• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    LENNIEG: pokud klient nevrátí peníze sám, jediné co ČS může udělat, je dát ti na něj kontakt. S tím pak můžeš podat žalobu pro bezdúvodné obohacení, to je asi tak vše.
    IRAVEN
    IRAVEN --- ---
    LENNIEG: na tyhle veci je tam myslim i ombudsman
    NELDE
    NELDE --- ---
    LENNIEG: Obávám se, že nikoli. Ani nevíš komu to patří. Napiš ČS a zeptej se do kdy jsou povinni to vyřešit. Obvykle ale je reklamace do 30 dní.
    LENNIEG
    LENNIEG --- ---
    Omylem jsem poslala penize do Ceske sporitelny jinemu majiteli uctu. Moje banka jiz zadala reklamaci a podle informace ze dne 11.9., Ceska sporka pozadala sveho klienta o vraceni platby, zatim vsak nic nedorazilo a cekat dal se mi fakt nechce. Existuje nejaky efektivni zpusob na hrane ilegality jak tento proces urychlit? Dik
    HARALD
    HARALD --- ---
    KOC256: I tak povinnost banky (zřejmě Poštovní spořitelny, tedy ČSOB) trvá.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    HARALD: Je to ale stizeno o to ze penize se posilali ze slozenky jak jsem psal nize...
    HARALD
    HARALD --- ---
    KOC256: Varianta 1: cílový účet neexistuje. Pak cílová banka peníze vrátí do 5 pracovních dnů.
    Varianta 2: cílový účet existuje. Pak reklamuj platbu u své banky. Ta má za povinnost kontaktovat cilovou banku o údaje o majiteli cílového účtu. Toho pak vyzvi k vrácení omylem zaslané částky.
    VANEK
    VANEK --- ---
    NELDE: Na této planetě, resp. v České republice ji má:
    Zákon o bankách - č. 21/1992 Sb. - Aktuální znění
    http://www.zakonyprolidi.cz/cs/1992-21#p38-6
    Banka je povinna i bez souhlasu klienta sdělit … identifikační údaje o svém klientovi, který je majitelem účtu … osobě, která prokáže, že v důsledku vlastní chybné dispozice bance nebo pobočce zahraniční banky utrpěla škodu a že se bez tohoto údaje nemůže domoci svého práva na vydání bezdůvodného obohacení ve smyslu občanského zákoníku.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    ADAMM:
    KB
    Už se dovolal k nějakému poradci, který si ho pozval a že se na to podívá...
    NELDE
    NELDE --- ---
    KOC256: Pokud ten účet existuje, tak má asi smůlu. Jedině se domluvit s jeho majitelem, který je příjemcem neoprávněného obohacení. Banka sice nemá povinnost poskytnout kontakt, ale mohla by předat dopis.
    VANEK
    VANEK --- ---
    KOC256: Možná (pohrozit)
    http://www.finarbitr.cz
    - je to sice na dlouhé lokte, ale zase velký kalibr.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    KOC256: jaká banka? zkusil bych to napsat jako veřejný příspěvek na jejich FB :)
    KOC256
    KOC256 --- ---
    Dotaz...
    známému se povedlo pomocí vkladu v bance poslat peníze na jiný účet než chtěl. Při vkladu po něm nechtěli občanku nic, a když přišel s útržkem tento omyl reklamovat, tak mu řekli, že ho mohl najít a vůbec se s ním dále nebavili...

Jak dále postupovat?
    - má útržek
    - má výpis z účtu, že běžně platí tuto částku na účet, který je skoro stejný

Za kým má jít? S kým to řešit? Na přepážce se s tím moc neštvou...
    ADAM
    ADAM --- ---
    díky oběma. tedy KB.
    pokud by někdo ještě věděl o další bance, která to pro os. účty umí, velmi uvítám.

DYNK
    DYNK --- ---
    ADAM: RB tohle umi pro firemni ucty stopro, pro osobni nevim.
    HARALD
    HARALD --- ---
    ADAM: Nemám přehled o celém trhu, ale vím, že tohle umí KB. Můžeš si nastavit, že každou transakci musíte podepsat oba. A funguje to i na elektronické bankovnictví.
    ADAM
    ADAM --- ---
    poradí mi někdo, která banka nejvyhodněji umožní založit účet na 0.5roku se dvěma spolumajiteli (tak, aby disponovat s účtem mohli pouze oba společně).

(jde mi o to, že ošetřit vyřešit transakci větší částky, kterou nelze notářskou či advokátní úschovou - proto mě napadla varianta vložit na společný účet a po uzavření transakce opět společně vybrat/účet zrušti)
    MICKEY_MOUSE
    MICKEY_MOUSE --- ---
    Zdravím, používám Fio banku a rád bych si v rámci svého profilu přidal další bankovní účet. Jde to provést v online bankovnictví (pokud ano, kde, nemohu to najít) anebo musím osobně na pobočku? Díky!
    VANEK
    VANEK --- ---
    ADAMM: Copak ta, ale
    Ruský oligarcha Fridman kupuje banku Zuno | Firmy a trhy | Lidovky.cz
    http://byznys.lidovky.cz/...n-kupuje-banku-zuno-fiv-/firmy-trhy.aspx?c=A150912_194029_firmy-trhy_ELE
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Existuje někde aktuální přehled, jak rychle banky připisují příchozí platby? Vygooglila jsem něco pár let starého a nejsem si jistá, jestli se mezitím nezměnily podmínky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam