• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    GOR
    GOR --- ---
    NELDE: V tom Polsku to pri beznych platbach - za 30 litru benalu - nebylo zas tak hrozny... Takze mozna, ze pri dnesnich brutalnich kursech mB uz by to mohlo vychazet na stejno.
    NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: Jak velkou provizi? Nevěřím, že banky jsou extra vstřícné, čekal bych, že jim maximálně trochu sníží poplatek.
    Myslel jsem tím, že nevědí o tom, jako moc je to nevýhodné pro klienta - mohou si myslet, že na směně vydělá jejich banka (co vydala terminál), nikoli ta klientova (co vydala kartu). Možná by chtělo více informací pro veřejnost, třeba pak ty kurzy budou normální (ono se pak může teoreticky stát, že třeba mBank kurz bude horší)
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELDE: obchodníci to moc dobře vědí, dostávají za to od banky provizi
    NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: Furt to můžeš odmítnout. Já to jednou zmáčknul nechtěně, a tak jsem celou transakci zrušil.
    Přišlo mi, že obchodník o nevýhodnosti netuší. Možná také kvůli tomu, že jiné měny nemají tak brutální rozdíly v kurzech jako CZK.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NAVARA: ano, má. Proto to nabízí, leckde DCC odsouhlasí personál za zákazníka
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    GOR, BUNDA: obchodník z toho má nějakou provizi?
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    GOR: Ja jsem ted nedávno prave řešila reklamaci, kdy při vyberu 1000e v nemecku se strhlo skoro 1150. Ale bylo to tou dvojitou konverzi zřejmě.
    GOR
    GOR --- ---
    BUNDA: Jj, v Polsku jsem se o to nekolikrat hadal, ale mam pocit, ze to uz vymizelo (setkaval jsem se s tim u Orlenu a v Intermarche.) Fakt je, ze jsem teda nikdy nezazil tak brutalni okavypulny pripad jako ten nemec v GEMB.
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    NINE_OF_NINE: dost často to používají v Polsku. Jsem se tam několikrát hádal s obsluhou, která volbu konverze provedla za mě, ještě než mi předala terminál, že nechci platit v CZK :-)
    NINE_OF_NINE
    NINE_OF_NINE --- ---
    Podobne jsem se napalil pred 2 lety v Recku, netusil jsem ze bych se mohl dostat na titulku ;-)
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    Na dcc fakt bacha, kor pokud někdo mate účet v cizi mene, protože to potom udělá dvojí konverzi (pozná to, ze mate kartu a účet v české bance a udělá konverzi treba eur--czk--eur) a výsledek pak je, ze to strhne klidně o desetinu vic.
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    VANEK: motají, ale kurs je brutál :-)
    VANEK
    VANEK --- ---
    WERT: nemotaji tam dohromady poplatky a kurs?
    WERT
    WERT --- ---
    Turista vybral v českém bankomatu 10 tisíc, poplatek ho šokoval - iDNES.cz
    http://finance.idnes.cz/vyber-z-bankomatu-a-sluzba-dcc-dkg-/bank.aspx?c=A150819_070933_bank_sov
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    TUILE: pravda, špatně jsem se vyjádřil. Tak ještě jednou - za každé 4000 Kč zaplacené kartou ve stejném měsíci získá klient 1 výběr. Tyto výběry lze "spořit" a použít kdykoliv později, i třeba za několik měsíců. Při vydání karty jsou zde už "naspořeny" 2 výběry. Maximálně lze naspořit 5 výběrů "do zásoby".

Zkrátka záleží na způsobu chování, pro někoho je lepší to, pro jiného ono, někdo ocení, že může vybírat z jakéhokoliv bankomatu zdarma bez rozdílu, ten pak ocení:
    Unicredit (zdarma vedení při splnění obratu na účtu od 15 tisíc výše, dle typu účtu),
    Sberbank (Účet Optimal, zdarma vedení při obratu na účtu 25 tisíc),
    Equa (zdarma vedení bez dalších podmínek),
    Zuno (zdarma vedení při obratu 3000 Kč na kartě),
    mBank (zdarma vedení bez podmínek, ale pro kartu zdarma je třeba s ní utratit 500 Kč měsíčně)

U všech kromě Equa (tam je to za 9 kč) jsou i výběry v zahraničí zdarma (Air Bank má jen v EU), u mBank je podmínka, že musí jít o ekvivalent alespoň 2,5 tisíce. Pozor však na kurzy, mezi bankami se navzájem výrazně liší a třeba mBank má k ne příliš výhodnému kurzu VISA ještě 3 - 5 % přirážku!

No a někdo zase ocení, že se nemusí starat o plnění nějakých obratových kritérií, pak, pokud nechce Equa, a nechce platit 100 Kč za Velký účet u Air, tak se musí smířit s výběry z bankomatu vlastní banky (Air, FIO), kterých mnoho není, i když FIO jich má proti Air celkem dost, i když v některých krajích třeba jen 3 až 5 kusů, takže v menších městech je zatím moc nalézt nejde.
    TUILE
    TUILE --- ---
    Patrik: ty 4000,- nejsou obrat, ale platby kartou.
    Osobne bych zvolila banku, jejiz bankomat mam po ruce, abych tohle nemusela resit.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    Ještě doplním, že FIO za určitých podmínek (obrat 4000 Kč) umožňuje vybírat z cizích bankomatů zdarma, u Air Bank je to za poplatek 25 Kč (Malý účet) nebo za měsíční paušál 100 Kč (Velký účet).
    U FIO lze "naspořené" výběry neomezeně převádět (maximálně jde převést 5 výběrů), klidně výběr získaný větším nákupem v lednu lze využít v červenci následujícího roku. Navíc při vydání karty jsou na ní "nabity" dva výběry zdarma.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    BOD: Air Bank má dvě karty k účtu zdarma bez dalších podmínek. Mohou to být dvě karty ke stejnému účtu na různá jména (tak to mám já), nebo dvě karty na stejné jméno ke dvěma různým účtům (např. běžný + spořicí a to jak korunový, tak eurový nebo dolarový).
    Jestli správně chápu podmínky FIO, tak je možné mít ke každému účtu zdarma tolik karet, kolik tam je disponentů. A vydává karty i ke spořicím účtům, opět i pro disponenta (y). Za poplatek je pak možné mít k jednomu účtu i více karet na stejné jméno, např. když chce někdo jednu Visa a druhou MasterCard.

Výhodou FIO je širší pobočková i bankomatová síť, než má Air Bank.

U Air Bank je ještě zajímavá vychytávka - http://www.mesec.cz/...y/kombinace-air-bank-a-sazky-umozni-zasilani-drobne-hotovosti-v-realnem-case/ . Pro drobné výběry je možné kromě bankomatů využívat i terminály Sazky. Výhodou je, že není nutné mít ani kartu, vygenerovaný kód může použít kdokoliv, třeba kamarád.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    BOD: kdepak, u airbank mas proste dve karty zdarma. Stejne jako vedeni a ostatni veci, jen u maleho tarifu platis za vyberyz cizich atm 25 (v cele eu) a za vyber u sazky 10kc.
    BOD
    BOD --- ---
    PATRIKCHRZ: přesně to jsem jim řekl :) dík za objasnění
    Air bank chce za bezplatné vedení karet splňovat obratové podmínky?! četl jsem ceník a tohle vy v něm být asi mělo...
    je mi jedno či to bude za banku, na fio mrknu
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam