• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    DYNK: kdy jsem to platil si už nepamatuji, ale na kartě mám datum zaúčtování 6.10., na účet mi to přišlo 8.10.
    NIGHTHUNTER: no a? Tak ho ztratí. Náhrada 500 Kč (v tom dopise byl lístek na milánskou MHD :) ).
    Jinak Česká pošta, co se náhrad týče, je nejvstřícnější dopravce u nás - bez problémů nám proplatili i balík pojištěný na 50 000 Kč. To u PPL, FedEx a podobných je to mnohem komplikovanější.
    NIGHTHUNTER
    NIGHTHUNTER --- ---
    DYNK: já se nemůžu zbavit představy, že by pošta mohla i takovej dopis ztratit a pak se třeba měsíce dohadovat o tom, jak a kolik má zaplatit, protože to byl nějakej podivnej případ, kterej se stal poprvé a jejich systém to nezvládá :-D
    DYNK
    DYNK --- ---
    PATRIKCHRZ: Libi se mi tvuj zpusob uvazovani:) Jak dlouho trva, nez ty penize Posta pripise na ucet?
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    MITSU: lidé tráví mnohem více času daleko méně smysluplnějšími věcmi, které je ještě navíc stojí peníze - říká se tomu koníčky :), no a já mám koníček tenhle.

Teď je třeba super, že Česká pošta začala brát karty, tak jsem si poslal sám sobě doporučený dopis na dobírku 30 000 Kč. 2 % z toho je 600 Kč mínus necelá stovka za poštovné - pětikilo doma :). A ten pohled poštovní pracovnice, když jsem dopis posílal - k nezaplacení.
    MITSU
    MITSU --- ---
    PATRIKCHRZ: uvádí mě v úžas to, jak může někdo trávit tolik času tím, že studuje detaily poplatků, obchází banky a zakládá si všechno možný jen kvůli tomu, aby ušetřil pár korun. Myslím, že s tvou inteligencí by mělo daleko větší finanční efekt, kdybys ten čas trávil přemýšlením nad tím, jak pořádně vydělat místo toho, jak ušetřit pár korun. A nemyslím to jako útok
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    BRUKEV:
    Kreditka má výhodu v tom, že v případě reklamace nemáš blokované svoje peníze.

ad2) celkové náklady jsou vždy kombinací poplatků a kurzů. Kurzový rozdíl mezi nejlepší a nejhorší kartou se může blížit až 10 %, i když to je extrém.

Na placení je nejlepší Cetelem, kurzy karetní asociace a ještě si můžeš vybrat jeden ze 4 bonusů:
    a) vratka ze všech plateb 2 %, max 400 Kč
    b) vratka z plateb přes internet 3 %, max 600 Kč
    c) vratka z plateb u čerpacích stanic 4 %, max 800 Kč
    d) výběry ze zahraničních bankomatů zdarma

Bonus můžeš měnit 1 krát za rok

Získat kartu je dost vopruz, musíš zrušit pojištění, které ti budou nutit a jestli nechceš platit 69 Kč za vedení, tak kartu k poslednímu dni v měsíci vždy vyrovnat.

Já jsem Cetelku chtěl, bohužel kvůli většímu množství karet mi ji neschváili.

Na výběry v zahraničí používám nyní Sberbank k Optimal účtu (účet je veden zdarma při obratu 25 000 Kč, který provádím umělě), kde mám výběry v zahraničí i tuzemsku zdarma a kurzy dle ČSOB, tady průměrné (ani špatné, ani extra dobré)
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    MATHEZ: Umí obojí, tedy měnit různé měny mezi sebou, tedy jak z CZK na EUR, tak z EUR na CZK, ale třeba i přímo mezi EUR a USD, atd. Umí i cizí měnu přijmout ze zahraničí či naopak do zahraničí odeslat, stačí se telefonicky domluvit.
    Když budeš chtít a budeš se registrovat přeze mne, dostaneš bonus 200 Kč.

Kdyby šlo o malou částku a moc jsi neřešil kurzy, tak Zuno. Ti mají všechny příchozí zahraniční transakce zdarma, jen kurzy mají o něco horší. Opět je zde možnost bonusu, když tě někdo doporučí - 300 Kč pro něj, 300 Kč pro tebe. A opět to rád udělám, jestli máš zájem.

V obou případech bys mi musel napsat SZ před tím, než si účet založíš.

Pak jsou tu devizovky, ale ty se specializují spíše na klienty s vyššími obraty. Když trochu přiblížíš situaci (o jak velkou částku má jít, jak často, atd), tak jsem schopen poradit blíže.
    NELDE
    NELDE --- ---
    BRUKEV: 1) U kreditní karty ti peníze nestrhávají přímo z účtu, takže neoprávněná manipulace ti neblokuje peníze na účtu. V obou případech musíš postupovat stejně.
    2) Má cenu řešit, aby to byly karta jiné asociace či jiné banky - občas narazíš na problém, že nějakou kartu neberou, tvoje banka může mít technický problém, údržbu atd. Ke kreditce nemusiš mít běžný účet.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Možná lehké OT, případně se tedy omlouvám.

Otázka na platební karty.

Rád bych z důvodu většího cestování a případných nákupů ze zahraničí pořídil separátní kartu (pokud dojde ke krádeži karty, údajů, at to nepostihne hlavní účet).

1) prý je rozdíl, je-li karta debetní či kreditní, v případě neoprávněné manipulace. V jednom případě má více starostí s dokazováním klient, v opačném případě je v zájmu banky, aby si rychle ztátu pořešila. Trochu se v tom ztrácím, můžete vysvětlit?

2) má smysl hledat banku, která má levnější poplatky za výběry v zahraničí, platby karatama, atd., nebo neřešit a pořídit druhý účet u stávající banky (v mém případě Fio)?
    MATHEZ
    MATHEZ --- ---
    PATRIKCHRZ: diky; vypada to ze oni delaji konverze mezi menami, ale ja bych potreboval vklad v EUR v turecku a vybrat EUR (nebo CZK, kdyz uz to budeme mit tady tak je to jedno) v CZ...a vklad dle jejich UI lze provest v ceske nebo polske bance, zadne jine...ale pisu jim ted maila tak uvidime...
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    MATHEZ: zkus Valutomat, resp. nyní Valuto.cz.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    CAMELLA:
    tak ja v tom spise vidim tlak na to aby si nekdo pujcil... Coz z obchodniho hlediska samozrejme chapu...
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    KOC256: Musíš si uvědomit, ze ta zprava je pro všechny klienty banky stejna, takze to, ze to nezajímá tebe, neznamená, ze to nezaujme někoho jiného. Obecně mnoho lidi tohle zaujme, protože to AirBank často vytýkají...
    MATHEZ
    MATHEZ --- ---
    mate nekdo zkusenosti s prevodem EUR z turecka do CR? hledame co nejjednodussi a co nejlevnejsi zpusob;
    na ceske strane idealni muze byt FIO s jejich EUR uctem...nekdo nejake tipy?
    dekuji
    KOC256
    KOC256 --- ---
    Když jsem si četl nový mail z AirBanky, tak jsem přemýšlel zda se nejlepší píše na začátek a nebo na konec. K tomu se ještě protíná chtění marketingu a různé poučky o tom, že nejdůležitější i když nejotravnější napsat co nejdříve...

K věci...
    Mail začíná tím, že je upraveno bankovnictví a že je mnohem jednodušší si vzít půjčku...KOHO TO ZAJÍMÁ!?!?!?
    No vydržel jsem a dále už jen pozitivní zprávy o tom co nového a i zajímavého vymysleli...
    - platební nálepky - hmm neplánuji si polepit iPhone, ale uvidíme jaký to bude formát a třeba to bude i zajímavé
    - pojištění on-line - pokud to jen trochu bude dávat smysl, tak do zahraničí se budu pojišťovat zde. Většinou ani nezkoumám částky ale pojiášťuji se prostě tam kde to jde hned a je to normální...
    - online šanon na dokumenty - tu mě spíše zajímá jak to bude obsluhovatelné. Často doma nějaký účet hledám, ale moc nevěřím, že bych měl disciplínu někde něco fotit a uploadovat - to bych si to už napsal sám :)
    HARALD
    HARALD --- ---
    LENNIEG: Dostal jsem od známého notáře odpověď přesně podle toho, co tu píšeš.
    LENNIEG
    LENNIEG --- ---
    HARALD: Pardon, okresni soud :) Toto napsala druha banka me bance: "Na základě Vaší žádosti doporučujeme Vašemu klientovi, aby písemně požádal o sdělení identifikačních údajů příjemce plateb a následně se obrátil na příslušný okresní soud dle trvalého bydliště, kde si zjistí notářskou kancelář, která povede dědické řízení a svůj požadavek uplatní v rámci dědického řízení. K případnému vrácení finančních prostředků pak následně dojde se souhlasem dědice."

Diky za jakekoliv uzitecne info!
    HARALD
    HARALD --- ---
    LENNIEG: To zní jako blbost. Krajské soudy dědictví neřeší. I kdyby tě chtěli poslat k soudu, měl by to být místní soud, ke kterému náleží patřičný notář.

Zeptám se ti.
    LENNIEG
    LENNIEG --- ---
    HARALD: Banka tvrdi, ze tuto informaci mi prozradi krajsky soud.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    PATRIKCHRZ: Jen tak narychlo ze zákona o bankách:

"Osoba nebo osoby jednající ve shodě musejí mít souhlas České národní banky k nabytí kvalifikované účasti na bance."

"Banka, jejíž akcie jsou přijaté k obchodování na regulovaném trhu, oznámí alespoň jednou ročně České národní bance jména nebo názvy svých akcionářů držících kvalifikované účasti a výši těchto účastí."

"Osoba nebo osoby jednající ve shodě bez zbytečného odkladu oznámí České národní bance, že snižují svoji kvalifikovanou účast na bance tak, že klesne pod 50 %, 30 % nebo 20 % nebo ji zcela pozbývají."

"Banka, které jsou stanoveny povinnosti na konsolidovaném základě podle tohoto zákona nebo podle přímo použitelného předpisu Evropské unie upravujícího obezřetnostní požadavky, uveřejňuje každoročně informace o majetkoprávních vztazích mezi členy konsolidačního celku, včetně informací o úzkém propojení."

A z nařízení o obezřetnostních požadavcích:

"„kvalifikovanou účastí“ přímá nebo nepřímá kapitálová investice do podniku, která představuje 10 % či více kapitálu nebo hlasovacích práv nebo která dává možnost podstatně ovlivňovat řízení tohoto podniku"

"„úzkým propojením“ stav, kdy jsou dvě nebo více fyzických či právnických osob spojeny jedním z těchto způsobů:
    a) účastí ve formě vlastnictví, přímého nebo kontrolou, nejméně 20 % hlasovacích práv nebo kapitálu některého podniku,
    b) kontrolou,
    c) trvalou vazbou obou nebo všech osob k jedné a téže třetí osobě vztahem kontroly."

Long story short - sledují se kvalifikované účasti bez ohledu na to, zda je mezi bankou a ovládající osobou 1 nebo 20 dalších společností.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam