• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    FLAD
    FLAD --- ---
    Chci poradit, kterou českou banku si vybrat, podmínky jsou následující:
    * Musí mít levné příchozí SEPA platby (jednorázové platby cca 5-10 tis. EUR, max. 2x-3x za rok)
    * Platby kartou jen výjimečně (a to ani na internetu)
    * Pokud možno rozumné kurzy na výběr z ATM v zahraničí
    * Pokud možno bez poplatku za vedení (jsem schopen si udělat money engine na cokoliv rozumného)
    * A teď to nejvtipnější - jsem občan ČR bez trvalého pobytu na území ČR, tedy bez občanky.

Poslední podmínku zvládne zprocesovat pouze Raiffka a Fio, takže jestli víte o nějaké další, tak mi dejte vědět. Fio má navíc výhodu, že se dá zařídit online...

KACZER
    KACZER --- ---
    FLAD: jj, rámcově jde o poradenství ohledně bankovních produktů a informací nich pro portál o bankovním trhu. nemělo by snad jít o nic složitýho..
    FLAD
    FLAD --- ---
    KACZER: Nechces alespon ramcove napsat, co potrebujes?
    KACZER
    KACZER --- ---
    Ahoj, je tu nějaký fundovaný analytik bankovního trhu prosím? Potřeboval bych něco probrat a případně se domluvit na nějaké spolupráci, pokud by byl zájem. Pošta prosím. Díky moc
    VANEK
    VANEK --- ---
    PATRIKCHRZ: Dokumentovaná je aspoň neoficiálně těmi srovnávacími články ;-)
    Dává (jim) smysl nesyslit všechno najednou na večer, kdy už končí pracovní doba, takže případné problémy se hůře řeší, ale posílat to ve dvou dávkách, jednak hned ráno a pak zas až večer, a mezitím (do dvanácti) jen kdo si připlatí za "zrychlenou" a pak opravdové prioritky. Ale prostě mi je divné, že se to tam (asi -- nemám cílovou mBank ani náturu na důkladnější testování) neřadí FIFO podle času odeslání, že by ráno šly všechny pokyny podané do té chvíle a večer zas ty podané přes den; takže když si chci pospíšit (a ušetřit korunu padesát), musím čekat s pokynem přes půlnoc, zatímco když pošlu už večer, jde to až další večer.
    Leda by to byl jenom nějaký nechtěný bug, to si taky umím dobře představit.
    Plus mám pocit, že trvaláky taky odcházejí ráno.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NAVARA: To není úplně pravda. Nejlevnější pásmo je mezi 17:00 a 9:00 ráno. U druhého pásma mezi 9:00 a 12:00 je příplatek 8 haléřů. Pak už to každou hodinu stoupá - 1, 3, 10 a 20 Kč.

On Nového roku ale dochází ke zlevnění a zjednodušení ceníku, bez příplatku je pásmo 17:00 až 13:00 .
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Odesílání ráno je nejlevnější a některé banky to na to holt mohou optimalizovat
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    VANEK: Odesílání plateb ráno je neoficiální, nezaručená a nedoumentovaná funkce FIO.
    Oficiální je pouze to, že platba zadaná dopředu odejde ten den, zpravidla až večer. Tak tomu bylo vždy. Pouze platby zadané v noci nebo velmi brzy ráno většinou odejdou jako D+0, ale nelze se na to spolehnout (to je lepší využít zrychlené nebo prioritní platby)
    VANEK
    VANEK --- ---
    Má někdo zkušenosti s tím, jak nyní Fio odesílá platby do clearingu ČNB? Já mám pocit, že co pošlu po půlnoci, odejde v 8 ráno, ale když to pošlu předchozí den, tak to čeká až do nového bankovního dne večer, což je jednak paradox a hlavně otrava.
    ADAM
    ADAM --- ---
    NAVARA: nene, byl to výpadek přímo u fio. Odpoledne to už fungovalo
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    ADAM: přes nedávno aktualizované chrome?
    ADAM
    ADAM --- ---
    Autorizace přes Javu nefunguje vůbec. Vidím to poprvé (jsem tam přes patnáct let, platím denně)
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    koukam, ze fio ma zase kramy. na autorizaci cekam 5 minut a kdyz uz se dockam sms, tak ji pro zmenu nemam kam zadat..
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    URZA: ono je to složitější. V případě klientem nahlášeného zneužití karty je banka povinna bez zbytečného odkladu připsat reklamovanou částku zpět (na kreditce i debetce) a následně řešit reklamaci a až v případě, že reklamaci neuzná, může částku opětovně strhnout.
    Problém je v tom, že ne vždy a ne všechny banky toto respektují (mBank se kvůli tomu dostala až do exekuce http://ekonomika.idnes.cz/...uhu-narizena-exekuce-pnh-/ekonomika.aspx?c=A100812_233904_ekonomika_jan )a ještě hůře se to vyřizuje třeba ze zahraničí. Takže se klidně může stát, že se člověk ocitne bez peněz a s vyluxovaným účtem, ze kterého mu pak neodejdou pravidelné platby.

Jinak platí, že neprokáže-li se mimořádná nedbalost klienta, je za veškeré škody odpovědná banka. Pokud se ta nedbalost prokáže, ale při zneužití nebyl použit PIN, odpovídá klient do výše 150 euro.
    URZA
    URZA --- ---
    EXCITE: S tou kreditní vs debetní kartou, máš s tím zkušenosti? Když se stane podvod, tak bance nemusím splatit tu částku jako by to byla moje úhrada do doby než se to vyšetří? Prostě ohlásíš krádež a nemusíš to splatit? Funguje to tak u všech bank? Já jsem se totiž přesně na toto takto explicitně ptal u mBank ale tam mi paní na lince řekla že neví, že bych to asi musel zaplatit jako by to byla moje útrata a teprv až by se to vyřešilo tak bych ty peníze dostal zpět...
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    EXCITE: Citi Classic, Life a Mall to měly určitě jak říkám, tedy nejdříve (velmi dobrý) kurz deviza-prodej a poté střed + 2 % (dost mě ta změna naštvala). Ale jestli jsi měl nějakou vyšší, tak tam nevím, ty jsem neměl.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    PATRIKCHRZ: Nemáš pravdu, u kreditek to byl na 100% kurz mastercardu, na debetkách to asi je tak jak říkáš.
    DUNICAN
    DUNICAN --- ---
    PATRIKCHRZ: OK, diky!
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    EXCITE: Citi nepoužívala kurzy Mastercard, ale svůj střed + 2 %. Před pár lety to byl jejich kurz devíza-prodej, který nebyl až tak špatný
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    URZA: vřele doporučuji platit v Asii kreditkou, ne debetní kartou připojenou k běžnému účtu.
    Pokud dojde k fraudu (mám zkušenost z Vietnamu),tak na kreditce jsou to prachy banky,což tě zas až tak netrápí. Když ti budou cucat tvoje vlastní prachy,tak máš problém hlavně ty.

Měl jsem kreditku od City (teď to přešlo na raiffku) a ta používala kurzy Mastercardu, který byly fakt velmi dobré.
    A ten problém se vyřešil díky spolupráci Google, kde někdo použil ty karetní údaje na koupi aplikací k mojí spokojenosti.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam