• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    Ha, tak mi to dnes přišlo. Nebyl to někdo z vás? :) takže pohoda....
    ALTOR
    ALTOR --- ---
    GHOSTSTALKER: Politika CNB.. hmm.. lidi maj moc drahy nemovitosti.. tak aby se trh neprehral udelame jim to vsem drazsi. Jen at bydli v najmu, to jim neuskodi..
    Ugh
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    QUIP: Banka ji ty udaje dat ze zakona musi.
    NELDE
    NELDE --- ---
    GHOSTSTALKER: Ale fuj, to mi prodraží hypotéku.
    QUIP
    QUIP --- ---
    CMLKA: Pokud ti banka neda udaje, tak podavas oznameni na neznameho pachatele. PCR uz ty udaje banka jiste da.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    BUNDA: no ale na koho? Kdyz ani nevim, kdo to je?
    Mam teda po 30 dnech vyzvat banku, aby mi rekla, ci je to ucet, jo?
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    GHOSTSTALKER: já TO bych podával až v okamžiku, kdybych věděl, že dotyčný nespolupracuje a od banky bych nedostal kontakt na příjemce. Jako přiměřenou dobu bych viděl cca 30dní. Pak bych stál před volbou civilní žaloby nebo TO. V takovém případě bych nejprve volil TO.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    ČNB zvyšuje úrokové sazby - Česká národní banka
    https://www.cnb.cz/cs/cnb-news/tiskove-zpravy/CNB-zvysuje-urokove-sazby-00011/
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    BUNDA: Ano, takze je blbost podavat trestni oznameni. Obzvlast v teto fazi, kdy jeste prijemce ocividne odesilatelem ani nebyl vyzvan k vydani BO. Jako fakt - poslu spatne penize a hned budu podavat TO? Byt v pozici prijemce, tak obratem podam TO pro krive obvineni.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    ZBYNEK: Ne, platba nedošla a ne, nevrátila se jako z neexistujícího účtu, been there, done that, už jsem o level jinde a bohužel ten účet existuje a člověka jsem vyzvala k navrácení....tak u Komerčky asi holt jo
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    CMLKA: V první řadě bych kontaktoval toho, komu jsi prachy měla poslat - v některých bankách (např. mbank) je předčíslí nepovinné a dorazí to i tak.
    V opačném případě by se to mělo vrátit jako špatně zadaná platba - vzhledem k tomu, jak jsou dělaná čísla účtů nebudou mít různí majitelé účty rozlišené jen podle předčíslí.
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    GHOSTSTALKER: jde o bezdůvodné obohacení. Na příjemce peněz lze proto podat civilní žalobu, aby vrátil neoprávněně získané peníze zpět. Podle okolností se také ten, kdo si takto získané peníze ponechá, může z hlediska trestního práva dopustit buď trestného činu zatajení věci, nebo podvodu. Což tedy u částky viz CMLKA bude jen přestupek.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    CMLKA: Tak to asi mysli podat trestni oznameni na ne samotne (na banku)...
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    GHOSTSTALKER:
    Vámi zaslanou Výzvu příjemci neoprávněné platby jsme přijali a předali na příslušné oddělení a v nejbližším možném termínu bude odeslána do banky příjemce.

V případě, že se Vám částka do 30 dnů nevrátí zpět na účet, doporučujeme obrátit se na Policii České republiky a podat trestní oznámení.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    CMLKA:
    BUNDA: Proc proboha trestni oznameni? Kdo spachal trestny cin? A jaky?

"Banka je povinna i bez souhlasu klienta sdělit osobě oprávněné za účelem výkonu rozhodnutí bankovní spojení svého klienta, tedy číslo účtu a identifikační kód banky nebo pobočky zahraniční banky a identifikační údaje o svém klientovi, který je majitelem účtu. Stejná povinnost banky platí i ve vztahu k osobě, která prokáže, že v důsledku vlastní chybné dispozice bance nebo pobočce zahraniční banky utrpěla škodu a že se bez tohoto údaje nemůže domoci svého práva na vydání bezdůvodného obohacení ve smyslu občanského zákoníku. Za podání informace náleží bance úhrada věcných nákladů."
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    CMLKA: tak strhnout přímo mu to nemohou, takže trestnímu oznámení se nevyhneš, ale v těchto případech nemá dotyčný co by nespolupracoval šanci.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    BUNDA: no to podle mě ne, je to jen dobrovolná výzva, doporučili mi podat trestní oznámení, ale to mi přijde dost šílený...ale pravda bylo to do 30 dní jak na to koukám, tak to má ještě čas
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    CMLKA: pokud účet neexistuje, pak se ti vrátí platba zpět, pokud ano, tak informovat banku (což už jsi asi udělala) a ta má povinnost vyzvat příjemce, aby navrátil bezdůvodné obohacení a pakud ten nečiní, tak ho banka musí identifikovat (nevím jestli přímo tobě nebo PČR).
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    Prosím blbec jsem poslala platbu na špatny učet, jako jen 700,- ale stejně. Nezadala jsem přečíslí. No tak jsem to přes banku reklamovala nějakým takovým tím formulářem, kde žádám o navrácení platby, nicméně se samozřejmě nic neděje. Mám to nějak řešit, má to šanci na úspěch a tak máte s tím někdo zkušenosti?
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    KOC256: Moneta to už umí ve své aplikaci (má tam jiné kurzy, než jsou normálně v internetovém bankovnictví). Co se devizovek týče, ty jsou určené spíše na větší obchody (ty moje obchody spíše strpí, než by to ni byly nějak zajímavé), nicméně vypořádání ten samý den je běžné. Ano, nefunguje to "za minutu".

Pro drobné částky Revolut OK, pro větší bych ale raději volil společnost, kde v případném sporu nebudu tahat za kratší stranu provazu, tj. na kterou můžu poslat ČNB nebo finančního arbitra.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam