby ty peníze obrželo dítě po dosažení zletilosti, ale aby do té doby s tím účtem nemohl nikdo za žádných okolností manipulovat (vybírat) a nebo aspoň aby to nemohli být rodiče /zákoní zástupci), ale například jenom hodný strýček? :)

či jak jinak zabezpečit vklad peněz pro dítě, aby mu to rodiče nemohli vybrat ..
    NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: KB jsem kontaktoval. Za platbu z EUR termínovaného vkladu na EUR účet jiné české banky chtějí 200,- To moc nepomůže. Na lince mi vnucovali výběr v hotovosti na přepážce.
    ČSOB detaily na webu vůbec nemá, tak jsem ne nezkoušel.

Uvažuji o tom, rozšířit účet v Equa o EUR účet a propojit ho s kartou - kvůli výběrům v EUR. A jak tak koukám jak naplnit je asi nejlepší nějaká ta devízovka.
    VANEK
    VANEK --- ---
    PIERDUS: Nakolik rozumím http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2009-284#p109 a jiným informacím o SEPA (jen to euronařízení jsem nedohledával, ale viz třeba http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-08-51_en.htm?locale=en), mají dorazit do konce následujícího pracovního dne; jako D+3 (tedy čtvrtek do večera) se začínalo před rokem 2012.
    MITSU
    MITSU --- ---
    PIERDUS: doporučuji ozvat se bance, ze které jsi to odesílal a po dobrém se jich zeptej, zda by ti nemohli ztrátu z konverze vrátit s tím, že u nich plánuješ zahraniční platby využívat dál. Většina bank to udělá - pravděpodobnost úspěchu je tak 80%.
    PIERDUS
    PIERDUS --- ---
    Zeptám se ještě na SEPA:

Ze zákona musí platba dorazit nejpozději do tří pracovních dnů. Počítá se i den odeslání? Tzn. pokud vím, že mi zahraniční strana poslala peníze v pondělí v 15:00, musí dorazit nejpo ve středu 15:00, nebo až ve čtvrtek 15:00?

Předem díky.
    MADCAT
    MADCAT --- ---
    PATRIKCHRZ: limit 999 999 999,-, to je dobrý :)) jinak dík za info samozřejmě...
    PIERDUS
    PIERDUS --- ---
    PATRIKCHRZ: díky za info
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    PIERDUS: platba se vrátí tak, jak byla zaslána. Pokud byla zaslána v EUR, tak se vrátí stejná zpět, může být ponížena o případné poplatky, které s tím měla banka, co platbu odmítla.
    Ty budeš mít následující ztráty:
    1) ztráta na konverzi z USD na EUR při odeslání
    2) ztráta na poplatku za SEPA platbu
    3) ztráta na konverzi z EUR na USD při vrácení
    4) případné poplatky za vrácení platby

Pokud by se ukázalo, že jde o chybu banky, můžeš požadovat náhradu škody po ní
    PIERDUS
    PIERDUS --- ---
    Co se stane, když tuzemská banka odmítne příchozí zahraniční SEPA platbu? Na zahraničním účtu jsem měl dolary, ale při převodu se částka smění na euro a poté na czk. Pokud tuto platbu banka vrátí, příjdu o ty poplatky na kurzech?
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NIGHTHUNTER: to já jednou vybíral z bankomatu ČSOB 20 000 Kč ve stokorunách. Musel jsem na 5 krát :).
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    MADCAT: bankomat umí najednou dát 40 bankovek, tedy většina z nich, některé (např. vkládací od Unicredit prý až 100 bankovek) i více. Většinou jsou dotované 2 tisícovkami (občas se najdou i pětitisícovkové, já se s tím zatím nesetkal, prý některé od ČS), takže na 1 výběr 80 000 Kč. Počet výběrů je možné libovolněkrát opakovat, dokud jsou v bankomatu peníze a má-li karta dostatečný limit. Já z jednoho bankomatu takto 3 krát po sobě vybral dohromady 240 000 Kč (Unicredit, na Náměstí Republiky v Praze, kartou mBank). Karty mBank jsou na toto nejlepší, lze tam nastavit limit až do bez koruny miliardy, bohužel víc než těch 1/4 milionu jsem neměl možnost využít, v Pardubicích jsem nesázel :D
    VECTOR: s devizovkou uzavřeš nejdříve tzv. rámcovou smlouvu (ekvivalentní smlouvě o bankovním účtu s bankou), kde se zavážeš dodržovat jejich podmínky (některé mají třeba v podmínkách, že když uzavřeš obchod a pak nepošleš peníze, mohou ti naúčtovat sankce, např. Akcenta). Pak jim už jen dáváš pokyny (emailem, faxem, telefonicky, nějakou aplikaci připomínající internetové bankovnictví) - např. Potřebuji zaplatit 10 000 EUR na účet IBAN: DE84 ... ... ... ... . Oni ti nabídnou nějaký kurz, který buď odsouhlasíš (a obchod je uzavřen) nebo neodsouhlasíš (a oni ti buď nabídnou kurz jiný, nebo zkrátka obchod neuzavřeš/uzavřeš jindy/jinde). Pokud ho odsouhlasíš, dostaneš zpět potvrzení (většinou mailem) a výzvu k (zpravidla okamžitému) uhrazení částky v korunách (obecně v jakékoliv měně, funguje to nejen jako nákup EUR za koruny, ale i obráceně, případně směna mezi libovolnými dvěma měnami, které devizovka podporuje, např. budeš mít USD a budeš chtít kupovat EUR) na jejich bankovní účet. V momentě, kdy oni peníze obdrží, pošlou dohodnutou částku na zvolený účet (ten může být v ČR nebo "kdekoliv" (no úplně ne - viz můj článek http://www.mesec.cz/clanky/jak-poslat-penize-do-iranu/ ) ve světě).
    Kurzy devizovek jsou přibližně na úrovni nejlepších směnáren, některé mají kurzy více méně pevné - např. Easychange má v PRACOVNÍ DOBĚ (to je důležité, cca 9 -15, mimo tento čas má horší kurzy, to pro případ, že by ses hned teď chtěl dívat na http://easychange.cz/ ) kurz u eura i dolaru 12 haléřů od středu, jiné (např. Akcenta) nemají kurzy veřejné a jedou na individuální nabídky (přes jejich aplikaci zadáš pokyn a obchodník na druhém konci ti na základě tvých minulých objemů obchodů stanový nějaký kurz). Samozřejmě vyjednávat se dá se všemi, pracoval jsem ve velkoobchodě s hodinkami a vždy jsme obvolali nejméně 3 devizovky a vyjednávali o kurzu a vzali jsme tu, které měla zrovna nejlepší. Poplatek za převod je také součástí vyjednvání, je nějaký základní ceník, ale je možné mít individuální zvýhodnění, není vyjímkou, že od určité částky se poplatky neplatí, třeba Easychange má platby v rámci EUR zdarma bez ohledu na částku (a že jsem nejednou posílal částku menší než 5 euro :) ).
    Valutomat funguje trochu odlišně - je to spíše tržiště. Nejdříve musíš "naplnit" svůj účet a to tak, že na účet Valutomatu pošleš peníze, které chceš měnit - máš koruny, chceš eura, pošleš tedy koruny na korunový účet Valutomatu. Přihlásíš se tam a koukneš na nabídky, co dávají ostatní. Pokud ti nějaká vyhovuje (někdo bude prodávat eura za dobrý kurz), přijmeš ji (nebo jen její část, pokud je to vyšší částka, než potřebuješ, nebo naopak přijmeš více nabídek, pokud jsou jednotivě měnší, než částka, kterou potřebuješ), pokud ti žádná vyhovovat nebude, můžeš vytvořit nabídku vlastní a čekat, jestli ji někdo přijme. V momentě, kdy máš směněno, budeš mít peníze na svém podúčtu v rámci Valutomatu. Pak dáš pokyn k převodu - ten může být v rámci ČR, nebo do zahraničí. Aktuálně jsou převody zdarma, stejně jako směny, ve výsledku tak můžeš dostat kurz i lepší, než je střed (když bude převis nabídky). To je ale pouze zaváděcí nabídka. Výhledově se bude platit poplatek z objemu obchodu (0,1 až 0,3 %, dle měsíčních objemů) a i poplatek za převod (dle toho kam to bude cca 20 až 100 Kč, myslím).
    Mám nadstandardní vztahy jak s devizovkami, tak s Valutomatem, když budeš chtít uzavřít rámcovou smlouvu, pošli mi soukromou zprávu, mohu to trochu "promazat", aby smlouva hladce proběhla (ono devizovky obecně nejsou nadšené z malých plateb (což v jejich podání je někdy i několik tisíc euro). Za smlouvu s Valutomatem mohu zařídit bonus 200 Kč :).
    MADCAT
    MADCAT --- ---
    NIGHTHUNTER: jo, to mi stačí, dík. já nevěděl, že bankomat umí dát tolik peněz najednou, a při výběru zdarma a předem nastaveným dost vysokým limitu fakt stačí oběhnout těch bankomatů povíce, to mě nenapadlo....
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    PATRIKCHRZ: ja nevim jak valutomat/devizovka funguje, ani podobny veci. vymenit eura v dobre smenarne a vlozit je na EUR ucet vyjde o dost vyhodneji nez poslat penize z CZK uctu jako SEPA nebo vlozit koruny na EUR ucet (v kb).

Priklad, aby se to lepe pocitalo: faktura za 10 000 Eur, rozdil mezi kurzem ve smenarne v opletalce a KB je 6500 Kc, takze stoji za to ty penize vybrat z CZK uctu, vymenit za eura a zas vlozit na EUR ucet.

Jestli existuje nejake chytrejsi reseni, necham si poradit, ostatne proto se tu na to ptam ;)

NIGHTHUNTER
    NIGHTHUNTER --- ---
    MADCAT: Tak víc výběrů z bankomatů? Při výběru zadarmo to neni problém, ani oběhnout víc bankomatů, kdyby tomu jednomu došli peníze - každý bankomat dává max. 40 bankovek, takže ve většině případů 80.000 Kč najednou. Na koupi auta mi stačilo vybrat několikrát z jednoho bankomatu a když už mi pak nechtěl dát dalších 80k Kč (dal by míň), tak jsem šel k dalšímu.

PATRIKCHRZ: na účtu v Equa jsem nikdy neměl víc než 2000 Kč a teď tam mám týdenní limit 150.000 Kč. Na účtu v mBank jsem si teď bez problémů nastavil limit na výběr z bankomatu 5 milionů Kč. Ale je fakt, že větší částky už bych radši měl v 5000kách z banky a ne 2000kách z bankomatu :-).
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELDE: u malých částek tě vyjde nejvýhodněji je směnit na koruny v nějaké dobré směnárně a znovu nakoupit přes devizovku či Valutomat. U větších částek nejsou špatné ty termíňáky, asi ČSOB a Komerčka, ale nemám vyzkoušeno, jen z doslechu.
    VECTOR: a ty dostáváš eura v hotovosti? Tady na českém území? Protože jestli myslíš, že ušetříš tím že někde "levně koupíš eura", tak to už je můžeš rovnou koupit přes devizovku nebo Valutomat - u FIO má účet jak Akcenta, tak Easychange, myslím i Fortissimo i Valutomat, takže převody v rámci banky zdarma
    MADCAT: cash advance je stejně omezeno limitem karty, takže jestli výběr z bankomatu nebo cash advance je celkem jedno. Standardní limit na kartě pro hotovostní výběr je 75 tisíc týdně, ale individuálně lze zvýšit (musí to ovšem banka schválit a podmínky nejsou veřejné)
    MADCAT
    MADCAT --- ---
    TOOMIX: v 99 % případů jo, ale třeba budu chtít koupit auto/motorku/cokoliv za hotový, třeba za 250 000,-...?
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    MADCAT: výběr hotovosti...bankomat nestačí?
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    PATRIKCHRZ: no u ty fio me stve prave poplatek za vklad, potrebuju platbu kartou a sepa platby levny. protoze ono pak vyjde na stejno, pokud clovek plati fakturu v EUR a bud zaplati 200 u KB poplatek za platbu, nebo 200 u Fio za vklad...
    MADCAT
    MADCAT --- ---
    přemýšlím o účtu u equa bank, a zatím jediná nejasnost je případnej výběr hotovosti. jestli jsem se dobře dočetl, tak na pobočkách nemají pokladny, vklady řeší přes poštu a poukázku, ale výběr jak? v ceníku mají cosi "cash advance" za 99 Kč, ale co to je? :) dojdu s kartou na pobočku kterékoliv banky v ČR, že chcu vybrat z mýho účtu, a bude mě to stát těch 99 Kč bez ohledu na výši výběru? a co výběry v řádu statisíců, který by se měly nejspíš hlásit pár dní předem...?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam