• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    VANEK
    VANEK --- ---
    Podruhé za tři roky mě Fio odřízlo od peněz na kartě. Je někde nějaká výhodná akce k založení účtu?
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    TBC: já zakládal osobně na pobočce. Ale myslím, že mi někdo říkal, že to zakládal normálně v aplikaci pod přihlášením k prvnímu běžnému účtu
    TBC
    TBC --- ---
    PATRIKCHRZ: jenom dotaz, mohu to zalozit ze stavajici RB účtu - portálu, nebo to mám založit přes web jako nový uživatel? jak si postupoval? díky za info.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    R_G: vím, ale kreditka se musí schválit a to mi neprošlo :(
    R_G
    R_G --- ---
    PATRIKCHRZ: K exkluzivnímu účtu dávají ještě kreditku se dvěma vstupy do salonků. V rámci účtu by měla být zdarma.
    CUKI
    CUKI --- ---
    CUKI: Tak ještě přidám další zajímavou zkušenost v jednom obchodě. Nepovedla se na poprvé transakce, tak to vyzkouším na podruhé a ok. No a pak koukám do protokolu a poprvé mi to chtělo strhnout Kč... :-D
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    Od 1. 3. bude limit nejvyššího úroku (4 %) u Raifky pro vklady do 500 000 Kč.

Tak tip, jak tuto částku zdvojnásobit. Založte si další běžný účet a k němu další spořák a budete mít druhý limit. Pokud cestujete, založte si druhý Exkluzivní účet (vyzkoušeno, dnes založen) a budete mít ke každému 2 zlaté karty a na každé 4 vstupy do letištních salonků, takže celkově 16 vstupů do salonků za rok, plus neomezeně v Praze do FastTrack salonku (jen před kontrolou, takže do něj můžete ať letíte z terminálu 1 nebo 2).
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    NELDE: já si upřímně myslím, že jo, protože to pro ně není nic zásadního a zbytečně by se blamovali. nestojí za tím anonymní banda akcionářů z penzijních fondů, který by to potřebovali nějak extra podusit.
    NELDE
    NELDE --- ---
    XARGH: To ale není nic, co by ostatní banky neprovozovaly také (-;
    Za mně si trochu ubližují tím, že vyšší výnosy by mohly mít z lidí, kteří to více užívají, což kvůli měsíčním poplatkům ale hodně lidí dělat nebude. Zdražování služeb je spíše kontraproduktivní - spíše by měly nabízet ty vyšší tarify těm, co mají nějaký obrat na kartách apod. A hlavně asi zlepšit podporu.
    Jsem zvědav s čím přijde Pokáč banka až nabere klienty, jestli si ti dobré kurzy udrží.
    XARGH
    XARGH --- ---
    NELDE: EnShittification, oh yeah!

(nalakat dostatecne mnozstvi lidi a pak je zacit postupne vic a vic dojit stylem pomalu se varici zaba, kdyby nekdo jeste tento termin neznal)
    NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: Bohužel to dává smysl - chtějí, aby lidé měli vyšší (=placené) tarify. Holt bonifikace formou menších poplatků za investice tolik nefunguje (-;
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    Revolut se fakt zbláznil, takže nejdříve zruší víkendové příplatky (aby adekvátně o víkendu rozšířil spread) a teď je (k tomu rozšířenému spreadu) zase zavádí?
    Teď už fakt nedává smysl pro použití v zahraničí. Takže buď Partners nebo T212.

CUKI
    CUKI --- ---
    CUKI: potvrzuji změnu. mám tam po zákazu DCC stále dvě volby, ale u EUR mi to teď neukázalo kurz. Náhoda?
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    CUKI: pozor, dotaz na zůstatek je jiná služba, než výběr z bankomatu! Tedy pokud máš zdarma výběr z bankomatu, neznamená, že máš zdarma dotaz na zůstatek :)

ADAMM: na ceny benzínu věřím, třeba uvěřím na sledování cen smažáku nebo vepřo-knedlo-zelo, ale finance jsou tak úzkoprofilový zájem (a ještě výběr z bankomatu v zahraničí), na tom komunitu nepostavíš. Ale zkus to :D
    CUKI
    CUKI --- ---
    Jinak samotné bankomaty mě netrápí, naposled jsem ho použil pouze na aktivaci nové karty FIO bez poplatků a stejně mi ho zaúčtovali... A to jsem se jen podíval na zůstatek.

Hodně by mě ale vadilo kdyby byl problém s DCC při platně EUR kartou v EUR zóně...
    Za chvíli jdu učinit první pokus se zablokovaným DCC. :-)
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    PATRIKCHRZ: za mě by to byl nápad na nějakej MFA web jako dělanej, když jsou lidi ochotný updatovat ceny benzínu, tak proč ne tohle :) mohlo by u toho být vždycky "datum ověření". ve finále, podstatný je držet zejména aktuální info o tom, který jsou zdarma, ne nutně poplatky u každé jedné banky.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    GHOSTSTALKER: tenhle mor se šíří světem a v některých zemích (Thajsko, Kambodža, např. ) už nejsou bankomaty, které by si poplatek neúčtovaly.
    Na Finexpertu jsme si udělali vlákno, kde lidé píši své zkušenosti, můžeš se tím prohrabat, případně tam přispět
    podmínky pro výběr ze zahraničních bankomatů - FinExpert.cz
    https://forum.finexpert.e15.cz/viewtopic.php?f=316&t=1301027

Do eurových zemí beru vždy pár euro v hotovosti, jinak platím kartou (aspoň to, že jde, i když v Německu a Rakousku stále některé obchody mají jen trucstandard EC-Karte / GiroCard, případně mají minimální výši nákupu, který lze platit kartou)

ADAMM: bohužel situace se velmi rychle mění (čti zhoršuje) a kromě metody pokus-omyl není moc jak udržovat aktivní databázi, banky se moc nechlubí zavedením/zvýšením poplatků pro neklienty.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    GHOSTSTALKER: no to se stává standardem všude možně. onehdá jsem hledal nějakou tabulku pro Chorvatsko a vlastně se dívím, že podobné info ještě nestálo nějakému turistickému webu za vytvoření speciální landing page (nebo jsem aspoň nenašel nic moc jiného než různé random zmínky na Redditu a podobně).

když už najdeš nějaký článek typu toto:

https://travel-dealz.com/blog/atm-fees/#europe

tak bych si tím nebyl jistý, protože třeba Česká spořitelna to imho nemá. ale můžeš mrknout, jestli sedí to Rakousko. já byl minulý týden ve Španělsku a 2,90€ v prvním random bankomatu jsem vzal, protože loni jsem to obíhal jak kikot a fee bylo 3-6€, tak už se mi to nechtělo opakovat ;)
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    Minulý týden jsem byl v Rakousku a dost nemile mě překvapil poplatek za výběr z bankomatu účtovaný tamními provozovateli/vlastníky bankomatů - standardně v intervalu 3-6 eur za výběr z eurové karty (vydané v ČR Monetou). Nemluvím o nějakých euronetech, ale bankomatech RB, Sparkasse apod. To je normální? Dá se tomu nějak vyhnout (resp. jak v Rakousku co nejlevněji z eurového účtu s kartou dostat hotovost)?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam