• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    CUKI
    CUKI --- ---
    SPLIFFBOY: Já to pravda do této chvíle neřešil. Dneska to nevyzkouším protože fiesta, ale jinak jsem do té doby bral tuto informaci jen za nějaký úlet. A předpokládal jsem že když dám platbu v EUR, tak se nic konvertovat nebude i když to píše o kursu. V jednom případě se tak určitě nestalo, v druhém nevím. Až když tady někdo psal o tom že mu to dvakrát udělalo DCC, tak jsem to začal řešit.

Jinak celá ta informace na displeji je mimo. Schválně to příště vyfotím.

Ale co si pamatuji tak se mě to ptalo jestli chci platit v EUR při kurzu xyz a nebo v CZK za částku CZK.

Ale jak by to ta banka dokázala legálně zpracovat? Při placení v EUR bych nedostal informaci o tom druhém (prvním) převodu z EUR na CZK a v druhém případě vlastně DTTO.

Tedy reklmovatelné to IMHO je.
    SPLIFFBOY
    SPLIFFBOY --- ---
    CUKI: no ten euronet na letisti ti treba nabidne bud dcc, nebo s vysokym poplatkem... takze obe varianty nepouzitelne a ty mas jen spatne moznosti volby a nebo to atm nepouzit. ppokud se rozhodnes jej pouzit, nemas u banky bohuzel co reklamovat, udelal si nejake rozhodnuti a potvrdil ho v ramci transakce. ta dvoji konverze si nejsem jistej, jak se na obrazovce zobrazuje, pokud vubec, tak by tam prostor na reklamaci byl. ale podle me spis narazis na tenhle setup dcc/poplatek
    CUKI
    CUKI --- ---
    SPLIFFBOY: No problém vidím v tom že konverze je vymyšlená a není potřeba. prostě mám EUR tak ať se třeba postaví na tykadla, ale to že to pak dál konvertují je jen jejich problém. Tedy reklamace na to že buď je tedy ta jejich karta nepoužitelná a nebo to tu nesmyslnou směnu vyžaduje.
    SPLIFFBOY
    SPLIFFBOY --- ---
    CUKI: ta platba ti pri zablokovanem dcc pravdepodobne neprojde, banka ji zamitne. nelegalni to bohuzel neni, ty to na tom bankomatu odsouhlasujes. a reklamovat by urcite sla varianta, kdy nekde variantu s dcc zvolila obsluha az po autorizaci platby z tve strany a bez tveho vedomi/proti tve vuli. jinak ze by ti plosne vyhoveli pri reklamaci dcc, to pochybuju, ty to zpravidla odsouhlasis, byt si treba ne plne uvedomujes, jaky prasarny v ramci te transakce probihaji.
    CUKI
    CUKI --- ---
    SPLIFFBOY: No mám v hlavě několik otázek:
    Bankomaty neřeším, ten použiju tak jednou za rok, zpravidla kvůli prádelně, která jede jen na mince. Takže mi jde jen o platby v obchodech. A proto mě zajímá jestli je konverze UER CZK EUR vůbec legální, když se dá reklamovat? A pokud DCC budu mít blokované, jestli mi to tu platbu nepovolí a nebo bude normálně EUR, jak by člověk předpokládal.
    SPLIFFBOY
    SPLIFFBOY --- ---
    CUKI: u bankomatu primarne v zahranici pouzivam vzdy bankomaty bank, ne tyhle mrdky. u terminalu zakazat dcc, vicemene jak psal patrik... idealni by bylo, kdyby si to nekdy vzala na musku evropska komise, ktera ma tendenci tyhle vojeby krotit, do ty doby holt jen hlidat a vybirat si. ono postoj k dcc neni jednoznacny ani u bank. komercka, airbank a csob jeho vypnuti svym zakaznik neumoznuji a ani to neplanuji... coz mi pijde smutny.. s alibistickyma kecama typu, ze by pak chudaci treba nemohli zaplatit.
    CASTER
    CASTER --- ---
    CUKI: má, ale v současné politické situaci je v nedohlednu
    CUKI
    CUKI --- ---
    SPLIFFBOY: Má to nějaké řešení? Když jsem měl GB kartu v EUR, tak se mi to nikdy nestalo. Ale je to už nějaký ten pátek.
    SPLIFFBOY
    SPLIFFBOY --- ---
    CUKI: podle me ty terminaly proste rozpoznaj kartu vydanou cz bankou, mena je nezajima. stejne tak eurovej bankomat euronet na prazskym letisti te nenecha vybrat eura z karty k eurovymu uctu bez konverze na/z czk. je to vojeb, ale je to tak.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    CUKI: měl jsi to reklamovat u svojí banky. Párkrát se jim to stane a zdraží jim poplatek za terminál a pak si to rozmyslí.
    CUKI
    CUKI --- ---
    PATRIKCHRZ: Jo trochu počítám s tím že to někde fungovat nemusí. Dám vědět. Podle mě by ale pokud mám EUR a chci platit EUR tohle mělo vždy projít.

To co popisuješ se mi stalo v Portugalsku a stálo mě to asi osm stovek. Na benzínce s plnou nádrží se blbě smlouvá :-( A jiná možnost asi nešla. Vadilo mi ale že za mě rozhodl pošahanej pumpař.

Jo blokuju i bankomaty s poplatkem. To se mi vymstilo v CZ. Debilní lístek na tramvaj mě stál přes kilo :-(
    XARGH
    XARGH --- ---
    davejte si pozor na FIO, uctujou si 120 za nedorucenou kartu (kterou jsem si iniciativne vyzvedl) a uroky za nesplaceni, pricemz vas o tom - a to ani na pobocce, kde jsem ji vyzvedaval ani nasledne mailem, neinformuji!!

9. Úschova vrácené zásilky nedoručené poštovní přepravou 120 Kč včetně DPH
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    CUKI: já tedy razím cestu "vše povolit" a raději si to hlídám na místě (případně pak po návratu řeším s bankou), než ve stresu (letí mi letadlo, odjíždí autobus,...) na místě nějak řešit, že prostě nezaplatím nebo nevyberu z bankomatu, ale není problém příslušné položky zakázat. Pak ale doporučuji s sebou mít záložíní kartu s povolenými transakcemi a dostatečným zůstatkem.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    CUKI: ano, některé banky umožnují zakázat některé "služby" (DCC, poplatek bankomatu). Nevýhoda je v tom, že tou kartou se pak v daném okamžiku nezaplatí, pokud terminál/bankomat jinou možnost neumožňuje. Ale je tu varianta mít jednu kartou takto omezenou a druhou bez tohoto omezení.

CUKI: ano, přesně tak

Mně se v britské hospodě stalo, že mi DCC nastavili až po zadání PINu a odevzdání teminálu (bohužel britské terminály to mají v tomto pořadí), ale u mojí banky (tehdy Hello) jsem to vyreklamoval. Sice jsem musel rozjet řízení před finančním arbitrem, ale to, co mi obchodník sebral navíc jsem dostal zpět. Určitě doporučuji. Stane se reklamace obchodníkovi vícekrát a banka mu zruší terminál nebo zvýší poplatek.
    CUKI
    CUKI --- ---
    NAVARA: A pokud bych zvolil CZK co by se stalo?
    Fakt by mi to EUR převedlo na CZK a pak zase zpátky na EUR? Tedy dvojnásobná krádež? :-)
    CUKI
    CUKI --- ---
    NAVARA:
    PATRIKCHRZ:

Dá se to nějak zablokovat v nastavení?
    Jedna věc proč jsem si pořídil euro kartu, že jsem se tomuhle chtěl vyhnout.
    V Portugalsku se mi minulej rok stalo že jsem někde ani tu možnost platit eurech neměl. Kurz byl tak výhodnej že jsem zaplatil asi 800CZK navíc :-(
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    CUKI: prvozovatel ptermináu se snaží provést konverzi, protože na ní má zisk, a nekdy dost vyskoý, třeba Euronet až 16,7 procenta. V zásadě je mu jedno do jaké měny to převede,, hlavně, když to bude jiná, než ta, ve které je učiněn nákup. Jak píše kolega, past na nepozorné
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    CUKI: DCC, nechtěná služba/past na lidi, co nečtou a klikají
    CUKI
    CUKI --- ---
    Mám FIO účty v CZK i EUR, pokud platím v eurozóně, ta mi to na kartě k EURO účtu nabízí možnosti platit v EUR s pošahaným kurzem a nebo v CZK. Proboha proč? Přitom u CZK účtu mi to nabídne v CZK platit málokdy (naštěstí).

Mám tu hlášku ignorovat nebo mi to ty Eura fakt převádí na eura přes CZK?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam