• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    Tak myslím, že debata je vyřešena - zvednuté to bude, i když to nejspíš nebude všude stejné.

Okamžité platby čeká vylepšení. Stoupne limit | Peníze.cz
    https://www.penize.cz/osobni-ucty/424271-okamzite-platby-ceka-vylepseni-stoupne-limit
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    GHOSTSTALKER: Jojo je, díky. Ale stejně to tam nemůžu najít. Je možné, že to ČNB nijak nelimituje, ale že se v podstatě samy dobrovolně limitují banky tím AML?
    CERTIS - Systém mezibankovního platebního styku - Česká národní banka
    https://www.cnb.cz/cs/platebni-styk/certis/

NELDE: Mně šéf v práci tvrdil, že se to prý bude zvyšovat na 2,5 mil. Mně se to nezdálo moc pravděpodobné, ale nemohla jsem o tom najít žádné moc info. Teda myslím teď o okamžité platbě, o tom zvyšování už vůbec. Na dotaz, odkud to má, mi citoval interní mail od banky, pro kterou pracujeme.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    PATRIKCHRZ: Banky by si ušetřily takových problémů, kdyby tě zařadili na watchlist :)
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELDE: no, dvě banky (Expo a ING) mi vypověděly účet, Raifka mi ho dvakrát odmítla zřídit, kreditní kartu mi už asi taky nikdo nedá (naposledy asi před měsícem mizamítli Mall Pay), mám za sebou 4 vítězné spory s bankami u finančního arbitra a pátý právě běží (už je to druhý spor s Unicredit, tak uvidíme, jestli vyhraju i tentokrát). Dalo by se říci, že provádím zátěžové testy systému :D
    NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: Tebe jednou zatknou pro podezření z financování teroristů. Ne že bys to dělal, ale nebudou rozumět tvám pohybům na účtech (-;
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    GHOSTSTALKER: omyl, rozhodně ne u všech bank. Třeba u FIO prostě nepošleš za den víc než 400 tisíc a můžeš to rozdělit do kolika plateb chceš - psal jsem to níže, maximálně 100 tisíc na 1 platbu, maximálně 200 tisíc na jeden cílový účet v jiné bance a maximálně 400 tisíc celkový objem okamžitých plateb za den. Já mám celkem dost nezvyklé pohyby na účtu, už jsem dvakrát dokládal zdroj příjmů kvůli AML, takže na různé limity narážím poměrně často :D
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    PATRIKCHRZ: Nicmene stejne muzes udelat neomezene mnozstvi tech plateb - pokud chces okamzite prevest 4 mil., tak muzes udelat 10 okamzitych plateb po 400 tis.
    NELDE
    NELDE --- ---
    KOLLUCHA: To vypadá na 15 tisíc euro, což je vyšší limit pro AML. To se bude těžko někdy zvyšovat, spíše se to sníží.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    KOLLUCHA: podle mne to neřeší zákon, ale pravidla bank a CERTISu. Ony okamžité platby nebyly nikdy určeny na velké převody (je to i bezpečnostní riziko, kamarád se zabývá v jedné bance bezpečnostní a kdyby to bylo na něm, okamžité platby by zakázal :D ), dokonce některé banky mají limity nižší, např. FIO jen 100 tisíc (z vlastní zkušenosti se mi podařilo během jednoho dne poslat dvě platby po 100 tisících na jeden účet a další dvě na jiný).

Podle mne není moc důvod to zvyšovat. Na zamýšlený účel (úhrady na poslední chvíli za služby, levnější náhrada platby kartou v eshopu) to s rezervou stačí. Snad až budeme mít euro a přijdou instantní SPEA, předpokládám, že přijmeme stejný limit - 100 tisíc eur.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    KOLLUCHA: Napiš dotaz ČNB. To imho bude o nastavení CERTISu.
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    Prosím, věděl by někdo něco víc o zákoně, podle kterého je údajně omezená okamžitá platba v bankách výší 400 tisíc? Tady se o tom mluví v prvním odstavci pod mezititulkem "Kolik za službu zaplatíte?":
    Okamžité platby v roce 2021: Standard, nebo služba navíc? - Podnikatel.cz
    https://www.podnikatel.cz/clanky/okamzite-platby-v-roce-2021-standard-nebo-sluzba-navic/

A kdyby ano, tak věděl by taky ten někdo, zda se ten limit bude v dohledné době zvyšovat? Našla bych si to sama, ale nevím jak a to se považuji za celkem zdatnou uživatelku guglu. Děkuji!
    KOC256
    KOC256 --- ---
    NELDE:
    OK OK, vyznelo mi to jinak... :o)
    MAGE
    MAGE --- ---
    KOC256: a jeste nebudou dividendy =/
    KOC256
    KOC256 --- ---
    NELDE:
    Jsi to nečetl že?
    Co se týče fúze, tak tam je v podstatě jen napsáno, že se tím nezabývali :-)
    NELDE
    NELDE --- ---
    KOC256: Taky jsem našel na nějaké stránce, že Moneta bude přejmenovaná na AirBank, ale možná to byla spekulace autora článku. Ona je také otázka, zda ten merge vůbec bude pokračovat, jak byl plánován, jeden z minoritních akcionářů je Raiffeisen a té se to nelíbí.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    Žádné dividendy a Singer v dozorčí radě. Moneta drží kurz nahrávající PPF
    https://forbes.cz/zadne-dividendy-a-singer-v-dozorci-rade-moneta-drzi-kurz-nahravajici-ppf/
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    R_G: velké devizovky dělají i větší obchody, tohle není nic. Určitě bych smlouval s více.
    Já mám smlouvu s Akcentou, Easychange a Fortissimo. Určitě bych doporučil oslovit ještě SAB. Uzavřít rámcové smlouvy a těsně přes směnou obvolat a získat konkrétní kurz
    KOC256
    KOC256 --- ---
    R_G:
    zeptat se aby ti dali individuální nabídku
    R_G
    R_G --- ---
    Měl bych dotaz. Má instituce bude potřebovat převést na koruny 1,3 milionu euro (postupně). Myslíte, že je to snesitelné pro devizovky? Pokud ano, která je podle Vás pro podobné transakce nejlepší? Díky moc
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam