• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    EDERA
    EDERA --- ---
    Dnešní ranní atrakce:
    pokusila jsem se vybrat peníze na kartu mBank z bankomatu Fio banky. Vyplivlo to jen 1500 místo požadovaných 2000 a na displej napsalo "Nedovolený postup v průběhu transakce". Na info lince Faro tvrděj, že těch patnáct se patří jinému klientovi, který si je nevzal při transakci předemnou a že mám počkat tak dva dny, abych si to ověřila v internetovém bankovnictví u sebe, a když mi to nebude odepsáno z účtu, tak ty peníze odnést na policii. Protože jsem to řešila z telefonu na ulici, tak jsem prosila, jestli mi tyhle informace nemůžou poslat na mail. Tak to prý nejde.:-O
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    CAMELLA: To si pleteš s něčím jiným. Ta regulace se týká jen části poplatku, poplatek za zpracování platby pro obchodníka je stále neregulovaný (a významně se ho to nedotklo, zejména u malých obchodníků je to nejčastěji mezi 2 a 3 %, záleží na oboru činnosti, může to být i výrazně více). Vlastně došlo k přesunu hlavní části zisku z banky, která vydala kartu na banku, která vydala terminál.
    Proto nyní banky tlačí terminály kde se dá (je to mnohem ziskovější, než dříve) a naopak omezují bonusy za platby kartou, nebo dokonce karty zpoplatňují, pokud na nich není splněn určitý obrat. Dalším způsobem, jak si může banka, která vydala kartu, zvýšit zisk, jsou kurzové marže, proto třeba začátkem měsíce výrazně zvýšila svůj spread Air Bank a plíživě zvyšují spread i ostatní banky.
    Na ceny to vliv nemělo, ale zvyšují se náklady na kartu pro jejich držitele - tolik k efektu regulací EU.
    ADAM
    ADAM --- ---
    Třeba paypal si bere cca 5% i při milionovém obratu. (vč exrate)
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    BUNDA: Je, ale celkove se to rozhodne nevysplha na 4%. I v našem lokálním papírnictví strhavaji 0,7% celkem.
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    CAMELLA: není náhodou regulována jen část celkového poplatku?
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    CAMELLA: Teda kecam, rok to bude v prosinci
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    DYNK: Už víc než rok to v EU nesmí byt víc než 0,2% z debetni a 0,3% z kreditní karty
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    DYNK: I pro ty nejmenší klienty kolem 2%... Hotel by měl mít dostatečný obrat na ještě zajímavější sazbu, než tam najdeš
    DYNK
    DYNK --- ---
    Jak vysoky jsou obvykle ty naklady? V jednom hotelu jsem nedavno platil 4 % navic. Zdalo se mi to docela dost.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    MICKEY_MOUSE: je to možné, ale musí na to upozornit
    VANEK
    VANEK --- ---
    Jojo, opakovaně se to tu řešilo i s odkazy na zákon o platebních službách.
    ADAM
    ADAM --- ---
    MICKEY_MOUSE: kdysi to platilo, ale pár let už nikoliv
    MICKEY_MOUSE
    MICKEY_MOUSE --- ---
    ENDER: Díky, já měl za to, že to je právě naopak, že obchodníci cenu navyšovat nesmí. Proto mě to zarazilo, nikdy jsem si toho dřív nevšiml a naráz asi na třech místech.
    ENDER
    ENDER --- ---
    MICKEY_MOUSE: ano, podminky VISA a MC umoznuji obchodnikovi uctovat poplatek za platbu kartou, ktery by mel odpovidat poplatku, ktery oni zaplati bance jako provizi
    MICKEY_MOUSE
    MICKEY_MOUSE --- ---
    Zdravím, chci se zeptat na drobnost - placení kreditní kartou. Žil jsem v domnění, že při platbě kreditkou u obchodníka nemohu platit jinou částku než platbou v hotovosti. Poslední dobou jsem si několikrát všiml, že mi sdělí u pokladny cenu a když řeknu, že zaplatím kartou, částku o korunu nebo dvě navýší. Jde mi o princip, ne ty dvě koruny — je to správně? Mohou to takto dělat? Když jsem takto platil v malé vinotéce, řekl jsem si "čert to vem", pak jsem si ale všiml, že stejně připlácím třeba i ve velkém řetězci restaurací, a to mě zarazilo. Jak to oficiálně je, tušíte? Díky.
    VANEK
    VANEK --- ---
    Equa nabízí 300 Kč za otevření BÚ (online) a tři platby kartou do 2 měsíců:
    Bankovní účet s výběry ze všech bankomatů v ČR zdarma - Equa bank
    https://www.equabank.cz/promo/bezny-ucet-ona-300
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    CMLKA: no doteď to byly spíš komplikace, ale jak jsem zjistil jsou to neskutečný amatéři :(

Z té Citi karty se mi strhávalo inkaso pro O2 (internet) a po nucené migraci k Raifce jsem se stal dlužníkem. Inkaso se nestrhlo. Tak tam volám a paní po autorizaci prohlásila no ono se ty příkazy k inkasu nějak nepodařilo zmigrovat no. Tak si to zaplaťte jiným způsobem ať tam nedlužíte a jestli chcete tak já vám to inkaso založím.

Tak se budu muset projít na pobočku a trvat na písemném potvrzení, že jsem se stal dlužníkem díky RB a omluvě za poškození mého image včas platícího klienta.

Předpokládám, že nebudu sám, ale o tom že se jim to nepovedlo zmigrovat, měli jednoznačně informovat a včas tak předejít vzniku dluhů.
    KERB
    KERB --- ---
    PATRIKCHRZ: diky za info. DCC jsem slysel, ale diky za potvrzeni
    KERB
    KERB --- ---
    ADAM: no urcite si berou 3.15 usd za vyber + nejaky procento z vyberu si urcite vezme banka
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    BUNDA: mas nima problemy jo? Kazdopadne ja jsem na tom stejne, kreditka od Citi a ucet a druha kreditka u Zuno, takze mi to vsechno skonci v Reifce tez.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam