• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    ZAPPO
    ZAPPO --- ---
    USER18: koukl bych na Partners banku - hodne ted do proma svych karet a konverzi men investovali reklamy a tvari se, ze v tomhle chteji mit nejlepsi nabidku na trhu.
    Ale se statisicema dolaru neoperuji tak nevim jestli tam nejaky limity nejsou
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    Pokud si dobre pamatuju, tak kdyz tohle pred davnou dobou (jako, 10+ let) resil kamarad, tak optimalni (a jediny pricetny) reseni tenkrat bylo vybrat USD v hotovosti a v hotovosti je vlozit na pokladnu druhe banky. Nebylo to levny, ale bylo to nejlevnejsi. (ale nebylo to FIO, neco jako Raiffka a KB)
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    USER18: tak multiměnový účet umí třeba Raifka, co se limitů týče, tak možná v privátním bankovnictví (fwr.cz) by poradili?

Můžeš trochu poodkrýt "business plán"? Protože dolary na ten účet zadarmo nedostaneš (převod je "zahraniční platba", vklad hotovosti taky bude zpoplatněn). Není lepší karta s dobrými kurzy v CZK?

DJFRACTAL: jak už psali ostatní. ČNB umí pouze platby v CZK, ECB v EUR. Tj. platba v USD bude jako "ostatní zahraniční platba" s tomu odovídajícími poplatky.
    USER18
    USER18 --- ---
    Umite nekdo poradit banku, ktera dava k USD uctu platebni kartu a zaroven umi pro tuhle kartu nastavit limity v radech statisicu dolaru (cca 200.000)?
    Momentalne mam tohle u KB, ale ta ma nehorazne velky poplatky.
    Diky
    NELDE
    NELDE --- ---
    GHOSTSTALKER: Hmm, koukám, že jsem myslel SWIFT a ne Target2 (-; Ale stejně platí, že by to bylo drahé.

DJFRACTAL: Koukám na web fio a měli by umět mezinárodní platby v USD.
    Cizoměnový platební styk, finanční operace, služby | Fio banka
    https://www.fio.cz/bankovni-sluzby/platebni-styk/cizomenovy
    Zkusil bych podporu - možná tam mají bug, že nepočítali v IB s tím, že by někdo převáděl USD do jiné české banky, protože poplatky (EUR je v rámci SEPA zdarma).
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    NELDE: TARGET, resp. T2 umí eura?
    NELDE
    NELDE --- ---
    DJFRACTAL: Problém je asi v clearingové měně. Standard je ČNB v korunách a SEPA v eurech. V USD by to musel být Target a ten možná Fio neumí. A vlastně ani nechceš to převést přes Target, protože by to bylo docela drahé.
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    Nevyznám sev cizoměnových účtech FIO banky. Běžný účet v USD mi nedovolí přímý převod do jiné české banky, kde mám taky účet (DIP) v USD? Pochopil jsem správně z podmínek, že poslání zůstatku jde jen v rámci FIO banky a vklady do USD pouze po převodu z CZK?

EUR účet funguje normálně. Posílám z něho EURa do zahraničních i českých bank v € měně a stejně tak přijímám.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    CUKI: tak to nevím, QR kódy nepoužívám, nějak povauji za hrozbu načítat do telefonu až 4 kb dat, kde neví, co je :D
    CUKI
    CUKI --- ---
    PATRIKCHRZ: A neví náhodou jak elegantně používat QR v IB u FIO?
    Nechci mít z bezpečnostních důvodů v mobilu nainstalovaný smartbanking ani nic podobného. Bru jako nepřekročitelnou hrozbu potvrzovat platby tím samým zařízením ze kterého jsem přihlášen.

Ale já u FIO ani nenašel tu možnost platit v IB přes QR. :-(
    VDFLAT
    VDFLAT --- ---
    NELDE: Ten domicil jim staci zpetne, bez nej ti jen strhavaj dan.
    NELDE
    NELDE --- ---
    A i druhý. Máte s tím někdo zkušenost?
    Nečekají na ten daňový domicil?
    NELDE
    NELDE --- ---
    Ale koukám, že první pokus o spoření mi VÚB vrátila (-;
    NELDE
    NELDE --- ---
    Tak jsem konečně prošel a mám VUB spoření. Selhání žádosti bylo asi v tom, že to chce druhou stranu kartičky pojištění, i když je dummy.
    Daňový domicil jsem osobně žádal na FÚ - formulář mají supervelký a chtějí spoustu příloh, ale to se prý týká jen cizinců. Paní na lince hlavně chtěla telefonní číslo, aby tam bylo (-;
    VDFLAT
    VDFLAT --- ---
    TOOMIX: Tohle jsem loni řešil u jednoho klienta přes Gocardless, většinu českých bank to umí, i v režimu FO. Jen to má limit tuším max 180 dní zpět. Pozor mají 2 API - jedno na načítání údajů a jiné na zadávání plateb. Jinak to standardně umí Fio Banka.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Existuje v ČR nějaká banka s API, kde se u nich někde jako smrtelník (ne jako firma) zaregistruju, získám token a přes ten si pak stáhnu JENOM historii transakcí? Je to vůbec dle legislativy? Nic dalšího totiž nepotřebuju, žádný zadávání plateb atd., jen tupě stáhnout historii transakcí třeba za poslední týden. Všichni mají jen ruční exporty do CSV/XLSX a to dělat ručně je otročina. Chci si jednoduše stahovat všechny transakce k sobě, ukládat si je do mojí databáze a pak si nad tím dělat vlastní statistiky.

Koukám u AirBank, co bych musel udělat pro AISP API (zůstatek účtu, detail účtu, historie plateb a detaily plateb.) a je to hroznej vojeb:

Požádejte Českou národní banku o udělení příslušné licence. Dále potřebujete certifikát od některé z důvěryhodných certifikačních autorit, které vydávají potřebné PSD2 certifikáty. Jakmile budete mít licenci i certifikát, postupujte dle naší dokumentace.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    WYMA: když jsem si chtěl kupovat auto (za hotové, je to jednodušší), tak bylo třeba získat svolení "osobní bankéřky", kterého šlo získat buď přímou cestou fyzickou návštěvou na domovské pobočce, nebo pokoutně po telefonu vyhrožováním ukončením smlouvy. Bez toho mi odmítali peníze vydat. Dokonce byli tak striktní, že "osobní bankéřka" tam povolila o trochu nižší částku než jsem chtěl a tak jsem musel zbytek dovybrat venku v bankomatu :-) Ale už je to tak 12 let, třeba dnes mají lepší proces. Na druhou stranu koncept domovskych poboček mají pořád, tak těžko říct :-)
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    BAAL: jasně, je to takové "systém z osmdesátek někdo překlopil do XML", ale aspoň to je. Málokterá banka to má zdarma i pro plebs.
    OVERWATCH
    OVERWATCH --- ---
    WYMA: Výběry nad 100 000 Kč (nebo ekvivalent v jiné měně) je nutné nahlásit na konkrétní pobočku 2–5 dní předem
    WYMA
    WYMA --- ---
    Netušíte někdo, zda existuje konkrétně v Komerční bance nějaký limit hotovostního výběru, nad který prochází transakce "zvýšenou kontrolou"? Zákon o omezení plateb v hotovosti znám.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam