• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    KOC256
    KOC256 --- ---
    ZAPPO:
    Mam tripl:
    - AirBank (hlavni ucet, hlavni karta pro bezne platby)
    - Erste (Salonky, Pojisteni, Kreditka 100k, od cervence Autoasistence)
    - Revolut (Vybery z bankomatu, Platby letenek ve valutach) - da se tu i proti zminene mBance usetrit "balik", nove mam i revolit VISA + klasickou MC

PATRIKCHRZ:
    - sorry ale s tim ze se ti libi bankovnictvi FIO, tak i jako profik bys mel byt soudny a o tom pomlcet ;-)
    - "U pojištění Erste není zrušení letu (jen zpoždění)" - Co tim myslis? Ja myslel ze je jen pojisteni zdravi...
    NUSIK
    NUSIK --- ---
    ZAPPO: imo bacha na bod cislo jedna internetovy a mobilni bankovnictvi v CSOB urcite neni 21. stoleti, ja sem zvyklej na equabank, ted sem u csob uzaviral par jinejch veci, tak sem k tomu na zkousku otevrel i ucet, ze pripadne taky prejdu na ten premium ucet, pokud bych byl spokojenej, ale je to hrozny utrpeni
    ADAM
    ADAM --- ---
    ZAPPO: mijis ještě revolut. Vynikající kurzy, takže nemusíš vůbec řešit měny. Nějaké pojištění maji taky, ale není to zadarmo (nepátral jsem)
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    TYCHOVRAHE: zadost odeslana, tak uvidime :)
    FORTRESS
    FORTRESS --- ---
    ZAPPO: Mám taky všechny tři. Nejvíc mi vyhovuje ČSOB. Teď umí na spořáku 0,8 % bez limitu (byla nula). Dál pak máš levnější pojištění aut a nemovitostí (já 33-50 %)

Erste jak píše Patrik. Nicméně já bych byl k těm asistencím a pojištění jejich fungování prověří pořádně až plnění, takže se stejně ještě pojišťuji i někde jinde.
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    me by na bonus zajimalo, zda je ted mimo airbanky i nejaky dalsi zajimavy bez zavazkovy sporici ucet
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    ZAPPO: zejména do zahraničí je VELKÝ nerozum jet jen s jednou kartou jedné banky.
    Air Bank bude blokovat výběry z bankomatů v Indii a Indonésii - Měšec.cz
    https://www.mesec.cz/aktuality/air-bank-bude-blokovat-vybery-z-bankomatu-v-indii-a-indonesii/
    Představ si, že se může stát, že nějaká banka ze dne na den zablokuje výběry z bankomatu v zemi, kde se zrovna nacházíš:
    S kartou od GE nevyberete z bankomatu v některých zemích - Měšec.cz
    https://www.mesec.cz/aktuality/s-kartou-od-ge-nevyberete-z-bankomatu-v-nekterych-zemich/
    TYCHOVRAHE
    TYCHOVRAHE --- ---
    ZAPPO: neučili tě, že nemáš dávat všechna vajíčka do jednoho košíčku?
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    DYNK: Raifka má asi nejpřísnější podmínky - je tam podmínka objemu spravovaného majetku 1 milion, buď na velmi nízko úročeném spořáku (tuším 0,5 %) nebo v investicích (taky žádná láce).

Něco jiného je privátní bankovnictví - FWR, ale to už je o úplně jiných podmínkách (i pro vstup do programu) https://www.fwr.cz/
    DYNK
    DYNK --- ---
    ZAPPO: Míjiš Raiffeisenbank, ale nemají k tomu účtu zas tak zajímavý výhody jako konkurence, řekl bych.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    Abych to shrnul, doporučil bych asi tuto konstrukci:
    1) prémiový účet, dle benefitů - rozhodni se mezi Erste a ČSOB, jestli nechceš investovat, spíše ČSOB
    2) účet, kde jsi spokojen s IB a aplikací - v tvém případě AirBank
    3) kreditku Hello na platby a Creditas/Richee nebo mBank na výběry v zahraničí
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    Pokud chceš karty s dobrými kurzy, tak na placení bych doporučil kreditky Hello Bank, na výběry Visa Svět od mBank (pozor, mBank vydává více karet, ostatní jsou na tento účel zcela nevhodné). Viz můj test kruzů: https://www.mesec.cz/clanky/maly-test-kurzu-platebnich-karet/
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    Mám všechny tři a jediné, co mi na nich přijde zajímavé je bod 2). Tj. dobré pojištění (nejlepší v části léčebných výloh má asi Erste, nejde jen o vysokou částku - bývalo 10 milionů, teď je to snad o něco víc, ale i rozsah - pro mne je důležité, že je tam např. i potápění) a dále vstupy do salonků - 6 vstupů přes Lounge Key, neomezené vstupy do Erste salonku na schengen terminálu a dále na MC World Elite (to platí ale pro tuto kartu od jakékoliv banky, třeba i ČSOB) neomezené vstupy (s 4 hosty) do salonku v Praze na Schengen terminálu a dále bez hostů v Bratislavě, Vídni a Budapešti.

Internetové bankovnictví mi nevyhovuje ani u jedné z nich (můj favorit je FIO), možnost vedení účtů ve více měnách tu sice je, ale kurzy nejsou nijak zajímavé, navíc jsou tu poplatky dle mezinárodního ceníku při převodech, tak to moc nedává smysl.

Výběry v zahraničí mají zdarma všechny tři (pozor Erste účtuje výběr valutovým kurzem), v tuzemsku ze všech má výběr KB a ČSOB.

ČSOB a Erste mi přijdou srovnatelné, něco má lepší Erste (6 vstupů proti 4 u ČSOB a vlastní salonek v Praze), něco ČSOB (jedno ze 3 volitelných pojištění - Právní pojištění řidiče, občanská odpovědnost a internetová rizika). U pojištění Erste není zrušení letu (jen zpoždění), u ČSOB by být mělo (já si nechal hradit od KB). KB TOP nabídka mi přijde z těchto třech nejhorší - má sice Priority Pass, ale žádný volný vstup (takže za každý si klient zaplatí asi tisícovku)

Erste trochu víc prudí ohledně využívání účtu (hodně tlačí klienty do investic, málo aktivním účty vypovídá), ČSOB a KB to neřeší.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    TYCHOVRAHE: Juknu. Nevim proc jsem si myslel ze neni/je mizerna.

Uz vim: na Erste strankach je asi nejaky divny odkaz/nazev...
    TYCHOVRAHE
    TYCHOVRAHE --- ---
    KOC256: Appku maj pěknou. Krom infa o saloncích tam máš i historii návštěv včetně počtu hostů tak si můžeš ověřit kolik už si toho vyplácal. Taky se můžeš v salonku prokázat appkou místo karty.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    PATRIKCHRZ:
    A existuje na LK nějaká slušná APPka se seznamem. Případně zadáním kódu letiště a odpovědí ANO/NE?
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    MIKEE: když začínali, měli jen ubohých 500 salonků proti 1500 na Priority Pass. Nyní uvádějí asi 1200 salonků a číslo prý stále roste. Myslím, že do roka se to zhruba srovná, zatím jsem nenarazil na žádný, kde by PP brali a LK ne.

Když už jsme u toho cestování - tip pro směnu chorvatských kun. Banka CREDITAS má celkem slušný kurz - aktuálně 3,529 a klienti nakupují za devizový kurz (i valuty), takže jsem dnes nakoupil za 3,495. Což z nějakého neznámého důvodu je výhodnější, než směnárny, kam běžně chodím
    KOC256
    KOC256 --- ---
    MIKEE:
    zatím kde jsem v Evropě vlezl, tak problém nebyl. Ale třeba Istanbul má jen Turkish AirLine lounge, takže tam by ti nepomohl ani PP :)

Kde konkrétně s ním nepochodím?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam