• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    NELDE
    NELDE --- ---
    FEKASON: Co nějaká charita? Tam by mohli přijmout i jednu korunu.
    Přispět na projekt Sbírka pro Českou republiku | Darujme.cz
    https://www.darujme.cz/darovat/930?frequency=once&button=&amount=1
    Možná by to šlo nastavit i jako opakovanou platbu.
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    FEKASON: aliexpress?
    FEKASON
    FEKASON --- ---
    Možná je to lehounce offtopic, nicméně mě nenapadlo lepší auditko pro tuhle otázku. :) Nenapadá vás někoho, kde a jak je možné udělat co nejmenší platbu kartou na netu?
    Jde mi o to, že musím teď u vícero účtů hlídat min. tři transakce kartou měsíčně (je jedno jestli online nebo fyzicky), zároveň ty účty nechci nijak aktivnějš využívat a tak hledám cestu nejmenšího odporu.
    Samozřejmě že se dá zajít do krámu se selfcheckout pokladnama a nákup zaplatit natříkrát, to ale ještě furt není úplně ono. :)

Na co jsem přišel, že na Sazku člověk může kartou dobíjet min. 10 Kč což je za mě ideál, zase ale úplně nechci, aby si mě ty banky automaticky označili jako gambera. Napadá tedy někoho něco obdobnýho?
    Díky moc za každej input.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    CERMI_FOX: Ne, to by ekonomicky byla docela blbost.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    Existuje nejaky sporak v nejake ceske nebo blizke bance v usd a eur s urokem jako maji czk sporaky?
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    DAVIDOWITCH: Pro uvery plati to same - zalezi na bance. U spotrebitelskych uveru vidam vetsinou ACT/365, u podnikatelskych ACT/360.
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    GHOSTSTALKER: Tohle se mohlo týkat i úvěrů, vím že mě to jen přesvědčilo že
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    DAVIDOWITCH: To neni pravda. Zalezi, jakou urokovou konvenci banka pouziva. 30/360 jsem u zadneho sporiciho uctu nevidel.
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    GHOSTSTALKER: Já prosím. Úplně matně si pamatuju že mi kdysi někdo vysvětloval že finanční kalendář má 360 dní v roce a 12 měsíců po 30 dnech, ale přesto začíná 1.1. a končí 31.12. A od té doby vím že to nemá smysl moc řešit.
    MUXX
    MUXX --- ---
    Kdyz uz resite kreditky - nedavno jsem si poridil kreditku od Skippay (byvale Mallpay), tak se podelim o zkusenosti, protoze jsem nenasel na internetu podobny popis.

Info: https://promo.skippay.cz/

TLDR; Pokud si to dobre naplanujete, tak se da usetrit az 3500,- na nakupech. Je potreba dodrzet podminky/postup.

Hledal jsem druhou Maestro kartu (mam vsechno Visa) a narazil jsem na Skippay.

Vyhody:
    - Kreditka - maximalni limit 50k. Vic neumi. Netusim, jak se rozhoduje kolik clovek dostane limit. Az 50 dni bez uroku.
    - Nejsou zadne mesicni poplatky.
    - Aplikace v telefonu, vcas upozornuje na potrebu splatit dluh. Prisel i e-mail, kdyz jsem to zkousel odkladat do posledniho dne splatnosti.
    - Funguje ApplePay/GooglePay a dalsi Pay
    - sleva 0.40Kc na palivo u EuroOil
    - lze vybirat penize z CSOB bankomatu zdarma (ostatni bankomaty 29,-Kc)
    - nejen platby kartou, ale lze pouzit i na (pravidelne) bankovni platby prevodem (treba na ten zminenej sporak..)
    - 4x rocne si muzete rozlozit nakup na tretiny (v omezenem poctu obchodu), prvni tretinu date ze svyho, dalsi dve tretiny se rozlozi do nasledujicich mesicu ve SkipPay bez poplatku. Nezkousel jsem.
    - nakup zbozi pres Skippay v hodnote 1500,- a vice dostava 1 rok pojisteni navic. Spoluucast 500kc. https://skippay.cz/pojisteni-ke-karte

Nevyhody:
    - https://skippay.cz/files/Skippay_Cenik.pdf
    - Skippay/CSOB musite dat osobni udaje + posledni tri vypisy k ziskani Plus uctu. Bez toho zadny slevy nebudou.
    - Kreditka na sobe nema napsane jmeno, nektery autopujcovny Vam nemusi pujcit auto.
    - Pokud si v bance tridite platby do skupin/kategorii, tak vam kreditka tohle skatulkovani trochu rozbije. Pripadne to pouzijte jenom na jednu kategorii.

Jine:
    - Sbiraji se body za nakupy a lze je vymenit za odmeny/slevy. Nezkousel jsem.
    - karta je Mastercard
    - v zahranici plati kurz CSOB

Podminky ziskani slev:
    Prvni nakup dostanete slevu az 1500,-. Tzn prvni nakup musi byt 1500 nebo vic. Pokud nakoupite za 100,-, dostanete slevu 100,-.
    Prvni dva mesice dostanete slevu na vyuctovani 500,-. Tzn nesmite splatit predcasne a musite utratit 500,- nebo vic mesicne, aby bylo z ceho odecist slevu. Sleva prijde e-mailem na konci mesice.

Pri registraci pres pozvanku dostanete extra 500,- slevu. Pozor, tento slevovy kupon lze vyzvednout pouze ve webovem rozhrani. Neni videt v mobilni aplikaci, neprisel e-mailem.

Jak jsem postupoval:
    Prvni nakup - po cca trech dnech se odecetlo 1500,- z ceny prvniho nakupu.
    Pockal jsem do konce mesice a pouzil jsem 500Kc kod, co jsem nasel na https://www.picodi.com/cz/skippay (mel by platit na prvni vyuctovani)
    Dalsi mesic jsem dostal prvni 500Kc od Skippay (plati 60 dni), ale pouzil jsem 500,- kod z registrace noveho uctu na pozvanku.
    Pristi mesic dostanu druhych 500Kc.
    Celkem teda takto 3500,- usetreno + clovek, pres ktereho jsem se registroval, dostal 500,- slevu.
    Premyslim, ze poridim jeste jednu kartu manzelce a vytahnu z toho tak dalsi 4000Kc...

Pokud jste docetli az sem, tak 500kc na pozvanku je zde: https://skippay.cz/doporuceni/Q7S73IP
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    STRIKER: Nejsou...

Jeste nekdo si chce prisadit do debaty, jejimz cilem bylo vysvetlit cloveku, ze penize na uctu nemusi mit cely mesic?
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    XCIDER: Presne kvuli takovym chytrolinum jsem napsal "v zasade".

Taky ze kvuli mesicnimu pripisovani uroku je to efektivni uroceni vyssi nez deklarovana rocni sazba. Vetsina bank to nijak nekrati, podivej se do podminek. Napr. AirBank - https://www.airbank.cz/co-vas-nejvic-zajima/jak-funguje-uroceni-uctu-priklad/

"Úrok počítáme vždy z denního zůstatku. Velikost denního úroku si můžete vypočítat podle následujícího vzorce:

Účetní zůstatek účtu na konci každého dne*úroková sazba/(365*100)"

Taky je tam samozrejme srazkova dan.
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    GHOSTSTALKER: denni urokova sazba nemuze byt rocni urokova sazba / 365 , protoze pri pripisovani uroku mesicne (standard v CR) by potom skrz slozene uroceni z uroku by to na konci roku dalo vic, nez tu uvadenou rocni. Je to o neco min, presny vypocet si nepamatuju....
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    GHOSTSTALKER: Proste pro kazdy den v zasade udelas vypocet: rocni urokova sazba / 365 × zustatek uctu, a to, co ti pripisi na konci mesice, je souctem takovych vypoctu za vsechny dny mesice.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    GHOSTSTALKER: díky moc za vysvětlení a trpělivost!
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    GHOSTSTALKER: takže úrok se počítá ze zůstatku každého dne ale připíše se výslednej soucet ke konci měsíce (dle banky)
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    87HIGHFLYER: Znovu: I kdyz na konci mesice budes mit na uctu 0, tak se ti pripise urok ze zustatku, ktere jsi na uctu mel v prubehu mesice, v jednotlivych dnech.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    GHOSTSTALKER: no pak právě nechápu moc to točení peněz...ale tak člověk nemusí rozumět všemu:)
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    87HIGHFLYER: Urok se pripisuje na konci mesice, ale nikoli jen ze zustatku na konci mesice.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam