• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    PSYSBEE
    PSYSBEE --- ---
    BUNDA: tak ze bych preci jen dostal ty 3 kila co sem tam nechal na vedeni uctu? :-)

Coz je asi otazka na pana správce - jak je to vlastně s poplatky za vedení účtu, kdyz banka je defacto v likvidaci? Predpokládám správně, že i to je zmrazený, když defacto nemůžu zrušit účet?
    PSYSBEE
    PSYSBEE --- ---
    PS - shodou okolnosti jsem bývalej zaměstnanec ex-Volskbank CZ prave z doby, kdy ji Sberbank tenkrat prevzala .. uz tenkrat mi bylo trochu proti srsti, ze budu makat pro rusáky, ale to mi bylo o 12-13 let méně a tohle člověk tenkrát neřešil...

PPS - můj zaměstnavatel má u nich taky účet a naštěstí šéf to sledoval už od rána a hned ve čtvrtek dopoledne převedl provozní aktiva (v řádech desítek mega) do FIO a ČSOB .. no a teď nám volají banky (naposledy dneska odpo Oberbank, první byla ČS, pak ČSOB a RB :-) a chtějí mluvit se šéfem, že by moc stály o to dát mu nabídku, která se neodmítá.. :-)
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    PSYSBEE: prý si budou moci vybrat 1.000,- Kč na den kartou.
    PSYSBEE
    PSYSBEE --- ---
    BALAENA: to by me taky zajimalo, i kdyz dneska se mi v hlave rozsvitily asi všechny dulezity trvaláky, který sem v SB platil.. urazovka, penzijko, stavebko, pojistka na blbost :-), pravidelný investování a převod souhrný částky na hypo a platby na byt na do Unicredit.. Jen budu muset vyhrabat smlouvy s cislama uctu a VS a nasadit je znova v ČS nebo AirBank, kde mam dalsi ucty..

No díky bohu a vlastni prozretelnosti, ze (jak jsem už psal v příspěvku dřív) platby domácnosti jsem už tenkrát oddelil od osobního účtu v SB na účet u Unicredit, z kterýho splácím hypo a kam jen po výplatě převádím jednu větší platbu, kterou pak Unicredit rozesle dodavatelům energii, SVJ, pojišťovnám bytu atd...

Ale říkal sem si chudáci lidi, co měli jen jeden účet u SB + si nestihli převézt peníze jinam a jsou ted bez peněz..
    KOC256
    KOC256 --- ---
    QUIP:
    pokud to není ruční práce jak tu zaznělo...
    HARALD
    HARALD --- ---
    Situace se zrychluje. Do a ze Sberbank už nejdou posílat platby, kromě splátek úvěru. Problém jsou hypotéky splacené z účtu ve Sberbank.

Naštěstí už ČNB zveřejnila FAQ, kde je většina otázek zodpovězena:

Co opatření ČNB vůči Sberbank CZ znamená? - Česká národní banka
    https://www.cnb.cz/cs/casto-kladene-dotazy/Co-opatreni-CNB-vuci-Sberbank-CZ-znamena/?fbclid=IwAR1Ab83c-WWUcxAhyQ7sQzKMZHGvbVYhkLOLc7-rPAva6EGQAVoxJMScvc0
    NIGHTHUNTER
    NIGHTHUNTER --- ---
    QUIP: souhlas, vždyť já neříkám, že to nebude fungovat... jen, že v případě Sberbank to nebude zdaleka tak rychlé a bezproblémové, jako v případech mezi jinými bankami... sám píšeš - až bude likvidátor - a i ten bude asi přednostně řešit závazky, pohledávky a smlouvy (i třeba se zaměstnanci, vlastnictví a nájmy poboček..) kde jde o peníze - proti tomu jsou nějaké seznamy trvalých příkazů asi relativně "bezcenné", protože povinností vyplývajících ze zákona má každá banka opravdu spoustu...
    QUIP
    QUIP --- ---
    NIGHTHUNTER: Ze Sberbank se budou muset prevest i ty uvery (az to udela likvidator), takze v te dobe bude muset "neco" fungovat a melo by byt mozne prevest i ty trvale prikazy atd.
    NIGHTHUNTER
    NIGHTHUNTER --- ---
    FEKASON: akorát to předpokládá jisté kroky i od původní banky, což v případě Sberbank nebude tak lehké.

Původní banka má sice podle zákona o platebním styku povinnost poskytnout nové bance všechny informace o klientovi a nastavení v jeho internetovém bankovnictví, přenosu dat a účtu nesmí nijak bránit a je povinna přijmout výpověď smlouvy o bankovním účtu od klientovy nové banky.

Jenže Sberbank má teď asi trochu jiné starosti, vypnuté internetové bankovnictví, zavřené pobočky a co nevidět nebude mít už ani bankovní licenci. Takže ono to tak sice běžně funguje, ale zároveň - samo se to neudělá - a cokoliv teď po Sberbank chtít, se asi nesetká s rychlou odpovědí.
    FEKASON
    FEKASON --- ---
    BALAENA:

HARALD:

Ano, skutečně to tak funguje, můžete přijít do banky kde už účet máte či do jiné banky kde si účet založíte a lze požádat o mobilitu - trvalé příkazy se převedou.
    HARALD
    HARALD --- ---
    BALAENA: Bohužel, tohle nevím.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    HARALD: spíš jestli to není cesta, jak se dostat k těm příkazům, jsem myslela
    HARALD
    HARALD --- ---
    BALAENA: To už je skoro zbytečné. Jednak se to musí podat máš pobočce, která je zavřená a kromě toho do dvou týdnů by se klienti měli dostat ke svým penězům přes Fond pojištění vkladů.
    HARALD
    HARALD --- ---
    Další kroky kolem klientů Sberbank jsou už poměrně jasné. Ať nevzniká panika:

- ČNB bance odejme licenci a jmenuje likvidátora
    - vklady klientům Sberbank bude vyplácet Komerční banka; výplata bude možná do týdne od jmenování likvidátora
    - likvidátor prodá jednotlivá úvěrová portfolia (typy úvěrů) jiným bankám; pro klienty tou bude znamenat, že za stávajících podmínek (!) budou splácet hypotéku / úvěr akorát jiné bance a to až do ukončení fixace / vypršení smlouvy / splacení úvěru.
    HARALD
    HARALD --- ---
    Jediná banka, která má v současnosti platbou smlouvu s Fondem pojištění vkladů, je Komerční banka. Takže výplata vkladů klientů Sberbank půjde skoro jistě přes ní.
    NUSIK
    NUSIK --- ---
    SILVEIG: protoze maj v Rusku zavazky ve vysi 17.5 milliardy dolaru, coz je v pomeru k jejich velikosti hodne
    SILVEIG
    SILVEIG --- ---
    undefined: eh, jasně. Koukala jsem na to hrozně jednostranně. Dík za nakopnutí.
    QUIP
    QUIP --- ---
    SILVEIG: To spis bude tim, ze Raifka ma hodne pobocek v Rusku a patrne se ted prerusily i tyhle vazbu. Proste jakakoliv firma, co ma nejakou cast sveho obchodu v Rusku, je na tom ted s ohodnocenim hur.
    SILVEIG
    SILVEIG --- ---
    Proč je zmiňována s poklesem akcií i Raiffeisen bank? Jde o nějakého minoritního vlastníka, nebo něco hodně vnořeného? Měla jsem za to, že je většinově Rakouská?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam